Jedno z najsłodszych ciast jakie jadłam. Zasłodzi wszystkich. Ale jest dobre. Ba! powiem skromnie - jest przepyszne. Dla miłośników karmelu, polewy toffi i orzeszków ziemnych. Nie przeraźcie
CookYourselfDzisiaj przedstawiam Wam moją pierwszą, w tym roku, propozycję na babkę wielkanocną. Babka, z tego przepisu, jest prosta w wykonaniu. Jej plusem jest to, że łatwo
CookYourselfTe niepozornie wyglądające trufelki, to prawdziwe delicje. Są proste w wykonaniu, przygotowuje się je w mgnieniu oka, idealne jako słodki poczęstunek do kawy lub zwieńczenie posiłku
Mia Cucina Sofietaokresie świątecznym. Można je użyć do świątecznych wypieków ale również na wytrawnie jako dodatek do serów jak w przypadku tortu brie . Keks z bakaliami przypomina angielskie ciasto świąteczne fruits cake. Smak ciasta w dużej mierze zależy od tego jakich bakalii użyjemy. Ja lubię mieszać ale do keksu dodałam jedynie włoskie orzechy za to mnóstwo suszonych owoców. To ciasto ma taki(...)melasy lub miodu 2 łyżeczki mielonego imbiru 100 ml śmietanki 100 g włoskich orzechów 80 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 100 g daktyli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 225 g pszennej mąki tortowej szczypta soli do smaku masło i zmielone orzechy do oprószenia formy Lukier 100 g cukru pudru 1½ – 2 łyżki soku z cytryny posypka
codojedzeniawydawać bardzo bardzo skomplikowane, jednak takie nie jest, także spokojnie - każdy sobie z tym poradzi! Nie zrażajcie się i próbujcie, bo na prawdę warto :) DROŻDŻOWA GWIAZDA MAKOWA inspiracja - Every Cake You Bake // tortownica 22-26cm ~450g mąki (u mnie 300g pszennej T450 i 150g pszennej razowej T2000) ~180ml mleka ~4 żółtka (jedno białko zachowujemy do smarowania ciasta, przepisy(...)godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść przez chwilę i podzielić na 4 równe części. Pierwszą część rozwałkować cienko na okrąg wielkości foremki, w której będzie pieczona strucla (u mnie tortownica o średnicy 22 cm). Ciasto przełożyć na arkusz papieru do pieczenia i rozsmarować na nim 1/3 części masy makowej. Podobnie rozwałkować kolejną część ciasta, przykryć nią spód posmarowany masą
chili & sugarCiasto bez mąki? Czemu nie! Idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jeśli chcecie zrobić je w wersji świątecznej - dodajcie łyżeczkę przyprawy do piernika - będzie
CookYourselfemulsję, dodaj cukier i ponownie dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski dodaj mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszaj. Następnie wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj łyżką. Na sam koniec dodaj ocet, znów wymieszaj. Wlej masę do natłuszczonej formy (mała keksówka). Piecz około 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw biszkopt w środku jeszcze na 15 minut. Składniki(...)Millet”cheesecake” with strawberries 8. Jaglana panna cotta / Millet panna cotta 9. Sałatka szpinakowo-truskawkowa / Spinach and strawberry salad 10. Truskawkowe szaszłyki / Strawberry shaskliks Sponge cake with chocolate mousse and strawberries This delicious, vegan cake is very easy to make and light. P.S. You can prepare apple vinegar yourself. Sponge cake ingredients: 1 glass flour
Qlinarnie i QlinarnieMega czekoladowe ciasto z wiśniami z nalewki, które dostałam w prezencie. Do ciasta "zabierałam" się od lata, ale ciągle mi coś nie pasowało. A to pogoda
CookYourselfciastach. Dziś mam dla was jedno z najlepszych ciast marchewkowych jakie udało mi się zrobić - jaglane ciasto marchewkowe! Jest naprawdę wyjątkowe, bo smakuje inaczej niż tradycyjny ,,carrot cake" (ciasto marchewkowe), a tak naprawdę wyszło przez przypadek. Miałem robić sernik marchewkowy, którego przepis planowałem przez długi czas, ale gdy zrobiłem dżem marchewkowy (długo duszona marchewka z cukrem) zrozumiałem, że twaróg(...)masła (w temperaturze pokojowej) 100 g cukru 2 jajka Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej* 0,5 szklanki mąki pszennej (można dowolnej, ale z pszenną wychodzi najlepiej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki ciepłej wody *0,5 szklanki surowej kaszy jaglanej zalewamy 1,5 szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez
Kuchnia ŁukaszaSernik z ciasteczkami Oreo? Czemu nie. Lubicie te ciasteczka? Ja po jednym, szczerze, jestem tak zasłodzona, że po drugiego już nie sięgam. Ale w tym serniku
CookYourselfDeser na poniedziałek - suflet czekoladowy! Bardzo czekoladowy i puszysty, mogę powiedzieć że to moje "niebo w gębie" :). Przepis na niego zapożyczyłam od Komarka z Every Cake You Bake, gdzie fiołkami pachnie, a sam suflet autorki blogu prezentuje się niesamowicie. Wypróbowałam i nie żałuję, łatwo się przygotowuje, tylko czekać w zapachu czekolady na niego aż wyrośnie. Pycha! Składniki(...)kokilki - wysmarować je masłem i dać na chwilę do lodówki, by masło stwardniało. Wysmarować jeszcze raz, oprószyć cukrem pudrem. Napełnić foremki do pełna, górę oprószyć cukrem pudrem i piec ok 15 -20 min, do momentu wyrośnięcia i utworzenia się cienkiej skorupki. Jeść od razu, smacznego
pink envelopegruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również przygotować bez budyniu, ale wtedy nadzienie jest bardziej lejące. Bardzo polecam… Piękną paterę z kolekcji CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel , dziękuję! Zapraszam na FILM . Składniki: Spód: 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g zmielonych migdałów (możemy(...)rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę o średnicy 26cm (formę można posmarować masłem, ale ja tego nie robiłam). 3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 15-17 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Masa śmietanowa: 4. Wszystkie składniki na masę śmietanową wymieszać mikserem
Mała Cukierenkagruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również przygotować bez budyniu, ale wtedy nadzienie jest bardziej lejące. Bardzo polecam… Piękną paterę z kolekcji CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel , dziękuję! Zapraszam na FILM . Składniki: Spód: 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g zmielonych migdałów (możemy(...)rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę o średnicy 26cm (formę można posmarować masłem, ale ja tego nie robiłam). 3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 15-17 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Masa śmietanowa: 4. Wszystkie składniki na masę śmietanową wymieszać mikserem
Mała Cukierenkablaszkę o wymiarach 36x25 cm: do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml: na biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, szklanka mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżeczek soku z cytryny i kilka łyżek wody na warstwę brzoskwiniową: 900 ml soku / nektaru brzoskwiniowego (lub z owoców egzotycznych), 2 opakowania budyniu, 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi(...)puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 19-20 minut w 180 stopniach. Nasączyć ostudzony biszkopt sokiem z cytryny wymieszanym
Lekcje w kuchniczyli kruchy i lekki jabłecznik Pyszne lekkie i po czasie :) Urodziny dawno były, zreszta szarlotka też była po czasie. Jednak faktem jest, że była lekka, pyszna
Lajtkraft food intolerance