piecz w 200*C przez 25-30min. 10. Gotowy wieniec oprósz cukreem pudrem. Nadzienie: 1. Żurawinę umyj, osusz o drobno posiekaj lub rozdrobnij przy pomocy blendera. 2. Marcepan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 3. W misce wymieszaj tarty marcepan z żurawiną, cynamonem, jajkiem i cukrem na jednolitą masę. Smacznego! Yeast winter wreath with marzipan and cranberries Ingredients: Cake
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCake, czyli tortze Szwarcwaldu (Czarnego Lasu) , tym razem jego zmieniona wersja, bo z galaretką i w innej szacie :) PS. Do tortów z wiśniami możecie również dodać wiśnie z likieru . Jeśli dysponujecie takimi wiśniami to polecam wydrylować je i dodać do tortu, razem z wiśniami z kompotu. Ciasto: 170g margaryny 170g cukru 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakowy Rajcebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie wydłużyć czas pieczenia- ciasto w środku powinno być suche. Meksykańskie szpadki Inspiracją do mielonych szpadek natomiast były kofty ze Sfinksa. Nie wiem dokładnie(...)panierowania oliwa do pieczenia Wykonanie: mięso mielone łączymy ze startą cebulą i czosnkiem, jajkiem, śmietaną. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już dokładnie wymieszane, formujemy z nich podłużne ruloniki i każdy panierujemy w mieszance meksykańskiej. Tak przygotowane szpadki przekładamy do naczynia żaroodpornego (z dodatkiem oliwy) i pieczemy w 150st. przez
bastalenaCiasto marchewkowe, to jedno z tych ciast, które długo utrzymują świeżość. Konsystencja ciasta przypomina piernik. A najlepsze jest to, że marchewka stanowi pewnego rodzaju tajny składnik
Smakowy RajSłodkości nie są moją mocną stroną. Ogólnie nie lubię babrać się w mąkach, kremach, polewach itp. Dlatego też rzadko udaje się mnie namówić na pieczenie ciast. Poniżej szybkie i najprostsze w wykonaniu ciasteczka w sam raz na niedzielny deserek do kawusi... Tartaletki z jagodami(...)folię aluminiową i schłodzić ok. 30 min w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć i delikatnie rozwałkować na koła o wielkości foremek do pieczenia. Następnie każda foremkę wypełnić ciastem. Piekarnik rozgrzać do temp. 180st. Tartaletki piec przez ok. 10 min. Po wstępnym zapieczeniu ostrożnie wyjąć z piekarnika, na każde ciasteczko nałożyć jagody i zapiec dalej
bastalenalubi słodkości a tym bardziej tych małych;) Od dawna kusiły mnie ciasteczka na patyczku tzw. cake popsy, aż w końcu się zmobilizowałam i zrobiłam. Oczywiście środek naszego ciasteczka może być dowolny ( jednak najlepsze będzie tutaj ciasto babkowe, biszkoptowe itp). Ciasteczka które mam dla Was dzisiaj nie są zbytnio słodkie a to dzięki dodatku polewy z gorzkiego kakao. Idealne(...)niepełna szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce (mąkę należy przesiać) i dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jasną masę, gotową wylej na blaszkę i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto wystudź a następnie bardzo dokładnie rozkrusz. Do pokruszonego ciasta dodaj 110 g serka typu Almette (śmietankowy), oraz 5 łyżek kremu
Krakowskie smaki Anispód blaszki. Ciasto rozpływa się w ustach i jest delikatnie wilgotne od kawałków ananasa. Do jego przygotowania radzę użyć blaszki bez wyjmowanego dna. Bardzo polecam… (inspiracja z książki Clandestine Cake Club) Składniki: Spód: 50g masła 50g jasnego brązowego cukru 1 łyżka naturalnego miodu 5 krążków ananasa z puszki 8 kandyzowanych wiśni Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)jasnego brązowego cukru ziarnka wyskrobane 1 laski wanilii (możemy zstąpić 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego) 2 jajka 130g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka syropu ananasowego z puszki Spód: 1. Utrzeć razem masło, cukier, miód na kremową masę i posmarować nią spód tortownicy o średnicy 20cm. Tortownica powinna być nierozkładana
Mała CukierenkaSkładniki / Ingredients : Kruche ciasto / the shortcrust cake: 180 g mąki pszennej do ciast / 180 g wheat flour to pie 90 g masła / 90 g butter 1 łyżeczka cukru / 1 taespoon sugar 2 żółtka / 2 egg yolks kilka łyżek zimnej wody (około 6) / a few tablespoons of cold water (about 6) szczypta soli / pinch of salt(...)forma do pieczenia. Formę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka, potem dociskamy ciasto do formy. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Formę przykrytą papierem do pieczenia i obciążoną fasolą wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. 10 minut przed zakończeniem zdejmujemy papier i pieczemy do zarumienia
