miodu albo nalewkę bzową . Nalewki i syropy z kwiatów czarnego bzu możesz stosować na przeziębienie i grypę, katar i kaszel, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do lemoniady i napojów na lato, a zimą do herbaty. Syrop na kwiatach czarnego bzu i miodzie ma tę zaletę, że nie zawiera alkoholu, ale jeśli wolisz coś mocniejszego, to podobnie działa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawsypać cukier trzcinowy i wlać wodę. Zagotować. Ustawić mały ogień i gotować około 5 minut. Ostudzić. Następnie przecedzić przez sitko. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Lemoniada → Koktajl mleczny z rabarbarem i nutką mięty → Herbata korzenna → Mrożona herbata grejpfrutowa → Kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną Artykuł Kompot z rabarbaru pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakskradły sporą część kuchennych blatów, mocno obradzając na ciocinej działce :) Zapraszam Was dziś zatem na Majowy miodek ze stokrotek o delikatnym kwiatowym posmaku, który wspaniale odnajduje się w wiosennych lemoniadach :) Jeśli macie miejsce, gdzie stokrotki rosną z dala od ruchliwych ulic i zanieczyszczonych miejsc, to serdecznie Wam polecam tę płynną słodkość. Majowy miodek ze stokrotek na 2 słoiczki Potrzebujesz
Kuchnia w Słońcu Skąpanamiodek z mniszka. To ceniony wedle medycyny ludowej środek na ból gardła, kaszel, przeziębienia, działający przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Smak i zapach są wyjątkowe. Można dodawać go do herbaty, wody, lemoniady, polewać nim kaszki i owsianki a także smarować pieczywo. Warto teraz wiosną zerwać piękne, żółte kwiaty i przygotować miodek z mniszka. PRZEPIS NA SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO Składniki: 500 kwiatów
Dorota Smakujealioli, odrobina cytryny i jesteśmy w niebie. W trakcie spaceru zrobiłyśmy sobie przerwę na jedzenie. Obowiązkowo zamówiłyśmy tinto de verano, czyli czerwone wytrawne wino z dodatkiem gazowanej lemoniady. Na naszym stole pojawiała się także klasyczna tortilla de patatas, czyli omlet ziemniaczany, a także chrupiące frytki z sadzonymi jajkami i szynką serrano. I nic więcej do szczęścia nie potrzeba
Kulinarne przygody Gatityjednemu marzy się taka imprezka na gołym powietrzu w upalny dzień! Wiecie, kolorowe balony, maszyna do waty cukrowej jak na odpuście, grill z pysznymi kiełbaskami, dla najmłodszych pyszna lemoniada, a dla starszych zimne piwko. No i oczywiście słodkości! Dużo słodkości! Dziś przygotowałam dla Was kilka pomysłów z bloga na pyszne ciasta, które proponuję na rozpoczęcie czerwca – mam nadzieję
Ostra na Słodkobogate w witaminę C i różne przeciwutleniacze, pomogą Ci wzmocnić system odpornościowy i zachować piękną skórę. Daj się więc skusić na cytrusową sałatkę podczas upałów lub na pyszną domową lemoniadę. Bez cukru, jeśli to możliwe! Ale jeśli naprawdę nie możesz znieść kwasowości, możesz dodać odrobinę miodu: bogaty w interesujące składniki odżywcze, jest znacznie zdrowszy niż biały cukier. Pomyśl również
ProstePesto.plmamy kaszel, ale to nie wszystkie jego cenne właściwości. Syrop możemy spożywać nie tylko sam, znakomitym rozwiązaniem jest także dodanie go do herbaty. W okresie letnim dobrze sprawdzi się lemoniada z tym syropem. Wystarczy dolać do niego wodę, dorzucić cytrynę i listki mięty, a powstanie orzeźwiający i zdrowy napój. Dobrym pomysłem jest serwowanie syropu z mniszka lekarskiego zamiast miodu
Przepisy i porady kulinarneczas! Bogata w żelazo, krzem, jod i całą gamę innych ważnych pierwiastków i witamin świetnie sprawdza się w naparach ze świeżych i suszonych liści lub jako słodki dodatek do lemoniady w postaci pokrzywowego syropu z miętą, o którym pisałam tu w zeszłym sezonie :) Ale, ale! Pokrzywa nie tylko do picia! Jej majowe liście świetnie prezentują się i smakują jako farsze
Kuchnia w Słońcu Skąpanawyczekiwany rabarbar i miałam upiec pierwsze wiosenne ciasto z rabarbarem. Niestety pogoda zweryfikowała moje plany, bo na takie upały to tylko coś mokrego i bardzo zimnego. Przepis na rabarbarową lemoniadę jest banalnie prosty, bo to właściwie tylko dwa składniki: woda i rabarbarbar plus słodzidło. Smak możesz zaostrzyć dodatkiem imbiru, złagodzić wanilią i wzbogacić dodatkiem mięty, rozmarynu lub melisy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie tak samo. To zapach świeżego, wiosennego poranka i zroszonej trawy, który w tym roku postanowiłam zlać do buteleczek w postaci słodkiego, fioletowego syropu fiołkowego. Będzie idealny do wiosennych lemoniad i jako sezonowe słodzidło do herbaty :) Ze szklaneczką pachnącej, fioletowej, słodkiej wiosny czekam w progu na ciepłe podmuchy lekkiego wiatru, zieleń trawników, młode listki i motyle :) Jeżeli macie wolny poranek
Kuchnia w Słońcu Skąpanababka ziemniaczana, bliny. Latem w kucharz chętnie przygotuje też chłodnik litewski z młodymi ziemniakami albo chłodnik biały, zupę szczawiową. Do picia zaś proponowany jest kwas chlebowy lub podpiwek, lemoniada, napary ziołowe. Tyle naczytałam się o barze Jarzębinka w Supraślu, że koniecznie musieliśmy spróbować podlaskich specjałów. Ja zamówiłam kartacze, a mąż skusił się na babkę ziemniaczaną z mięsem i sosem
Obiad gotowyłyżka po łyżce dodawać budyń (w temperaturze pokojowej), cały czas miksując na średnich obrotach. Nasącz: 1/2 szklanki wódki (jeżeli tort ma być dla dzieci, wówczas wódkę zastąpić wodą lub lemoniadą) sok z połowy cytryny dopełnić przegotowaną zimną wodą, aby w sumie było 1/2 szklanki 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać. Wykonanie: Pierwszy blat położyć na paterze, naponczować 1/3 mieszanki
moj przepis naMiksować tylko do połączenia składników. Wyłączyć mikser. Masa szybko gęstnieje. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w paseczki. Nasącz: 100 ml kompotu gruszkowego (wersja dla dzieci) lub 100 ml lemoniady (woda z cytryną i odrobiną cukru) lub 100 ml nalewki gruszkowej (wersja dla dorosłych). W rondelku umieścić margarynę, roztopić, dodać kakao, cukier, mleko, dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek
moj przepis nałyżka po łyżce dodawać budyń (w temperaturze pokojowej), cały czas miksując na średnich obrotach. Nasącz: 1/2 szklanki wódki (jeżeli tort ma być dla dzieci, wówczas wódkę zastąpić wodą lub lemoniadą) sok z połowy cytryny dopełnić przegotowaną zimną wodą, aby w sumie było 1/2 szklanki 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać. Wykonanie: Pierwszy blat położyć na paterze, naponczować 1/3 mieszanki
moj przepis na