BANANOWE Z KARMELEM I ŚMIETANĄ (BEZ PIECZENIA ) autorka: Mariola | blog: Kulinarne fantazje Marioli Babeczki dyniowe z kremem karmelowym autorka: kamilagro | blog: Vegazone Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Kostka alpejska autorka: lucyna | blog: Pyszna piecze... 455. Saturday / słodka rozpusta w wersji(...)autorka: anekbu | blog: Mania Gotowania Ile flottante - bezy pływająca wyspa autorka: magdaczekoladka | blog: Z miłości do słodkości Sernik kajmakowy autorka: sqaqanqa | blog: sqaqanqa gotuje ciasto maxi king II (bez pieczenia) autorka: 6niebo | blog: szóste niebo sernik "snikers" autorka: 6niebo | blog: szóste niebo Ciasto tortowe autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Torcik Śmietankowy Snickers autorka: VerySweetPage | blog: Piernikowa Chata Bardzo
Mania Gotowaniamogę zrobić. Żeby poprawić nam nastrój potrzebowałam czegoś specjalnego. Czegoś co już od patrzenia podniesie na duchu. No bo w końcu musi być lepiej! Oto mój polepszacz, zainspirowany królową Cake pops Bakerellą . Składniki na ok. 20 szt. 400g czekoladowego ciasta (gotowego, upieczonego) 100g mascarpone 100g kremu czekoladowego (np. nutella) 250g białej czekolady odrobina żółtego barwnika do czekolady lub żółte(...)nutellą, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Z mieszanki uformować kulę, zawinąć w folię i wsadzić do zamrażarki na 20 minut. Tacę, blachę lub talerz wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta formować kulki i układać na przygotowanym pergaminie. Wsadzić do zamrażarki na kolejne 20 minut. Białą czekoladę stopić w kąpieli wodnej, dodać odpowiednią ilość barwnika i olej (lub użyć
Pełny talerzsobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych(...)głęboko śpią...Ja jednak, wyłamując się z szeregu, chcę Wam zaproponować pyszne babeczki, które będą pasować nie tylko na Święta. Połączenie słynnego red velvet z twarożkowym kremem jeszcze przed pieczeniem - czyż nie brzmi intrygująco...? Efekt jest bajeczny - ślicznie wyglądają czerowono-białej zawijasy, szczególnie jeśli opakujemy je w soczyście zielone papilotki. Moje powędrowały ze mną kilka dni temu z wizytą
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakie podarki przyjmuję zawsze w każdej ilości. Postanowiłem zatem podzielić się z Wami wrażeniami z moich nowych zabaweczek. Otóż dostałem: minutnik , kwadratowy durszlak , formę do ciasta i naczynie do pieczenia chleba . Zanim opiszę po kolei te przedmioty powiedzieć muszę, że niestety Fabryka Form do najtańszych sklepów nie należy. Ale cóż... Gadżety po prosty tyle kosztują, wiem o tym dobrze(...)się wrażeniami. Tymczasem info ze sklepu: "Forma do ciasta S-XL Cake to pomysłowy, zabawny projekt pozwalający zaskoczyć gości oryginalnym wypiekiem. Ileż razy goście narzekali, że podawana im porcja wypieku jest za duża, że są na diecie, że nie mają już miejsca na deser. Forma S-XL Cake radzi sobie z tym problemem w oryginalny sposób - upieczone w niej ciasto
Marder&Marder ManufacturePrzepyszne i bajecznie proste ciasteczka z żelkami zaskakują małych i dużych :):):) Przepis pochodzi z blogu Cake Time . UWAGA !!! Te ciasteczka potrafią uzależnić !!! Trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku z dala od ciasteczkowych potworów i potworków !!!! Składniki (na 40 sztuk) : 230 g margaryny 1/2 szklanki białego cukru (użyłam brązowego) 2 żółtka 1 łyżeczka aromatu waniliowego (użyłam(...)pewno spróbuję waniliowrgo) 2 szklanki mąki (zarezerwujcie około 1/2 szklanki mąki do ewentualnej dosypki aczkolwiek ja nie potrzebowałam) 4 szczypty soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 80 żelków miśków (po dwa na każde ciastko - może gdybym miała większe żelki wystarczyłby jeden na ciastko) Wykonanie : W misce dokładnie zmiksować masło z cukrem. Dodać
