taste 2 medium courgettes, trimmed and roughly chopped 400 g tin chopped plum tomatoes 1 thyme spring 1 rosemary spring 50 g pitted black olives 1 orange or lemon, sliced basil leaves, for serving Preparation: Preheat the oven to 200 oC. Heat the oil in a wide pan, add onion, garlic and peppers, season with salt and pepper and saute(...)ovenproof dish. Rub the tuna steaks all over with salt and pepper, drizzle with some olive oil. Overlap the tuna steaks on top of the vegetables and tuck the lemon or orange slices between. Add a generous grinding of pepper then place in the oven. Bake for about 8-10 minutes until the tuna is cooked to medium rare
karmelowywodą. 4. Podawaj schłodzone. Smacznego! Violet lemonade 0,5l Ingredients: 1/2 cup of wood violet flower 1 cup boiling water 2 heaped teaspoons of sugar juice of 1/2 lemon Cold water (can be sparkling water) Method: 1. Pour boiling water on flowers and set aside for about 15-20 minutes. 2. Strain the infusion and transfer to a bottle(...)sugar, lemon juice, mix thoroughly and top up with cold water. 4. Serve chilled. Enjoy
Kuchnia w Słońcu Skąpanachilli, seeded and finely chopped 1/2 teaspoon ground cumin 2 tablespoons olive oil 4 large tomatoes, roughly chopped 1 teaspoon sea salt 1 tablespoon brown sugar 2 tablespoons lemon juice 1 tablespoon red wine vinegar ground black pepper coriander sprigs for serving Preparation: Mix the paprika, cumin, garlic and olive oil in a bowl then coat lamb with the marinade(...)tomatoes, salt and sugar. Cook for 10 minutes, add the eggplant mixture and cook for another 5 minutes. Remove from the heat and stir in the lemon juice, vinegar and black pepper. Slice each lamb on the diagonal into 2 cm pieces and serve with the spicy eggplant stew and sprinkle with coriander sprigs. Enjoy! Artykuł Marynowana jagnięcina na pikantnym
karmelowymiała dla Was przede wszystkim kilka mazurków. Uwielbiam maślane, kruche spody, które za pomocą dodatków można przekształcić w wykwintne ciasta. Dzisiejszy posmarowany jest lekko kwaśnym, orzeźwiającym, domowym kremem cytrynowym (lemon curd) i posypany chrupiącymi, słodkimi bezami, które przełamują smak cytryny. Wygląda pięknie i bardzo słonecznie, idealnie pasuje do pogody w ten weekend. Polecam :) Składniki Spód 250 g mąki pszennej(...)garnuszka z nieprzywierającym dnem i podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominała budyń. Ostudzić. Bezy można zrobić z podwójnej porcji, wykorzystując wtedy wszystkie białka pozostałe po lemon curd - bez wyjdzie wtedy więcej, niż jest potrzebne do mazurka 2 białka szczypta soli 125 g cukru Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać cukier, stopniowo i ubijać
Słodkie inspiracjeused instead of blueberries but if you use them, the colour is not as strong. Ingredients for 20 small muffins: 1.5 glasses dry millet favourite milk (for cooking) lemon juice of 1-2 lemons 1 package coconut cream xylitol (or regular sugar, etc. – as much as you want) 1 glass frozen bluberries (you can use preserves, too) Cook millet(...)milk (can be a bit overcooked). Add lemon juice, xylitol and chopped coconut cream. Blend all to a smooth paste. Divide into 2 parts. Add blueberries to one part and blend/mix again. Preheat oven to 170°C. Grease muffin bakeware with oil. Place light millet mixture as the first layer. Then the blueberry one. Bake muffins
Qlinarnie i Qlinarnie230g mąki 1/2 łyżeczki sody 190g cukru pudru 1 duże jajko 150 ml mleka sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny 3 łyżki maku Krem 1/3 szklanki Lemon curd * 1/3 lub 1/2 opakowania serka quark (całe opakowanie to 250g) równie dobrze może być zmielony twaróg, mascarpone lub temu podobne zamieszałam posmakowałam i było ok :) Wykonanie muffin(...)ciasto. Piec ok 20 do 25 minut w temperaturze 190 stopni.... do tzw suchego patyczka Wystudzone mufiny nadziałam (jak paczki) kremem, a pozostały krem zużyłam do dekoracji * Lemon curd ukochany angielski krem cytrynowy wielorakiego użytku można zrobić samemu. Prosty i szybki przepis... UWAGA krem uzależnia- mnie uzależnił ;) 2 duze jajka 2 żółtka 160g drobnego cukru 80g masła
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSmacznego! English version Easy pear cake (6 servings) Ingredients: 50 g butter, melted, plus extra for the tin 500 g ripe pears, peeled, cored and roughly chopped juice 1 lemon 75 g plain flour 1 heaped tsp baking powder 75 g caster sugar 2 eggs, beaten 2 tbsp apricot jam, for the glaze icing sugar, for dusting Preparation: Heat oven(...)line a 20 cm loose-bottomed cake tin with baking parchment and brush with butter. Place the prepared pears in a bowl, mix with the lemon juice to prevent them discolouring. Sieve the flour and baking powder into a bowl, adding a pinch of salt and the caster sugar. Next beat in the eggs and melted butter, and fold
