ciekawy, odkryłam kilka fajnych miejsc, przeprowadziłam się do Szczecina, który jeszcze cały czas poznaję, udało mi się trochę rozwinąć kulinarnie i nie tylko, zrealizowałam kilka ciekawych projektów, nauczyłam się piec serniki i chleb na zakwasie. Bardzo Wam za ten rok dziękuję, że byliście ze mną, śledziliście co działo się w mojej kuchni, że mi kibicowaliście i dzieliliście się moimi przepisami(...)dobry, aby udało się Wam zrealizować wszystkie plany i postanowienia, a niespodzianki które przyniesie, żeby zawsze były miłe. Wszystkiego dobrego! Przyszedł czas na ostatni w tym roku przepis. Cake pops to imprezowy przysmak dedykowany przede wszystkim najmłodszym. Ciasteczkowe lizaki w polewie czekoladowej przygotowuje się z pokruszonego, suchego ciasta połączonego z kremem. Z takiej masy formuje się kulki i umieszcza
Smakowity Blog Kulinarnymnie odsłonie. Troszkę poszperałam i znalazłam idealny przepis w książce C.Bretherton „Baking”. Na dzisiaj więc proponuję włoską wersję biszkoptu z bitą śmietaną i malinami zwaną „Genoise Cake”. Ciasto to jak każdy biszkopt z owocami można też przyrządzić z dodatkiem różnych owoców sezonowych albo też różnych kremów. Polecam:)!Włoski biszkopt z malinami- składniki:40g masła (niesłonego) plus(...)350g malin1 łyżeczka cukru pudruMasło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do wystygnięcia. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i natłuszczam foremkę o średnicy 20 cm, którą wykładam papierem do pieczenia – proponuję nie popełniać mojego błędu i TYLKO zostawić papier na spodzie blaszki…W dużym rondelku zgotowuję wodę i odstawiam rondelek z palnika. Na rondelku z gorącą wodą ustawiam miskę
UgotujmyTo.plpiekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę na 190 °C, piecz w niej 20 minut (do czasu uzyskania przez skórkę pięknego brązowego koloru), przykryj chlebek folią aluminiową, aby skórka się zbytnio nie spiekła i zmniejsz temperaturę do 180 °C. Piecz jeszcze 25 minut.Po upieczeniu wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Jeśli uznasz(...)wyrastania. Punkt 10.Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong.Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong.Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong.Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong.inspirował blog Cake Student
Grahamka, weka i kajzerkałyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka 45 ml mleka Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Mąkę, kakao i proszek przesiać do miski dodać cukier. W drugiej misce roztrzepać jajka dodać mleko oraz masło i połączyć z suchymi składnikami. Wymieszać dokładnie mikserem lub łyżką. Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy 23cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać(...)spód był teraz górą naszego ciasta ( jest idealnie równe). Następnie za pomocą np.metalowej obręczy o średnicy 7cm wycinamy 4 koła (resztki ciasta wykorzystać na przykład na cake popsy klik) . Każde ciastko przekroić na 2 małe blaty. Dodatkowo: 60 g ciemnej czekolady* 1/2 łyżeczki oleju * świeże maliny do dekoracji (truskawki, jagody) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać oliwę
Zabawa smakiempoczuć się znów jak dziecko ;-). To co wchodzisz w to? ;-) Zapraszam Was do wspólnego pieczenia! BĘDZIEMY POTRZEBOWAĆ : - POSYPKI DECORADA DELECTA KARMEL - PIERNICZKI DOMOWEGO WYPIEKU PRZEPIS: - 250 g mąki -150 g miodu - 50 g cukru brązowego - 60 g masła - 1 żółtko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia marki Delecta - 30 g przyprawy do piernika - łyżka kakao W rondelku rozpuść masło(...)piernika. Bo wymieszaniu i połączeniu się masy. Wystudź masę. Następnie wszystkie suche składniki wymieszaj z mokrymi. Zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 15 minut. Rozwałkuj, powycinaj foremką pierniki. Pieczemy 9 minut w temp. 180 stopni. Piekarnik grzanie: termoobieg. Pierniczki studzimy. - 120 g SUSZONEJ ŚLIWKI - 120 g SUSZONYCH DAKTYLI - 3 ŁYŻKI KAKAO - 100 g MASŁA - 50 g CZEKOLADY MLECZNEJ WYKONANIE