Projekty ze smakiemsłynne cake pops’y inaczej ciasteczka na patykach. A skoro szaleć to na całego. Idąc tym tokiem myślenia powstały one o smaku Oreo. Wystarczą dwa składniki – Oreo plus kremowy serek a tyle szczęścia na patyku. Mogę pokusić się o stwierdzenie, że dzięki składnikowi w postaci serka są niczym mini serniki Oreo. Obtoczone w białej czekoladzie i do wyboru(...)zagniatamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Wkładamy na około 15 minut do zamrażarki. Następnie wilgotną dłonią formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na papierze do pieczenia. Ponownie wkładamy na 15 minut do zamrażarki. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej około 50 g białej czekolady. Wyjmujemy kulki. Patyczek do lizaków moczymy w roztopionej czekoladzie i wbijamy
Made By Mom And Sonhistorią kostki do pieczenia.Poznaliśmy proces produkcji, różnice pomiędzy nią a masłem … oraz proces powstawania.Potem mogliśmy przystąpić do tego a co tak naprawdę od początku z niecierpliwością czekaliśmy – pieczenia!W związku z tym, że były to warsztaty Dr. Oetker i Kasi, to wszystko potrzebne do przygotowania było właśnie tych firm ( gotowe produkty, dostępne w sklepach, które można wykorzystać do szybkiego(...)koraliki , posypki i inne dekoracje błyszczały jak flesze aparatów!.Na sam koniec wszystkie dekoracje znalazły się na stole, tak by każdy mógł podziwiać dzieła pozostałych grup.Były cupcakes … cake popsy , muffiny i inne ciasteczka!.Wszystkie pięknie udekorowane!.Wspólne zdjęcia na koniec, ubieranie choinki i niesamowite prezenty dla każdej z nas umiliły nam koniec warsztatów..PODSUMOWUJĄC:Co prawda niczego nowego
Ostra na SłodkoDobrych kilka lat temu, jeszcze przed wejściem Polski do UE, pracowałam w UK jako au pair. Nie mogłam się nadziwić, że jakieś ciasto można piec przed świętami już miesiąc wcześniej. Rodzina, u której pracowałam nie była tradycyjną angielską rodziną, ojciec był urodzonym w Meksyku Szkotem, a matka pochodziła z Trynidadu i Tobago. Przez jakiś czas myślałam, że przepis(...)ciasto pochodzi z Karaibów :)I takiego szukałam też w internecie, w końcu trafiłam na przepis, który zaprowadził mnie z powrotem do Wielkiej Brytanii.To tzw. Christmas Rich Fruit Cake. Czytaj więcej
bistro mamaSKŁADNIKI 2 puszki czerwonej fasoli 5 tabletek stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki karobu 1 łyżka odżywki białkowej 3 łyżki naturalnego kakao 4 jajka 1 opakowanie budyniu/puddingu czekoladowego bez cukru jeżeli trzeba to odrobina wody PRZYGOTOWANIE Zacznij od wypłukania fasoli. Do miksera dodaj wszystkie składniki. Miksuj nawet do 15 minut. Jeżeli masa będzie(...)zbyt kitowata to dolej odrobinkę wody i dalej miksuj. Przelej do misy multicookera i nastaw program CAKE i czas 45 minut. W piekarniku 180 stopni i tez około 45 minut. Polewa oczywiście z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków
ClauditteMissCookingobiecałam na Fanpage na facebooku - przedstawiam efekt pierwszej próby wykonania cake pops przy użyciu "Urządzenia do wypieku miniciasteczek na patyku". Jak widzicie - udało się:) Urządzenie jak najbardziej się sprawdza:) A biorąc jeszcze pod uwagę fakt, że kosztowało całe 25 zł to jestem z niego bardzo zadowolona:) Po dzisiejszy przepis sięgnęłam do źródła, czyli na stronę Biedronki (głównie ze względu(...)wiedziałam jak gęste ma być ciasto i jak długo ma się piec w urządzeniu). Wyszły na prawdę pyszne - po oblaniu czekolada i odstawieniu do zastygnięcia zrobiły się mięciuteńkie, słodkie od czekolady i z wspaniałym cytrynowym posmakiem:) SKŁADNIKI: (na 36 kuleczek) 100 g cukru (ok. 1/2 szkl) 100 g mąki (ok. 2/3 szkl) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta
Kto ugości moich gości?Pyszna, piaskowa babka. Rozpływająca się w ustach. Delikatna w smaku i idealnie słodka. Taka w sam raz! Polecam na tegoroczną Wielkanoc. 'piaskowa baba z białą czekoladą
CookYourselfZapraszam na mocno czekoladowe muffiny. Muffiny są bardzo smaczne, lekko wilgotne, mało słodkie. Oryginalny przepis pochodzi se strony moje wypieki, tam ciasto nazwę Mississipi Mud Cake . Muffiny mają wielką zaletę, są bardzo szybkie w przygotowaniu, wręcz ekspresowe, nie potrzebny jest mikser. Składniki na formę 22 cm lub na 26 małych muffinek: 250 gr masła 180 ml wody 250 gr gorzkiej(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, greckiego, maślanki lub kefiru 300 gr mąki 70 gr kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki oleju Formę do muffinek wysmarować masłem. W garnuszku umieścić wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać czekoladę, masło, kawę, podgrzewać na małym ogniu, aż wszystkie składniki idealnie się połączą
moj przepis na