panier - 36 przepisów

Kąski z indyka w panierze z ciecierzycy 135

Witajcie :-) Znacie panier z ciecierzycy ?? Ja nie znałam, ale dzięki uprzejmości Mamut Polska  mogłam go wypróbować. Ten panier jest wypiekany na bazie mąki z ciecierzycy z dużą ilością wartościowego białka oraz błonnika pokarmowego. Ma też niski indeks glikemiczny i obniżoną zawartość glutenu. Przygotowane przeze mnie kąski smakują zupełnie inaczej niż te o panierowane w bułce tartej. Są bardzo smaczne(...)dzieci były zachwycone :-) Polecam Wam wypróbowanie panieru i życzę miłego dnia :-) Składniki: około 350 g filetu z indyka panier z ciecierzycy 1 jajko  4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Filet z indyka pokroiłam w plastry, trochę rozbiłam, następnie pokroiłam w szersze paski. Oprószyłam solą i pieprzem. 2. Przygotowałam 3 talerzyki. Na jeden dałam

kruche babeczki
Wegańskie kotlety z ciecierzycy (a’la mielone) 221

Przepyszne połączenie. Jako że kotlety przypominają mielone, całość jest wyjątkowo swojska. Aby potrawa była w pełni roślinna, nie używałam tradycyjnej panierki z bułki tartej. Do uzyskania chrupiącej skórki użyłam Panieru z Ciecierzycy – to produkt z bardzo prostym składem, bo jest to tylko mąka z ciecierzycy i sól. To zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej panierki – także w przepisach mięsnych. Dzięki(...)cebule dymki 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2-3 łyżki sosu sojowego 2-3 ząbki czosnku 1 mała marchewka 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru 1/2 łyżeczki chilli w proszku Panier z ciecierzycy do obtoczenia olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Sos do sałaty (wegańska śmietana): 1/2 szklanki mocno schłodzonego mleka sojowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego ok. 1 łyżka soku

Poezja smaku
Faworki schabowe 191

nimi trochę zabawy. Faworki schabowe mogą być pyszną przekąską lub dodatkiem do obiadu. Składniki: 5 plastrów schabu bez kości sól, pieprz 3 jajka 1/2 szkl mąki kukurydzianej 3/4 szkl panieru z ciecierzycy (lub bułki tartej) olej do smażenia Przygotowanie: Kotlety schabowe myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem oraz posypujemy solą i pieprzem. Kroimy rozbite kotlety na paski. Na środku każdego paska robimy(...)nacięcie i przekładamy przez nie jedna końcówkę mięsa (tak samo jak robimy klasyczne faworki), delikatnie rozciągamy. Na jeden talerzyk nasypujemy mąkę kukurydzianą, na drugi talerzyk nasypujemy panier z ciecierzycy (bułkę tartą). Do miseczki wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Kolejno obtaczamy każdy faworek w mące, jajku i panierze. Smażymy w głębokim gorącym oleju

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Falafel – wegetariański przysmak 130

falafel musi być z wierzchu chrupiący, a mięciutki w środku. Taki efekt uzyskamy w momencie, kiedy uformowane kulki z ciecierzycy, zdecydujemy się dodatkowo zapanierować. Ja wykorzystałam do tego celu Panier z ciecierzycy , który zawiera 100% mąki z ciecierzycy. Dzięki panierce falafele będą pysznie chrupiące! Możecie także zapanierować w innych rodzajach panierki, jak Panier kukurydziany czy po prostu w bułce tartej(...)ciecierzycy Składniki 400 g surowej ciecierzycy cebula 3 ząbki czosnku garść natki pietruszki łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka kminu rzymskiego łyżeczka sody łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli Panier z ciecierzycy MAMUT olej rzepakowy do smażenia Przepis 1 Ciecierzycę wsypujemy do miski z wodą. Woda powinno być o połowę więcej niż ciecierzycy, ponieważ nasiona bardzo wchłaniają wodę. Odstawiamy