karmelowyPiec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Puszysty krem cytrynowy: 150 g serka mascarpone lub ricotty 150 g lemon curd jeśli nie mamy dodać sok z 1 cytryny plus 1 łyżka cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 30%/36% Wszystkie składniki powinny być schłodzone. W miseczce wymieszać łyżką(...)mascarpone i lemon curd. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza. Krem cytrynowy nałożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm tylką i - wyciskając krem spiralnie - udekorować babeczki. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Kubki smakuniewielkimi kawałkami ryby. Smacznego! Corn chowder with kale and trout Ingredients: 1 can of corn 3 garlic cloves 1 small leek 1 small potato grated zest of 1/3 lemon 2 bay leaves 2 tablespoons oil 150g kale 1/2 teaspoon chili flakes 1/2 teaspoon smoked paprika 1/3 teaspoon dried thyme 1 can coconut milk 600ml vegetable stock approx. 200g Trout(...)into slices, chop finely the garlic, drain corn, peel and cut potato into small cubes. 2. In a saucepan, heat the oil and put leek, garlic, corn, potato, lemon zest and spices- fry over low heat for about 10 min., stirring frequently. 3. Put into the saucepan caught on smaller parts and devoid of thick stalks kale - fry another
Kuchnia w Słońcu Skąpanamąki krupczatki 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany 18% Masa: 60 dag twarogu tłustego 4 duże jajka ¾ szklanki cukru 3 łyżki domowego budyniu lemon curd 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 3,2% Wierzch: 2 galaretki cytrynowe Dr.Oetker 20 dag ulubionych owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka) Sposób przygotowania(...)przygotowania masy. Masa serowa: Twaróg tłusty przełożyć do miski, dodać jajka, wsypać cukier, budyń śmietankowy i mleko w proszku , wlać mleko, wszystko zmiksować blenderem na gładką jednolitą masę. Dodać lemon curd i ponownie zmiksować do połączenia. Gdy nie posiadamy blendera, twaróg należy tradycyjnie zmielić w maszynce do mięsa i z resztą składników zmiksować mikserem. Masę wylać na kruchy
Wanilia i Kardamoncukru Szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Opcjonalnie czerwony barwnik Krem: ½ litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki domowego budyniu cytrynowego Lemon curd 2-3 łyżki cukru pudru 3 banany Jak wykonać ? Bezy: Piekarnik nagrzewamy do 180*c. Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną puszystą pianę ze szczyptą(...)wystudzenia. Bezy mają być twarde a w środku z delikatną pianką. Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywny krem, dodajemy pod koniec cukier puder oraz cytrynowy budyń lemon curd, miksujemy tylko do połączenia. Dekorujemy kremem gniazdka podajemy od razu z pokrojonymi bananami. Uwaga: Banany wciskamy krem dopiero przed podaniem, gdyż szybko ciemnieją. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonłyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka soku z cytryny Skórka otarta z jednej cytryny Krem cytrynowy: 1 szklanka śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 łyżki kremu lemon curd Sposób przygotowania: Wszystkie składniki do przygotowania babeczek muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. W misie ubić na puszystą pianę jajka z cukrami, wlać mleko oraz(...)końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy są upieczone. Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej. Krem: Schłodzoną śmietanę wymieszać z mascarpone i pudrem zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, pod koniec dodać lemon curd, zmiksować krótko. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej, udekorować babeczki dowolnie. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonIngredients: 200 g rice 600 ml of whole milk 1 pinch of salt 4 apples, washed, peeled, cored and grated 1 tablespoon butter 2 tablespoons sugar juice of 1/2 lemon 1 teaspoon cinnamon Ingredients for the sauce: 150 ml sour cream 2 tsp vanilla sugar 70 g caster sugar Preparation: Add milk and salt to a medium saucepan, bring(...)time, remove from the heat, cover and set aside for 30 minutes. Heat large pan with 1 tbsp of butter over medium heat, add apples, 2 tablespoons sugar, lemon juice and mix. Cook the apples for 5 minutes, then stir in the cinnamon and remove the pan from the heat. Spread half of the rice in the greased casserole dish
karmelowyWalentynki zbliżają się wielkimi krokami, chciałabym więc dzisiaj zaproponować Wam deser walentynkowy dla dwojga. Jest to prosty deser zwany Meyer lemon pudding cake. Deser walentynkowy to inspiracja pochodząca z moich dwóch ulubionych deserów sufflé i krem creme brulee. Jak dla mnie idealny deser walentynkowy, który można podać z malinami, ich soczystą czerwienią symbolizującą miłość. Meyer lemon pudding cake najlepiej upiec
codojedzeniatablespoons canola oil 10 large open mushrooms 1 small onion 1 sprig of fresh rosemary 1 large garlic clove 200g stale bread grated zest of 1/2 lemon 2 tablespoons of chopped parsley salt and black pepper to taste Method: 1. Melt 25g butter in a pan and add 2 tblsp of canola oil. 2. Separate mushrooms' cups from their(...)bread and place it into a food processor, then mix it until become sizable breadcrumbs and add to the pan with onion. 6. Add to the breadcrumbs reamining butter, lemon zest and chopped parsley- cook all together until breadcrumbs become golden and crispy. 7. Serve cooked mushrooms with aromatic breadcrumbs. Enjoy
Kuchnia w Słońcu Skąpana