SMYKWKUCHNITo mój pierwszy sernik jagodowo-waniliowy. Zawsze robiłam tradycyjny lub czekoladowy. Z jagodami nie robiłam go nigdy. I żałuję. Bo jest pyszny. A kolor masy serowo
CookYourselfoleju to błyskawiczny, prosty przepis dla początkujących i nie tylko. Takie wilgotne i puszyste ciasto bez miksera wymaga minimum pracy, jest idealnym wypiekiem, gdy mamy mało czasu na pieczenie. Zobacz przygotowanie ciasta krok po kroku na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Aby nasze ciasto z jabłkami udało się idealnie, należy pamiętać, by składniki mieszać(...)wymiarach 36x25cm (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml): 1/2 szklanki oleju, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1 i 1/2 szklanki cukru, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 3 i 1/2 szklanki mąki, szczypta mielonej wanilii (opcjonalnie, można zastąpić cukrem waniliowym), 4 jajka, 2 płaskie łyżki kakao, 3 jabłka, płaska łyżka cynamonu (lub trochę mniej) 2 opakowania budyniu śmietankowego
Lekcje w kuchnismakuje i wygląda dość wykwintnie, bez obaw można więc je podać na jakąś większa uroczystość. A żeby tort ładnie się prezentował warto podać go na pięknej paterze Flower Cake od Brandani , którą możecie kupić przez internet, z dostawą do domu w sklepie StrefaUlubiona.pl. Patera w komplecie ma także duży szklany klosz, dzięki któremu wypieki zachowają dłużej świeżość(...)też świąteczne ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kremy michałkowe: 600 ml śmietanki kremówki po 15 cukierków Michałki białych i zwykłych 2 opakowania śmietan-fixu dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 300 ml śmietanki kremówki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam ten chlebek, uwielbia go też mój Poślubiony, mimo, że banany, które wykorzystałam do tego przepisu, chciał wyrzucać codziennie od tygodnia. Ale się nie dałam, w
CookYourselfmasła, w temperaturze pokojowej300 g serka śmietankowego½-1 szklanka mioduPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 25 cm.W celu przygotowania ciasta, wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.W dużej misce miksera zmiksuj jajka, olej, kawę, miód, brandy, wodę i cukry. Dodaj w 3 podejściach mieszankę mączną(...)jabłek. Połóż na to drugi dysk i ponownie wyłóż 1/3 kremu i resztę jabłek. Umieść na nich trzeci dysk i rozsmaruj resztę kremu.Schłodź przed podaniem.Smacznego!English versionHoney apple cake(8-10 servings)Ingredients for the cake:440g plain flour1 tablespoon baking powder1 teaspoon baking soda1/2 teaspoon salt4 teaspoons cinnamon powder3 eggs1 cup vegetable oil1 cup black coffee1 cup runny
karmelowypokrojone w duże kawałki 175 g mąki Lubella 50 g orzechów włoskich, odłóż kilka do dekoracji i resztę posiekaj 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki przyprawy do pierników 2 jajka Składniki na syrop: 85 g brązowego cukru 150 ml brandy Przygotowanie: W małym rondelku umieść daktyle, mleko, masło, konfiturę pomarańczową(...)pieczenia, imbir i przyprawę do piernika, po czym dodawaj partiami, mieszając, do przygotowanych wcześniej mokrych składników, na koniec dodając jajka. Zmiksuj do konsystencji jednolitego ciasta i przelej do przygotowanej tortownicy. Na wierzch powciskaj gruszki i posyp odłożonymi orzechami. Włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut, po tym czasie przykryj folią aluminiową matową stroną do góry, piecz kolejne