Kuchnia Bazylii
Młode cukinie panierowane z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym 99

koniecznie panierowane. Są pyszne i w piekarniku robią się dosłownie chwilkę. Absolutnym letnim hitem była zawsze cukinia panierowana i smażona lub pieczona w piekarniku. Zdrowszą wersją panierki jest panier z ciecierzycy. Głównym składnikiem jest mąką z ciecierzycy, która ma więcej białka niż tradycyjna bułka tarta i nie zawiera glutenu.   Składniki: Na panierowane cukinie: 3-4 młode cukinie jajko pół(...)łyżeczki cynamonu pół łyżeczki ostrej papryki w proszku ćwierć łyżeczki zmielonego pieprzu 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy (u mnie panier z ciecierzycy Mamut) 1/3 szklanki ziaren sezamu   Na sos pomidorowy: kartonik sosu pomidorowego lub passaty (ok 400 g) mała cebula posiekana w piórka ząbek czosnku przetarty przez praskę pół łyżeczki oregano   Na marchewkowe tzatziki: duża marchewka

Ugotowane pozamiatane
Pieczeń mięsna ze słodkim akcentem 84

pomysł na rodzinny obiad. Polecam Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 łyżka cebuli granulowanej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli, pieprzu czarnego i ziołowego 1 jajko 3 łyżki panieru z ciecierzycy (bułki tartej) 1 garść mieszanki keksowej+ do posypania od Helio foremka 20x11 cm Przygotowanie: Do miski przekładamy mięso, dodajemy posiekany czosnek, przyprawy, jajko i panier z ciecierzycy (bułkę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chrupiące kotleciki z indyka 100

błyskawicznych  1 łyżeczka Czosnku Grys Skworcu   3 łyżki Przyprawy do mięsa mielonego Skworcu 2 łyżki Natki Pietruszki Skworcu sól i pieprz do smaku    Dodatkowo: Panier Skworcu Olej rzepakowy do smażenia  PRZYGOTOWANIE:     Wszystkie składniki kotlecików dokładnie łączymy ze sobą w dużej misce. Wyrabiamy ręką kilka chwil tak by masa mięsna była plastyczna(...)dłoniach formujemy kotleciki wielkości połowy dłoni , lekko uklepujemy.  Panier wysypujemy na talerz ( będzie nam łatwiej panierować) a następnie obtaczamy dokładnie i dość grubo kotlety ze wszytskich stron.  Na patelni rozgrzewamy olej , zmniejszamy ogień,  układamy kotlety , smażymy ze wszytskich stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami.   SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Miruna w panierce kukurydzianej Mamut 98

sklepu  http://www.mamutsa.pl/produkt/panier-kukurydziany/ do zapoznania z ofertą produktów. Składniki : 2 kawałki fileta z miruny 2 jajka 1/2 szklanki mąki  sól, pieprz do oprószenia 220 g  Panieru kukurydzianego Mamut   olej do smażenia Wykonanie : Rybę myjemy i osuszamy ręczniczkiem, następnie kroimy na dowolnej wielkości kawałki, oprószamy solą i pieprzem z obydwu stron.Jajka wbijamy do miseczki i rozkłócamy(...)kukurydzianej. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy rybę na złoty kolor z obydwu stron. Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu  na papierowym ręczniczku. Smacznego :)    Panier kukurydziany to produkt o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Idealnie sprawdza się jako panierka do mięs, ryb i warzyw, ale również jako kruszonka do ciast oraz zagęstnik do sosów

Sama słodycz i szczypta chili
Kotlety mielone w sosie pomidorowym 279

wołowe 1 cebula 1 jajko bułka tarta 1 łyżeczka soli – u mnie himalajska Skworcu około 1 i 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu bułka tarta (około 2-3 łyżki) panier do mięsa Skworcu olej do podsmażenia kotletów Na sos: około 0,75 ml lekkiego bulionu (gorącego)* 1 mała cebula (u mnie czerwona) 1 większy ząbek czosnku 1 łyżka mąki pszennej(...)początku mniejszą ilość). Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. W przypadku gdyby nasza mięsna masa była zbyt rzadka dodajemy trochu bułki tartej. Z masy formujemy kotlety. Do głębokiego talerza wysypujemy panier do mięs, obtaczamy w nim kotlety z obu stron. Tak przygotowane kotlety obsmażamy z obu stron na oleju. W garnku lub głębokiej patelni z pokrywką podsmażamy na oliwie (lub oleju) pokrojoną

