Placki z jabłkiem nigdy się nie nudzą. Przy całorocznej dostępności tych owoców, możemy w każdej chwili smakować pulchnych i delikatnych racuchów. Przepis nie wymaga użycia miksera
Zdrowie i pysznie na talerzuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieMój pierwszy przepis z cudownej książki, którą dostałam pod choinkę :) Puszyste racuszki przygotowane na mące pełnoziarnistej, z dużymi kawałkami bananów. Nieco inne niż powszechnie znane racuszki
Chocolate Muffin BlogMoje ukochane placuszki :) Żadne naleśniki czy pancakes'y nie rozpieszczają tak moich kubków smakowych, jak właśnie drożdżowe racuchy z jabłkami :) Kojarzą mi się z dzieciństwem. Uwielbiam ich miękkość, puszystość i te kawałki jabłuszek, które skrywają w swoim apetycznym wnętrzu. Jak dla mnie świetne nawet na zimno...i na drugi dzień :) Najczęściej podaję je po prostu posypane cukrem pudrem, choć(...)Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Podczas gdy rozczyn rośnie przygotować jabłka: obrać je, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie każdą cząstkę w poprzek na niezbyt grube plasterki. Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać
Opowieści z piekarnikaKolejna wariacja ze zwykłymi naleśnikami z białym serem. Po co zalewać naleśniki sosem, jeśli można odwrócić kolejność i ułożyć naleśniki na musie? Mus truskawkowy podprawiony syropem
Blondynka GotujePlacuszki o smaku Bounty wzbogacone o dojrzałe kiwi :) Każdy kiedyś miał swój ulubiony batonik :) Moim zawsze był Bounty, z wilgotnym kokosowym nadzieniem, oblany gorzką czekoladą... Batoników
Chocolate Muffin BlogKolejny wpis z serii "Zaczynamy używać mąk alternatywnych" :) Dziś chciałabym przybliżyć nieco kaszę jaglaną, o której już wcześniej troszkę pisałam. Ta kaszka jest niezwykle lekkostrawna
Chocolate Muffin BlogSyrniki to bardzo sycące rosyjskie placki z dosłownie kilku składników – świeżego twarogu, jajek i odrobiny mąki. Najczęściej podaje się je tak samo jak pancakes – na słodko, z sezonowymi owocami, dżemem, powidłami, słodką śmietanką, owocowym sosem, waniliowym kremem. Ja zrobiłam syrnikowy przegląd lodówki – świeży wiosenny szczypior i swojski wędzony boczek pasowały! Chciałam zrobić słodki obiad ale okazało się(...)widelcem. Dodajemy drugie jajko, wrzucamy posiekany boczek i szczypior. Mieszamy dokładnie widelcem. Pora na mąkę – dodajcie najpierw połowę porcji i dokładnie wmieszajcie widelcem w masę – weźcie w dłoń porcję ciasta i sprawdźcie, czy się ze sobą lepi i da formować. Jeśli nie, dodajecie więcej, znowu wmieszajcie widelcem i jeszcze raz spróbujcie. To ciasto trzeba wyczuć – ma się lepić
Karo in the Kitchenłyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki ulubionego mleka Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce (ma powstać gęste ciasto). Rozgrzej olej. Smaż placuszki z obu stron za złoto (1 łyżka ciasta na 1 sztukę). Podawaj np. z ulubionym dżemem. Nicole, dziękuję za pyszny dżem truskawkowo-bananowy -:). Smakował wyśmienicie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)Mochi machen aber es ist mir nicht gelungen und jetzt habe ich ein bisschen Braunreismehl in meiner Küche. Crêpes (Pfannkuchen) mit diesem Mehl sind sehr spr ö de aber Pancakes (kleine runde Kuchen) sind perfekt. Der Geschmack ist total anders als wenn mann Weizenmehl benutzt, die Struktur ist sehr porig und zart. Zutaten: 1 Glas Braunreismehl ein Paar EL Vollkornmehl
Qlinarnie i QlinarnieMąka żytnia razowa charakteryzuje się wysoką zawartością dobroczynnego błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę jelit i usprawnia prawidłową przemianę materii. Zawiera również witaminy w grupy
Chocolate Muffin Blogprzełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj rękami, aż będzie gładkie i elastyczne. Zrób z ciasta kulę, włóż do miski, nakryj talerzem i schowaj do lodówki na 12 godzin. Rano ciasto podziel na pół i każdą część rozwałkuj na grubość około 6-7 mm. (dowolny kształt). Połóż na posmarowanej olejem dużej blasze i odczekaj 20 minut. Placki posmaruj dobrej jakości(...)cake in half and roll each part to a thickness of about 6-7 millimeters (any shape). Put on a large oiled sheet and wait for 20 minutes. Pancakes with good quality oil, arrange slices of garlic, olives and capers. Sprinkle with Vegeta Natur with Czosnek. Foccata bake in a preheated oven at 250°C for 10 minutes until browening
Delicious PlacePrawdziwy hit! Naleśniki, ale w całkiem nowej zaskakującej wersji, bo jako... muffinki. Proste w przygotowaniu i z wykorzystaniem zdrowszych składników. Można je wzbogacić o ulubione dodatki
Healthy food explorerBędąc na dicie lub po prostu zdrowo się odżywiając staramy się eliminować białą mąkę z naszego jadłospisu. Zastępujemy ją mąką pszenną pełnoziarnistą lub żytnią - i
Chocolate Muffin Blogśniadanie można zjeść owsiankę, płatki z mlekiem albo... przepyszną owocową kruszonkę. Jeśli kojarzy Wam się ona z ciastem to macie rację. Ale zapewniam Was, że dodatek płatków owsianych zmienia klasyczne "crumble pie" w coś w rodzaju przepysznego batonika zbożowego Owocowa kruszonka śniadaniowa 200 g płatków owsianych 200 g mąki (tortowej) 100- 150 g cukru 150 g masła 2-3 łyżki(...)fruits (strawberries may be frozen, but I cut it in half). Sprinkle all the rest of crumble and bake at 45 min. in 150 degrees. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Powiązane posty: Pancakes Skoleboller norweskie bułki śniadaniowe
bastalenaJak wiecie swoimi przepisami bardzo, ale to bardzo lubię nawiązywać do kuchni świata. Dziś zapraszam Was do Korei ( tam jeszcze nie byliśmy! ) na genialne, słodkie placuszki
Ostra na SłodkoDziś mój drugi dzień urlopu. Trochę już odpoczęłam, trochę się opaliłam. Nadrobiłam biegowe zaległości, poczytałam trochę i trochę pooglądałam seriali. Dzień drugi upłynął pod kątem kulinarnych
365 dni dookoła kuchni