karmelowyPotato cake with cocoa Składniki. 50 dag ziemniaków 3 jajka 22 dag cukru 5 łyżki kakao 2 łyżki dżemu morelowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka skórki cytrynowej Bakalie Polewa. 5 dag czekolady białej 1 łyżka masła 30 ml kremówki 2 łyżki czekolady w płatkach do posypania wierzchu Wykonanie. Ugotowane ziemniaki przetrzeć. Żółtka utrzeć z cukrem, kakao i dżemem. Dodać sodę(...)ziemniaki. Zmiksować. Dodać bakalie-rodzynki, orzechy, jagody goji ,skórkę cytrynową itp. Białko ubić na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto włożyć do keksówki i piec w temp.180stop . 1h. W rondelku składniki polewy stopić i wymieszać. Polać ciasto i posypać płatkami gorzkiej czekolady . Keks jest pulchny i wilgotny
Kulinarny karnet Christopherasolą. Dodaj mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz szybko trzepaczką. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w ciasto. Kratki gofrownicy rozgrzewaj przez około 7-8 minut. Porcje ciasta nabieraj chochelką i rozprowadzaj równomiernie. Zamknij i piecz przez około 4 minuty (w trakcie pieczenia nie otwieraj gofrownicy). Po upieczeniu gofry odkładaj na metalową kratkę(...)long as possible. That's why today I had delicious waffles with vanilla ice cream and chocolate 😋 And have you already made banana waffles? Ingredients: (10 small waffles) Waffle cake 2 ripe bananas 2 eggs 1 glass of wheat flour 1/2 glass of milk 1 teaspoon of baking powder 2 tablespoons of oil pinch of salt Chocolate sauce
Delicious Placebyle jakiej, bo brytyjskiej królowej Wiktorii. Słyszał o nim chyba każdy; ja dopiero niedawno spróbowałam go po raz pierwszy. Sięgnęłam po przepis Marian Keyes z jej Saved by cake ; oczywiście, z lekkim twistem. Do pysznej samej w sobie frużeliny truskawkowej dodajemy odrobinę czarnego pieprzu; dzięki temu każdy kęs pozostawia po sobie delikatną ostrość na języku. Ciasto, ze zwykłego biszkoptu(...)tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 350 g truskawek 6 łyżek wody 1 listek żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g cukru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 150 ml śmietany kremówki 50 g serka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobiecać, że będzie można "jeść święta" ze mną i po mojemu. Inaczej ale dalej tradycyjnie. Ale dzisiaj moje najukochańsze pod słońcem ciasto marchewkowe razy dwa. Amerykanie mają Layer Cake a my przekładańca. Pyszne, słodkie, wilgotne, aromatyczne marchewkowe ciasto przełożone grzechu wartym sosem karmelowym, a do tego prażone migdały. Ciasta marchewkowe będą dwa: ze słonecznikiem i zwykłe. Tak więc trzy przepisy(...)szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka mleka 1/2 kostki miękkiego masła 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu szczypta soli Ciasto marchewkowe to zero filozofii, dodając składniki kolejno można sobie to tylko ułatwić. Ja proponuję utrzeć jajka z cukrem, dodać marchewkę, mleko, mąkę przesianą
Kuba GotujeDiabelsko czekoladowe i niebiańsko pyszne! Takie jest Devil's food cake. Każdy czekoladoholik zakocha się w tym cieście od pierwszego kęsa. Delikatne, puszyste, wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto i wspaniała kremowa czekoladowa masa, która nigdy do końca nie zastyga kusząc swym iście diabelskim połyskiem. Kto przejdzie na "ciemną" stronę mocy? Skuście się bo naprawdę warto!!! PS. Nieco uzależnia... ;-) Składniki: Ciasto(...)wrzątku 125 g miękkiego masła 150 g cukru białego 225 g mąki pszennej 2 duże jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C . Dna dwóch okrągłych form o średnicy 20 lub 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownic wysmarować
maniapieczeniaKolejne ciasto, które robi się szybko i dobrze smakuje. Jako, że pierwszy raz w tym roku kupiłam śliwki (nie robaczywki ;)), postanowiłam zrobić z nich ciacho. Na
CookYourself