lemon - 733 przepisów (strona:12/49)

HUMMUS 162

tasty, simple recipes. One of those is traditional for Lewant countries hummus, a paste made of chickpeas. A classic version is chickpeas with tahini paste and few extras like lemon juice, garlic cloves, sea salt, olive oil. Today, I’m going to make a dried tomatoes version, my favorite. Instead of only olive oil I’ll add some(...)sól (u mnie świeżo mielona morska) oliwa woda INGRIDIENTS: 200 g chickpeas 4 tablespoons sesame seeds 1 tablespoon rapeseed oil 3 garlic cloves 4-5 dried tomatoes 0,5 lemon freshly squeezed salt (sea salt freshly grind) olive oil water Ciecierzycę należy wsypać do miski, zalać wodą dzień wcześniej i zostawić na minimum noc, jeśli będzie leżeć w wodzie dłużej

Martyna Cooks
Lemon curd – krem cytrynowy na pochmurne dni 209

Lemon curd to zdecydowanie to co lubię - intensywnie żółty, intensywnie kwaśny a jednocześnie słodki krem wspaniale współgrający ze słodkimi biszkoptami czy bezami. Jakoś wcześniej nie miałam ochoty go robić ale był mi potrzebny do bezowej rolady (przepis już się pisze ;-)) więc go zrobiłam i baaaardzo mile się zaskoczyłam - skończyło się na tym, że pierwszą porcję zjadłam prosto ze garnuszka - jeszcze(...)ciepłą - jest to chyba jednoznaczny sygnał dla Was - krem jest cudny!!! Lemon curd Składniki:   3 żółtka 1 jajko 3/4 szklanki cukru 1/2 soku wyciśniętego z cytryny (2 duże cytryny) skórka starta z dwóch cytryn 60 g masła Do dzieła!!! Ubijamy na najwyższych obrotach żółtka, jajo i cukier - ok 1-2 minuty. Cytrynę rolujemy na blacie stołu, wyciskamy z nich

sierotka maRysia w kuchni
Lemon&Ginger Ahmad Tea London na moją historię 138

stopami, podpowiadał słowa, całe zdania.. oparłam swoje nerwy i mój stres na.. herbacie. Herbatce nie byle jakiej. Miałam do wyboru dwie mieszanki. Cinnamon Haze- herbata czarna oraz Lemon&Ginger- herbata z serii ziołowe/owocowe. Bez wahania wybrałam Lemon&Ginger. Dlaczego? Stres , który przeżywałam , zimno, które odczuwałam , ręce, które się trzęsły.. tak potrzebowałam dużo ciepła… ciepła(...)mnie spokojnie…ciepła, które pozostałoby na dłużej, potrzebowałam łagodności, wyciszenia emocji. Potrzebowałam pomyśleć. Zebrać do kupy poszarpane nerwy. Potrzebowałam odpocząć, zatrzymać się na chwilkę. Zaparzyłam w dzbanku herbatę LEMON GINGER AHMAD TEA LONDON Gdy tylko podniosłam porcelanowe wieczko,  piękny ,cytrynowo - korzenny zapach rozniósł się dookoła.  Trysnęły ogrody  uginające się od żółtych cytryn…Słomkowy napar krył w sobie

Z Kuchni Do Kuchni
Łosoś zapiekany z jarmużowym pesto // Baked salmon with kale pesto 192

minutes Servings:         2 Caloric value:              390 cal Ingredients: 2 salmon fillets 1 lemon 3 cloves of garlic 2 handfuls of kale a handful of basil leaves a handful of sunflower seeds a handful of pumpkin seeds 6 Brazilian nuts (or another kind) a few drops(...)pepper Prepare: mortar (optional)* blender baking dish Serve with: your favourite rice or groats Start by preheating your oven to 180°C/ 356°F. Use slices from half the lemon and spread them evenly on the thoroughly dried fillets. Crush the garlic in your mortar (with a pinch of salt), add sunflower and pumpkin seeds and mash them into

