łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli 6 łyżek masła 90ml maślanki 1 małe jajko 1 duża garść jeżyn 50g białej czekolady Lukier lawendowy: 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka maślanki 1 łyżka bardzo gorącej wody 1/2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy Sposób przyrządzenia: 1. W dużej misce połącz mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. 2. Dodaj masło(...)mąką blat i rozwałkuj na kwadrat o grubości 1,5-2cm. 7. Pokrój placek na 9 kwadracików i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Posmaruj bułeczki z wierzchu mlekiem. 9. Piecz w 180*C przez 20-22min. 10. Polej bułeczki lukrem. Lukier lawendowy: 1. Do gorącej wody dodaj lawendę i odstaw do ostygnięcia. 2. Odcedź lawendową
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNa Śląsku 4 grudnia obchodzona jest Barbórka czyli tradycyjne święto górnicze. Barbara z Nikodemii jest patronką dobrej śmierci i trudnej pracy. Barbórka rozpoczyna się poranną, uroczystą
kuchniabellissima.wordpress.combudyniem, dżemem i miechunką (10 pakiecików) Składniki: 300 g mąki 150 g kremowego serka śmietankowego 6 łyżek mleka 6 łyżek oleju 4 duże łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty 60 g Miechunki Peruwiańskiej Bakallandu 2 łyżki cukru do posypania 1 jajko, roztrzepane ulubiony dżem migdały w płatkach Bakalland do posypania cukier(...)owoców miechunki i małej łyżeczce dżemu. Zawiń 2 brzegi na siebie tworząc pakiecik i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Każde ciasto wysmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem i migdałami. Włóż ciastka do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 25-30 minut, lub do ładnego zarumienienia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego! English version Cream cheese pastries
karmelowypieczenia z Nutellą i truskawkami Gaja to ciasto bez pieczenia z galaretką, truskawkami, nutellą i jogurtem . Takie szybkie i proste czekoladowe ciasto na zimno to dobry pomysł na gorące dni lata, kiedy nie mamy ochoty włączać piekarnika. Zobaczcie, jak przygotować to ciasto na moim filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Do naszego ciasta bez pieczenia z galaretką(...)truskawkami, ale poza sezonem wypróbujcie też wersji z brzoskwiniami albo malinami. Polecam przepis, smacznego:) Przepis na ciasto Gaja - ciasto bez pieczenia z Nutellą i truskawkami, składniki: na tortownicę o średnicy 25-26 cm: na spód bez pieczenia z nutellą: ok. 400 g pokruszonego ciasta / ciastek (bez kremów i owoców, ja użyłam domowych muffinek waniliowych, ale sprawdzi się tez babka, biszkopt
Lekcje w kuchnilepszy smak końcowy 135 g cukru 50 g masła 25 g miodu płynnego- ja użyłam lipowego szczypta soli 60-70 g płatków migdałowych-pokruszonych Potrzebne również będą: papier do pieczenia, bądź folia aluminiowa brytfanna bądź duża deska do krojenia na której położymy papier bądź folię aluminiową mały garnuszek i miseczka do kąpieli wodnej szpatułka bądź łyżka do mieszania(...)zbrązowieje i nabierze karmelowego odcieniu dodać pokruszone migdały oraz sól, podgrzewać na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając 5. Masę wylać/wyłożyć na przygotowany papier po pieczenia bądź folię aluminiową (u mnie lepiej odchodziły z folii niż z papieru- jeśli papier przywrze do karmelków, należy włożyć je pod ciepłą bieżącą wodę- papier wtedy odchodzi idealnie) 6. Masę
KreatywnePinyMoja pierwsza w życiu rolada bezowa. Nie powiem - jakoś nie mogłam sobie wyobrazić, jak tak można bezę zwinąć w roladę i nic się nie pokruszy - ale
CookYourselfgłód czekoladowy, na dzień wolny, na spotkanie ze znajomymi. Mam też dreszcz, bo moja silna wola przy tym cieście okazała się wyjątkowo słaba... Na początku miały być lava cake's. Ale mieliśmy gości i zaplanowaną pizzę. Bałam się, że jak do gorącego piekarnika po pizzy włożę babeczki, to przejdą jej zapachem. A skoro już miałam składniki (tzn. gównie czekoladę(...)masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem i mieszamy z posiekanymi migdałami lub orzechami (można pominąć). Blaszkę (u mnie 26 x 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (lub 170 z termoobiegiem) i pieczemy ok. 35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe
bistro mamałyżki budyniu waniliowego 300 g Nutelli Składniki na polewę: 100 g Nutelli 50 ml śmietanki kremówki 30% Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 21 cm. Ciasteczka rozdrobnij blenderze, dodaj miękkie masło, kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masą spód tortownicy. W misce miksera ubij jajka z cukrem pudrem(...)ciemnej zaczynając od środka formy (im więcej łyżek na raz tym grubsze wyjdą paski). Ciasto rozleje się na boki i wyjdzie piękna zebra. Włóż sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik wstaw na kilka godzin do lodówki. W celu przygotowania polewy, podgrzej nutellę ze śmietanką w mikrofalówce
