last post you know how to prepare the perfect pastry. Now we will show you how to prepare the perfect tart: on crispy, butter base, with slightly sour lemon cream, crowned with sweet and crunchy meringue. Mouth-watering! This tart we have prepared for last Sunday as a part of the “CIACHO FOR CIACHO”. It was done(...)having a diameter of 25 - 28 cm. Pastry: 300 g of wheat flour 200 g butter 100 g sugar (preferably powder) 1 egg yolk Cream Lemon: 200 g butter 7 eggs 120 g of sugar 4 lemons Meringue: 3 - 4 eggs white (egg size L or M) 250 g of sugar METHOD: Pastry
W kuchni KatieMAZUREK CYTRYNOWY (Z LEMON CURD) Moja druga propozycja na wielkanocny mazurek. Tym razem w cytrynowej wersji, z lemon curd. Ten pyszny, cytrynowy krem zrobiłam tym razem na odrobinie oleju, aby uniknąć dodatku kolejnej porcji masła, która i tak już znajduje się w spodzie ciasta. Taki lemon curd jest równie pyszny, a na pewno zdrowszy i mniej kaloryczny, ale jeśli jesteście(...)wiernymi fanami klasycznego lemon curdu to odsyłam Was do tego przepisu:) Którąkolwiek wersję kremu wybierzecie, mazurek będzie smakował świetnie:) Jeśli lubicie słodko-kwaskowe, intensywne smaki, to koniecznie musicie go zrobić! P.s. W dekorowaniu tego mazurka pomagała mi moja Córeczka Nadia:) SKŁADNIKI: 180 g mąki pszennej 60 mąki ziemniaczanej 125 g zimnego masła 1 żółtko 30 g cukru
Słodko-Słony Świat Ilonyleżakowaniu całej nocy w lodówce, tiramisu nabrało idealnego cytrynowego smaku. A my tak lubimy. Dodatkowo plus za brak jajek w przepisie :) Spróbujcie i wybierzcie swoje ulubione tiramisu. 'tiramisu z lemon curd' Składniki: - podłużne biszkopty - 150g mascarpone - 100ml śmietany kremówki (30%) - 4 łyżki cukru pudru - 6 łyżek lemon curd (przepis klik ) - kakao Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Mascarpone utrzeć z cukrem(...)pudrem na puszystą masę. Dodać 2 łyżki lemon curd'u i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietanę. Na dno keksówki ułożyć podłużne biszkopty, na to 2 łyżki lemon crud'u i połowę masy śmietanowo-mascarponowej. Następnie znowu biszkopty, lemon curd, masa śmietanowo-mascarponowa. Wierzch tiramisu posypać kakao. Wstawić do lodówki na min.3 godziny (najlepiej na całą noc, aby biszkopty nasiąkły
CookYourselfCake: 5 eggs 1 cup sugar 1 teaspoon vanilla extract 1 cup plain flour ½ cup starch 1 teaspoon baking powder 1 baking margarine (250 g) 1 tablespoon cocoa Lemon icing: 200 g icing sugar 2 tablespoon lemon juice METHOD: Cake: 1. In a large bowl, mix the eggs with the sugar and vanilla aroma, until the sugar dissolves(...)preheated to 180°C and bake for about 60 minutes (until dry stick). After baking, take your pound cake out of the oven and leave it to cool down. Lemon Icing: 1. In a bowl, mix thoroughly the caster sugar and lemon juice. If the frosting is too thick, add lemon juice (or boiled water
W kuchni Katiesoli / pinch of salt Galaretka pomarańczowa / orange jelly : 2 pomarańcze / 2 oranges 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar 3 łyżki żelatyna / 3 tablespoons gelatine plasterki cytryny / slices of lemon Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość porcji: ok. 10 Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli masło, cukier i sól mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy przesianą(...)minutes before the end of the, we take off the paper and we bake to blush. Leave the cake to cool, then we put at the tart the lemon cream. We do orange jelly. We squeeze the juice of one orange and pour his into the pot. We add sugar and cook over a low heat. Then
Projekty ze smakiemczasem macie takie "coś", że to owe "coś" za Wami "chodzi"? Ja miałam tak w przypadku tego kremu. Od dawna "zabierałam" się za zrobienie własnego lemon crud'u czyli cytrynowego kremu. Gdzie nie weszłam (czyt.na który z kulinarnych blogów) to napotykałam się na ten krem. Aż w końcu odważyłam się zrobić, po tym jak dzień wcześniej wieczorem, zobaczyłam, że mąż(...)potraw, zaczynając od najprostszej - naleśniki, gofry, ciasta, ciasteczka, serniki, bezy czy po prostu dodać do jogurtu-to chyba moja najlepsza wersja :) i do tego pokruszona beza-niebo w gębie! 'lemon curd' Składniki: - 3-4 cytryny - 0,5-3/4 szklanki cukru pudru - 3 jajka - 5 łyżek masła Z cytryn wycisnąć sok (powinniśmy otrzymać 3/4 szklanki soku). Jajka rozkłócić trzepaczką, dodać