cucinaretrochę masła orzechowego (którego ktoś nie zdążył jeszcze wyjeść łyżeczką :) Za nadzienie do pralinek może posłużyć czekoladowy ganache, ja zdecydowałam się jednak zrobić je tak jak robi się cake pops czyli lizaki z ciastka (można je zobaczyć np. tutaj ). Wykorzystałam kilka czekoladowo-waniliowych babeczek, które zostały mi z poprzedniego dnia. Składniki: dowolne babeczki masło orzechowe polowa czekoladowa (lub orzechowa) orzechy(...)zagniatamy. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Na 4 duże babeczki dałam 4 łyżeczki masła orzechowego. Z gotowej masy formujemy kulki, do każdej wkładamy po orzechu. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Rozpuszczamy polewę i zanurzamy w niej pralinki. Układamy na papierze do pieczenia. Ciemną czekoladę rozpuszczamy i kiedy nie jest już gorąca przekładamy
CiastkozercyCake with strawberriesSkładniki.2 szkl. mąki pszennej25 dag masła1/2 szkl. cukru 1 jajko50 dag truskawek mrożonych1/2 torebki kisielu truskawkowego1 łyżka cukruBeza.2 białka1/2 szkl. cukru1 łyżeczka soku z cytrynyWykonanie.Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier i jajko. Zagnieść ciasto i odstawić na 1h do lodówkiTruskawki wsypać do rondla z 1 łyżką cukru,1 minutę podgrzewać mieszając. Wlać kisiel rozmieszany(...)łyżkami wody i całość podgrzewać ciągle delikatnie mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Odstawić.Ciastem wyłożyć dno formy i piec 20 minut w temp.200 stopni.Białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny .Na upieczony spód wyłożyć truskawki i ubitą pianę w dekoracyjny sposób.Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Wyjąć i ostudzić
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: ciasto 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka masa
w mojej kuchniRozpływające się w ustach, puszyste, z delikatnym kremem karpatkowym i musem truskawkowym ciasto. Jest przepyszne. Zimowe przypomnienie lata. Nic więcej nie napiszę. Po prostu spróbujcie! 'biszkopt
CookYourselfJakiś czas temu bardzo popularne stały się torty dekorowane różami z kremu na bazie bezy szwajcarskiej. Od razu mnie zachwyciły. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała
Z miłości do słodkościpieczenia 3 szklanki mąki 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej otarta skórka z jednej cytryny Zagotuj na 3 minuty miód z cukrem. Ostudź, aż będzie letni. Cały czas mieszając, dodaj jajka i masło. Wlej śmietanę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wsyp mąkę, dodaj orzechy, skórkę pomarańczową i cytrynową. Piecz(...)Lucienowi, który woli życie bez zobowiązań. Między małżonkami dochodzi do poważnego konfliktu. Warto obejrzeć – Tam, gdzie rosną grzyby (2012, Jason Cortlund i Julia Halperin). Traditional Polish gingerbread cake with walnuts It tastes best after 3 weeks. So it’ll be best if you bake it before Xmas and cover it with a cloth for maturation. If the cake
Qlinarnie i Qlinarniesmaku. Polecam - smakuje wyjątkowo. Ciasto Nutella (Nutella Cake Nigelli Lawson) - Składniki:Ciasto:6 jajek (osobno białkai żółtka)125 g masła400g Nutelliłyżka rumu (lub innego alkoholu)100 g zmielonych orzechów laskowych100 g gorzkiej czekoladyszczypta soliPolewa:125 ml śmietanki kremówki 30% 125 g gorzkiej czekoladyłyżka rumu100 g orzechów laskowychCiasto Nutella (Nutella Cake Nigelli Lawson) - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę(...)jednym jajku. Następnie dodajemy rum, zmielone orzechy laskowe i wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Na końcu delikatnie łączymy z ubitymi białkami.Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy (ok. 23 cm). Pieczemy w temperaturze 175-180 stopni ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka".Orzechy laskowe podpiekamy na suchej patelni, następnie odkładamy do wystygnięcia (koniecznie, orzechy nie mogą być ciepłe, ponieważ "spłyną