Bazując na smaku
Szybka carbonara z chorizo / Easy chorizo carbonara 181

large eggs 1 1/2 cup manchego cheese, grated (or other cheese) ground pepper 150-200 g spaghetti 1 cup chorizo, diced 1/2 teaspoon hot paprika zest of 1/2 lemon 1 teaspoon lemon juice 1/4 cup parsley, chopped Preparation: Cook spaghetti according to package directions, 5-6 minutes before the end of cooking add beans. Drain, reserve(...)vigorously stir while at the same time slowly adding the reserved pasta water. Egg mixture is ready when has turned into a creamy, thick sauce. Finally, add in the lemon zest and juice. Serve with more cheese and the chopped parsley. Enjoy

karmelowy
Traditional Polish Christmas Eve meal - Barszcz with Pierogi :-) 176

chopped) 2 litres of vegetable stock salt and pepper  pinch of marjoram bay leaf and all spice to taste 1 tablespoon of brown sugar juice of half a lemon little bit of lemon zest Pour the vegetable stock over all vegetables, marjoram, bay leaf and all spice and boil just for 5 minutes. Turn off the heat(...)infuse for few hours. After that time drain the veg to have a clear soup. Add sugar, lemon juice and zest. Serve it hot with pierogi or drink on its own in a mug,  Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Cytrynowe ciasteczka Sansy 173

jestem na etapie czytania "Pieśni Lodu i Ognia" i oglądania "Gry o tron". Przepis na te maleństwa (Lemon dimples, na Moje Wypieki) znalazłam już dawno, ale kiedy zobaczyłam go ostatnio od razu przyszła mi na myśl Sansa Stark i jej ulubione ciasteczka cytrynowe. Czy zasmakowałyby Lady Sansie? Zrobcie i oceńcie sami :) Składniki: 180g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru padru(...)szklanki cukru kryształu 1 jajko 1 łyżeczka skórki cytrynowej 1 łyżeczka solu cytrynowego 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka lemon curd Przygotowanie: Masło zmiskować z cukrami na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Do masy dodać sok i skórkę z cytryny, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce około 1 godzinę

Cakes By Kejt
Sernik z lemon curd 196

Całe szczęście mężowi nie smakował, więc więcej było dla mnie ;) Małżonek dostał wtedy swoją porcję a'la snikers, z kajmakiem i fistaszkami. Równie dobry, ale mój i tak lepszy :) Lemon curd pasuje mi do wielu wypieków. Do kruchych ciasteczek, tartaletek (wkrótce na blogu), przełożenia tortu. Nawet wyjadany łyżką z garnka jest bardzo smaczny!  Serniczek jedzony z mojego ulubionego zielonego(...)tłustego lub półtłustego 200 g masła 250 g drobnego cukru 4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy lub rumowy Lemon curd: 3 duże cytryny (skórka i sok) 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać

Cakes By Kejt
Rolada bezowo-cytrynowa 199

Rety, jakie to dobre :) Miękka beza, lemon curd i bita śmietana to połączenie idealne: lekkie i orzeźwiające. Niebo w gębie. A wykonanie banalnie proste, przekonajcie się sami :) Składniki: 7-8 białek 150 g cukru pudru + dodatkowo 2 łyżki do posypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej Nadzienie: ok. 150-200 g lemon curd 200 ml zimnej śmietanki kremówki(...)papierem do pieczenia, przełożyć na przygotowany arkusz papierem do góry. Delikatnie odkleić papier. 8. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. 9. Na bezie rozsmarować lemon curd (zostawić 1 cm margines), następnie bitą śmietanę, uważając, aby masy się nie wymieszały.  10. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (można to zrobić za pomocą papieru do pieczenia, na którym

Domowa Cookierenka Agi
Ptysie z delikatnym kremem cytrynowym 199

moją ulubioną karpatkę piekę przy każdej okazji. Tym razem postanowiłam zrobić ptysie, z tymże z jakimś delikatniejszym, orzeźwiającym kremem, więc połączyłam lekki serek twarogowy z cukrem pudrem i  lemon curd i powiem Wam, że wyszło to zdecydowanie za dobre - nie mogłam się powstrzymać i podjadałam krem prosto z michy :). Jakimś cudem udało mi się jednak wziąć ślinianki w ryzy(...)margaryny 4-5 jaj (w zależności od wielkości) 1 szklanka mąki  Krem: 900 g serka naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu (polecam ten ) 3/4 szklanki cukru pudru 250 g lemon curd 2,5 łyżeczki agar agar Przygotowanie: Ptysie: Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dalej gotować rozcierając masę. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno

Domowa Cookierenka Agi
Sernik z Lemon Curd 215

poprzednim poście zamieściłam przepis na lemon curd a teraz sernik z jego udziałem :)  Jeden z moich ulubionych serników, na białkach z orzeźwiającą nutą cytryny, w sam raz na wiosnę i lato, klasyka w najlepszym wydaniu!  Poezja! Składniki: CIASTO; 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka(...)łyżek cukru LEMON CURD: 3 cytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka masła 20 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 żółtka MASA SEROWA: 1 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 6 białek 100 g masła 2 żółtka 1 budyń śmietankowy 1/2 cytryny 1/2 szklanki mleka Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać

Wanilia i Kardamon
Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin 216

patelni i podawaj z lodami. Smacznego! English version Apple and strawberry Tarte Tatin (8 servings) Ingredients: 3 large apples, peeled and quartered 1 cup whole strawberries juice of 1/2 lemon 1 1/3 cups and 2 tablespoons granulated sugar 6 tablespoons plus 2 tablespoons unsalted butter 1 sheet puff pastry Preparation: Toss the apple quarters in a large bowl with(...)lemon juice and 1/3 cup of the sugar. Set aside for 20 minutes to release the juices. In a separate bowl, toss strawberries with 2 tablespoons sugar, let them sit for 20 minutes as well. Preheat the oven to 200 oC. Melt 6 tablespoons of butter in an oven-proof 24 cm skillet. Add 1 cup of sugar

karmelowy
Szybki cytrynowy torcik 239

formie nie przetworzonej. Stąd też pojawił się pomysł by przyrządzić szybki cytrynowy torcik. Ciasto na spodzie z herbatniczków, a na nim cudownie kremowa masa z serka śmietanowego z dodatkiem lemon curd - angielskiego kremu cytrynowego. Na to wszystko wspomniane przeze mnie wcześniej truskawki, posypane wiórkami z białej czekolady. Ciasto - błyskawica, o zaskakujaco orzeźwiającym smaku, a to wszystko bez pieczenia!!! Potrzebujemy(...)herbatników (typu digestive) - 100 g masła (niesolonego) - 500 g serka śmietankowego - 320 g lemon curd (ja użyłam takiego gotowego ze sklepu, ale na pewno pokusze sie kiedyś o zrobienie domowego) - 250 g truskawek - kilka kostek białej czekolady Herbatniki wrzucamy do robota kuchennego i mielimy. W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło. Dodajemy do herbatników i mieszamy. Powstalą masę przekładamy do wylożonej

W mojej holenderskiej kuchni
Tarta z lemon curd i bezą 267

później książkę lub nadrobić zaległości filmowe. Jeśli tak jak ja lubicie odpocząć gotując lub piekąc, zostawiam Was z przepisem na cytrynową tartę. Wreszcie możecie sprawdzić jak się robi sławny lemon curd.  Spokojnego weekendu! Składniki ciasto 220g mąki pszennej 110g masła skórka otarta z 1 cytryny 60g cukru pudru 2 żółtka lemon curd 3 jajka 130g drobnego cukru(...)dziurek widelcem i pieczemy 15-20 minut w 170 stopniach z termoobiegiem (180 stopni bez). Studzimy po wyjęciu z piekarnika. Musi być dobrze upieczone. Na ostudzone ciasto wkładamy ostudzony lemon curd. Tartę dekorujemy małym stożkami bezy za pomocą rękawa cukierniczego. Bezy możemy wstawić jeszcze na 2-3 minuty pod górną grzałkę w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. UWAGA

W kuchni wieczorem
Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree 244

artichokes 1 sprig of thyme 100g butter 1,5 litres of water pinch of salt 100 ml of thickened cream, warmed salt to taste pinch Cayenne pepper freshly squeezed lemon juice to taste Preparation: Peel Jerusalem artichoke, cut into 2 cm pieces and place in a bowl of lemon water to stop them discolouring and oxidising. In a pot place(...)blender. Next, slowly add the hot cream to the artichokes while blending, adding just enough cream so the artichokes are at a smooth consistency. To finish, season with salt, lemon juice and cayenne pepper to taste. Enjoy

karmelowy

Proponowane wyszukiwania