CookYourselfserniku zakochają się nie tylko miłośnicy cytrynowego szaleństwa:) Sernik jest cudownie delikatny i aksamitny, rozpływa się wprost w ustach, a dodatek wyrazistego lemon curd nadaje mu charakteru. Jest on bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, trzeba dać mu tylko czas na schłodzenie w lodówce. Ale warto poczekać... Jest fantastyczny... Gorąco polecam!SKŁADNIKI:700 g serka śmietankowego z wiaderka (ja użyłam(...)serka mascarpone1 i 1/4 szklanki cukru4 jajka3 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 3-ch małych cytrynziarenka z 1 laski wanilii1 łyżeczka esencji waniliowej DEKORACJA:250 ml domowego lemon curd (przepis na blogu) WYKONANIE:Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na dno piekarnika zaś
Słodko-Słony Świat Ilonywiele więcej myśląc udałam się do kuchni i za około 30 minut unosił się już z niej przyjemny aromat sernika. Tym razem postanowiłam wykorzystam przepis na sernik z lemon curd. Jak dla mnie rewelacja, sernik rozpływa się w ustach a ta cierpko słodka polewa idealnie z nim współgra. Myślę, że lemon curd najlepiej będzie pasował do bezy ale to może(...)szklanki cukru puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 cukier puder Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty plus starta skórka z 3 cytryn 5 g masła 250 g cukru 3 jajka Wykonanie: Składniki na spód ciasta wysypujemy w formie stożka i na wierzch dodajemy
ciastkarnia na kruchym spodzieinną nazwą jako Tort Pavłova jest rodzajem słodkiego deseru składającego się z bezy, bitej śmietany i świeżych owoców. Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na mini Pavlova z pysznym lemon curd z sycylijskich cytryn. Nazwa deseru wzięła się od słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej (Анна Павлова). Źródło : Wikipedia Został on przygotowany dla tancerki po raz pierwszy podczas jednej z tras(...)cytryn, limonek czy pomarańczy. Można nim smarować dosłownie wszystko począwszy od naleśników poprzez muffinki, aż do tortów.Przepis na mini pavlovą jest przepisem Nigelli Lawson, a przepis na lemon curd znalazłam na Moich Wypiekach.Myślę, że ten deser jest świetnym przepisem na Walentynki i mile spędzicie przy nim wspólnie czas, przy przygotowywaniu i przy jedzeniu. W Walentynki na pewno
Pora coś zjeśćjuż wcześniej pisałam, zachwyciłam się ostatnio Lemon Curdem od naszych przyjaciół z USA. Ten ze słoiczka już dawno się skończył, więc długo nie czekając postanowiłam zrobić domowy. Jestem nim zachwycona i na pewno będę go robić w różnych kombinacjach smakowych. Inspirowana przepisem z mojego ulubionego bloga (Moje Wypieki) wprowadziłam małą modyfikację. Składniki: 2 jaja, 2 żółtka, 80 g masła(...)wątpię że tyle wytrzyma :)). Doskonały do naleśników, muffin i innych słodkości.PS. Niestety już go nie ma :( zrobiłam z nim tort, a przepis na niego już wkrótce :) Lemon Curd with orange note - perfect for meringue, muffins, cakes, cupcakes, and other sweets Ingredients: 2 eggs, 2 egg yolks, 80 g of butter, 160 g of fine sugar , juice
Delicious Titbitsdawna. I w końcu przeszedł na niego czas przy okazji pieczenia świątecznych ciasteczek. Szybko, prosto, bez sterty naczyń do zmywania, a efekt niesamowity. Teraz rozumiem te zachwyty nad lemon curd :) Krem konsystencją przypomina bardzo gęsty budyń, jest aksamitny i przede wszystkim cudownie smakuje. Przepis zaczerpnęłam od Doroty z Moje Wypieki >>klik , zmodyfikowałam go jednak. Niestety, nie mogłam(...)blendera, gdyż nie chciałam pozbywać się drobinek skórki cytrynowej. Do zmiksowanego kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i miksować do połączenia składników. I co, trudne? :) Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji kruchych ciasteczek. Jeśli dodacie