Słodka Stronałyżki bułki tartej truskawki (mrożone) jagody jogurt naturalny (dodatek) Płatki owsiane, mąkę, cukier i masło (pokrojone w kostki) wyrobiłam na masę kruszono- podobną. Żaroodporne naczynie wyłożyłam papierem do pieczenia, a na to rozłożyłam 2/3 masy, dobrze dociskając do dna. Następnie wierzch posypałam 2-3 łyżkami bułki tartej, rozłożyłam owoce (truskawek nie rozmrażałam, pokroiłam jedynie na połówki) i posypałam wszystko resztą(...)akcentu zawsze może zjeść taką kruszonkę z jogurtowym kleksem... mniammm ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ For breakfast you can eat oatmeal, corn flakes with milk or... deliciuos fruit crumble. If you associate it with cake, it's correct. But I can guarantee you that the addition of oatmeal changes a classic "crumble pie" to delicious cereal bar Fruit breakfast crumble 200 g oatmeal
bastalenaciekawy, odkryłam kilka fajnych miejsc, przeprowadziłam się do Szczecina, który jeszcze cały czas poznaję, udało mi się trochę rozwinąć kulinarnie i nie tylko, zrealizowałam kilka ciekawych projektów, nauczyłam się piec serniki i chleb na zakwasie. Bardzo Wam za ten rok dziękuję, że byliście ze mną, śledziliście co działo się w mojej kuchni, że mi kibicowaliście i dzieliliście się moimi przepisami(...)dobry, aby udało się Wam zrealizować wszystkie plany i postanowienia, a niespodzianki które przyniesie, żeby zawsze były miłe. Wszystkiego dobrego! Przyszedł czas na ostatni w tym roku przepis. Cake pops to imprezowy przysmak dedykowany przede wszystkim najmłodszym. Ciasteczkowe lizaki w polewie czekoladowej przygotowuje się z pokruszonego, suchego ciasta połączonego z kremem. Z takiej masy formuje się kulki i umieszcza
Smakowity Blog Kulinarnymnie odsłonie. Troszkę poszperałam i znalazłam idealny przepis w książce C.Bretherton „Baking”. Na dzisiaj więc proponuję włoską wersję biszkoptu z bitą śmietaną i malinami zwaną „Genoise Cake”. Ciasto to jak każdy biszkopt z owocami można też przyrządzić z dodatkiem różnych owoców sezonowych albo też różnych kremów. Polecam:)!Włoski biszkopt z malinami- składniki:40g masła (niesłonego) plus(...)350g malin1 łyżeczka cukru pudruMasło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do wystygnięcia. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i natłuszczam foremkę o średnicy 20 cm, którą wykładam papierem do pieczenia – proponuję nie popełniać mojego błędu i TYLKO zostawić papier na spodzie blaszki…W dużym rondelku zgotowuję wodę i odstawiam rondelek z palnika. Na rondelku z gorącą wodą ustawiam miskę
UgotujmyTo.plpiekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę na 190 °C, piecz w niej 20 minut (do czasu uzyskania przez skórkę pięknego brązowego koloru), przykryj chlebek folią aluminiową, aby skórka się zbytnio nie spiekła i zmniejsz temperaturę do 180 °C. Piecz jeszcze 25 minut.Po upieczeniu wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Jeśli uznasz(...)wyrastania. Punkt 10.Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong.Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong.Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong.Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong.inspirował blog Cake Student
Grahamka, weka i kajzerka