Słodkie okruszki
Panierowane Kiełbaski Włoskie 94

może szykuje się piknik? jeśli tak mam coś idealnego dla was :D kiełbaski włoskie w panierce.... Pychottta.. SKŁADNIKI: 3 kiełbaski włoskie firmy HAŃDEREK 1 jajko 2-3 łyżki panieru albo bułki tartej sól pieprz olej do smażenia WYKONANIE: 1. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem. 2. Kiełbaski panierować w panierze albo bułce tartej, na przemian z jajkiem. 3. Smażyć

Dziś Ja gotuje
Kotlety Mielone - najlepszy przepis 95

SKŁADNIKI: 550g mięsa mielonego 1 bułka mleko - do namoczenia bułki 2 łyżki natki pietruszki 1 cebula sól pieprz 1 jajko szczypta czosnku granulowanego firmy GALEO bułka tarta albo panier olej do smażenia WYKONANIE: 1. Bułkę namoczyć w mleku. 2. Do miski włożyć mięso mielone, dodać bułkę, natkę pietruszki, cebule pokrojoną w drobną kostkę, jajko, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Całość(...)dokładnie wymieszać. 3. Formować kotlety, oprószyć bułką tartą albo panierem, smażyć na oleju z obydwóch stron

Dziś Ja gotuje
Kotleciki mielone z serem feta i natką pietruszki 126

upraw ekologicznych i nie zawiera tłuszczy trans. Miłego dnia kochani :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1/2 kostki sera typu feta 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki panieru z ciecierzycy lub bułki tartej pieprz bio olej kokosowy do smażenia 1. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy do niego pół kostki pokruszonego sera feta, umytą, posiekaną natkę pietruszki, panier z ciecierzycy

kruche babeczki
Piersi z kurczaka, w panierce z ciecierzycy, smażone w głębokim tłuszczu 167

ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka oregano  1 płaska łyżeczka majeranku  2 łyżki oleju  Na panierkę: 1 jajko około 130 g mielonej ciecierzycy (polecam Panier z ciecierzycy firmy Mamut ) Wykonanie: Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy na kilka godzin(...)lodówki. Jajko roztrzepujemy widelcem i wlewamy do mięsa. Dokładnie mieszamy, aby przylgnęło do mięsa z każdej strony. Panier z ciecierzycy wysypujemy na talerz.  Piersi obtaczamy w panierce. Olej rozgrzewamy w niewielkim rondelku. Olej powinien mieć głębokość około 3 cm. W zależności od wielkości rondelka, zużyjemy inną ilość oleju. Ja smażę w malutkim i zużywam 0,5 litra oleju

Smak mojego domu
Smażone kotleciki w paprykowej marynacie 153

wędzonej słodkiej papryki (u mnie Skworcu) 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu (u mnie Skworcu) 3/4 łyżeczki soli cebulowej (u mnie Skworcu) 2 pełne łyżki oleju lub oliwy z oliwek panier do mięs Skworcu * olej do smażenia *można użyć oczywiście dowolnej panierki, ale ja polecam tą – pyszna i… szybko można zrobić dobre kotlety Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy(...)przygotowaną marynatę wlewamy do miski z mięsem i całość mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła całe mięso. Miskę z mięsem wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Do talerza wsypujemy panier do mięs, maczamy w nim dokładnie z obu stron każdy kotlecik. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto (na mniejszym ogniu). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Słodkie okruszki
Kotlety schabowe z krazkami ziemniaczanymi 146

plastrow schabu  8 duzych ziemniakow  6 listkow salaty ( do dekoracji)  sol  pieprz  panier ( maka, jajaka, bulka tarta) Schab myjemy, osuszamy i klepiemy tluczkiem  Doprawiamy przyprawami mieso odstawiamy aby mieso naszlo przyprawami Obieramy ziemniaki i kroimy je na plasterki  Obtaczamy mieso w panier ( wpierw obtaczamy w mace, potem w jajku a na koniec

Klaudynkowa kuchnia