karmelowysans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Kup rulon (lub więcej) ciasta francuskiego z Biedronki (ok. 3zł), pokrój na prostokąty/kwadraty, połóż na nich owoce, ewentualnie polej słodkim syropem. Piecz 13 minut w temperaturze 210°C. Gotowe! Pomysł od anki-weganki:). Szybko, łatwo i bardzo smacznie. Smacznego! Z OpenCard w Broadwayu Klub muzyczny na ul. Moniuszki 2. Jedzenie nie zrobiło(...)para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} The quickest fruit cake ever Buy a roll of puff pastry (or more), cut it into rectangles/squares, place some fruit on them, you can also pour over some sweet syrup. Bake for 13 minutes
Qlinarnie i QlinarnieCiasto Madagaskar z Tapioki i bananów Ciasto Madagaskar, czyli Malagasy Cake. Kolejna podróż kulinarna, bez wątpienia będzie smacznie i egzotycznie, ponieważ odwiedzimy największą afrykańską wyspę i czwartą na świecie, czyli Madagaskar. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że kuchni Madagaskaru to mieszanka kultur, od Azji południowo-wschodniej po Afrykę, od Indii po Europe. Istotnie kuchnia Madagaskaru odzwierciedla wiele kultur ludzi, którzy osiedlili(...)Dodaj Crème French, wymieszaj. Dodaj pojedynczo jajka, oczywiście po każdym, wymieszaj mieszankę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wlej mieszankę do naczynia i wstaw ja do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz Ciasto Madagaskar tak długo, aż góra się zarumieni i będzie dość sztywna. Podawaj na ciepło, najlepiej od razu z naczynia. U mnie były dodatkowo truskawki maczane w Crème French. Jeśli
RafalCookOstatnio obiecałam Wam pomysły na torty, które nie wymagają godzin spędzonych na poprawianiu kremu. Naked cake to kolejna propozycja. Dwa czekoladowe biszkopty przełożone domowym kremem truskawkowym z dużą ilością polewy czekoladowej i świeżych truskawek. Smakuje świetnie, a wygląda jeszcze lepiej i przy tym jego przygotowanie jest naprawdę proste. Moja forma ma średnicę 16 cm, ale biszkopty urosły większe niż się(...)Kiedy jajka są już dobrze ubite delikatnie mieszamy z nimi suche składniki (najlepiej drucianą trzepaczką). Im mniej mieszania tym lepiej. Ciasto przekładamy od razu do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni. Dobrze spoglądać na nie od czasu do czasu, kiedy brzegi będą się rumienić to znaczy, że jest już gotowe
CiastkozercyTrwa Wielki Post, a więc Święta Wielkanocne już coraz bliżej. Czy też tak macie, że w okresie przed Świętami, planujecie swoje wypieki czy potrawy, jakie podacie
CookYourselfjednak najsmaczniejsze ciastko jakie jadłam i powiem szczerze przez lata nie mogłam znaleźć odpowiednika. Ale z wielką przyjemnością przedstawiam Wam deser podobny do tamtego, znany u nas jako lava cake. Przedstawiam Wam ''Death by chocolate with caramel''. Mięciutkie na zewnątrz z płynną czekoladą i karmelem w środku. Idealny deser dla smakoszy czekolady. Mam nadzieję, że Wam posmakuje:) Deser idealnie(...)kiedy masa będzie gładka i jednolita. Rozlewamy do kokilek do 3/4 ich wysokości. Na środek kładziemy po łyżce masy kajmakowej. Boki mają być ścięte, natomiast środek ma pozostać płynny. Piec: 10-15 min w temperaturze 220 stopni Talerz i wierzch ciasta posypujemy obficie kakao. Podajemy na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika Smacznego
KreatywnePinywięc także dość elastyczna. Desery są przeróżne, zarówno całkiem proste, jak i nieco bardziej wymagające, skomplikowane, czy nietypowe. Dla przykładu zamierzam przygotować między innymi tort Sachera, Lawa cake, pianki Marmellows i Joconde cake. Na dziś wyznaczyłam pierwszy dzień projektu, bo po co czekać? Przygotowałam jeden z najprostszych deserów, pasujący zarówno do karnawału, jak i do Światowego Dnia Zakochanych, czyli nieco(...)układać na połowie kółeczka, szerszym brzegiem na zewnątrz, można posypać cynamonem, a następnie przykryć je drugim brzegiem ciasta. Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy i piec przez 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkowrażenie na wszystkich: słodkie, nieco lepkie od lukru, z intensywnym smakiem truskawek otulonych mięciutkim ciastem drożdżowym i ulotnym aromatem kwiatów czarnego bzu. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Every cake you bake , wiedziałam, że takie upiekę. Czułam mocny, wewnętrzny przymus; ba, spędziłam kilka wieczorów na wyobrażaniu sobie tego smaku. I z radością oznajmiam: rzeczywistość mnie nie rozczarowało. Ciasto drożdżowe(...)każdej uformować wałeczek. Każdy z nich rozwałkować, na środku ułożyć paseke z truskawek, zawinąć i skleić brzegi. Zawiązać luźny supeł, podwijając końce. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż się zrumienią. Ostudzić na kratce. Cukier puder
Pożeraczka, czyli raz adobrze