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisu na spód, ale również nadzienie. Tarta wyszła znakomita, lekko kwaśna tak, jak lubię.Składniki:Spód: 250g mąki kukurydzianej 125g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru Lemon curd: 1 jajko 2 żółtka sok z 3 cytryn 150g cukru pudru 1 łyżka oliwy Beza: 4 białka (akurat te, które pozostały po wcześniejszym oddzieleniu od żółtek) 100g cukru pudru(...)widelcem. Podpiekamy ciasto przez ok 20 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka minut aż uzyska złoty kolor.Składniki do lemon curd oprócz oliwy zagotowujemy cały czas mieszając. Po 3 minutach dodajemy łyżkę oliwy i dalej chwilę mieszamy. Jeśli powstały grudki masę należy zmiksować po zdjęciu z kuchenki.Mas
Ze smakiem i z pasjągodzinę, aż z wierzchu zrobi się skorupka. Po odczekaniu, wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 minut. Po wystudzeniu ściągnąć połówki z maty i odłożyć. Przygotować lemon curd.Lemon curd:1 całe jajko2 żółtka120 g cukrusok wyciśnięty z 2 cytrynskórka otarta z 2 cytryn (ja nie dodałem tym razem)70 g masła, pokrojonego na kawałkiJajko i żółtka połączyć
Food Squarenaleśniki z makiem podane z lemon curd, ricottą i miodem Chciałam zrobić taką śliczną wysoką wieżyczkę, ale trochę za duże po smażyłam te naleśniki >.<Taaak, teoretycznie powinnam być teraz w szkole, ale w praktyce siedzę w domu z kubkiem gorącej herbaty zajadając jedne z lepszych naleśników :P Byliście w tą "zimę" już na łyżwach? Ja własnie(...)dzisiaj się na nie wybieram. :P Lemon curd:60ml soku z cytryny30g cukru*jajkożółtkołyżka masłaWszystkie składniki(oprócz masła)mieszamy** i umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż masa zgęstnieje***, zdejmujemy z ognia i dodajemy masło cały czas mieszając.*lub więcej, ale to zależy od was, ja chciałam zachować tą nutę kwaskowatości cytryny
More food, love and dreamsmigdałowa przygotowana przez Olgę; kurczak baqui z przepisu Marty; ciasteczka bazbusa ulepione rączkami Agaty i Justyny (podobno bazbusa oznacza jeden całus); i napoje Asser Romman (afrodyzjak :p ) i Lemon and mint, za które odpowiadałam ja. Spotkanie było naprawdę wyjątkowe. Jedzenie pyszne. Bardzo chętnie przyłączę się do kolejnego Foodingu. "Każdy ma jakiś fetysz..." My lubimy fotografować się w garnkach(...)cytryny;opcjonalnie do smaku można dodać miód.Granaty bez skórki i pestek miksujemy za pomocą blendera z pozostałymi składnikami. Przelewamy do szklanek.Ot cała filozofia...Przepis z miesięcznika Kuchnia. Lemon and mint z wodą z kwiatu pomarańczy. Składniki: sok z 3 limonek i jednej cytryny; ok. 1 litra niegazowanej wody mineralnej; 5 łyżeczek brązowego cukru; świeża mięta - dużo świeżej mięty
MiksturownikSkładniki: Kruche ciasto margaryna 150 g cukier puder 100 g mąka 250 g kakao 1 łyżka żółtka 2 szt śmietana kwaśna 1 łyżka Lemon curd margaryna 30 g sok z cytryny 80 ml jajka 2 szt żółtko 1 szt cukier 0,5 szkl kremówka 1 łyżka szczypta soli Bita śmietana zimna kremówka 150 ml śmietan fix 1 łyżeczka płaska Przygotowanie(...)spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki . Po wyjęciu z lodówki wstawić do nagrzanego do 200 st . piekarnika . Piec około 20 min do zrumienienia . Po upieczeniu odłożyć do wystudzenia .Lemon curd : Z cytryn wycisnąć sok 80 ml i przelać przez gęste sitko . Jajka i żółtko zmiksować na wolnych obrotach z cukrem i wlewać powolutku do podgrzanego do około
Ala piecze i gotujewięc szybko będę musiała zrobić własny :) Składniki: 4 rodzaje galaretek (u mnie Winiary o smaku: mojito, blue curacao, pink margarita, pina colada),200 ml śmietanki 30%,4 łyżeczki Meyer Lemon Curd (być może dostępny jest w jakimś dużym markecie), 2 łyżeczki cukru pudru,konfitura z porzeczek (mojej własnej produkcji - przepis na nią podam niebawem),kilka rozkruszonych ciastek zbożowych do posypania.Galaretki(...)robimy wg przepisu na opakowaniu. Wlewamy do pucharków kolejno, po skrzepnięciu poprzedniej warstwy. Następnie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, do której na koniec dodajemy Lemon Curd i dalej na wolnych obrotach mieszamy. Na galaretkę wykładamy kilka łyżeczek konfitury porzeczkowej, bitą śmietanę i pokruszone ciastka. Na wierzch można dodać jeszcze jedną łyżeczkę konfitury. Wyszło mi aż 6 pucharków deseru, a śmietanka
Delicious Titbits