lemon de - 335 przepisów (strona:5/23)

migdałowe ciasteczka z lemon curd 304

Lemon curd w lodówce, a ja musiałam go w końcu wykorzystać. Dlatego powstały pyszne, mocno migdałowe ciacha. Z kleksem cytrynowego kremu smakują wyśmienicie! SKŁADNIKI 1 jajko 150 g zmielonych migdałów 1/3 szkl. cukru pudru 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka łyżek cukru pudru do obtoczenia lemon curd PRZYGOTOWANIE Jajko zmiksować z cukrem(...)orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze putrze. Ułożyć na blaszce, zachowując odstępy. Każde ciastko delikatnie spłaszczyć i zrobić w nim zagłębienie, np. przy pomocy końca drewnianej łyżki. W otwór nałożyć lemon curd. Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku przez ok. 15 min. PORCJE

zabawa smakiem
Mazurek cytrynowy 219

wypełnić kajmakiem, czekoladą, powidłami, dżemami, kremami, mogą być owocowe, kokosowe, karmelowe, z bakaliami i z wieloma innymi rzeczami. W tym przepisie chciałabym zaprosić do przygotowania mazurka cytrynowego z sosem lemon curd oraz gotowanymi cytrynami z syropu. Brzmi pracochłonnie? Nic bardziej mylnego. Mazurek prosty, stosunkowo szybki i tani w przygotowaniu. ... I co najważniejsze - jest obłędny! Słodki, kwaśny, kremowy, orzeźwiający(...)dziurki etc). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i pieczemy przez około 30-35 min. Po upieczeniu studzimy i przystępujemy do ozdabiania. Wypełnienie mazurka: Lemon curd z całych jajek (przepis >>tutaj<< ) 3 cytryny pokrojone w plastry 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Gdy mazurek ostygnie wykładamy na niego wcześniej przygotowany

Jedzeniomania
Czekoladowe jajka z niespodzianką - dla dorosłych i dla dzieci 160

sztuk: 2 tabliczki dobrej mlecznej czekolady , 450 ml śmietany 30 lub 36% , 2 śmietan fixy (lub inne stabilizatory do śmietany), 50 ml likieru amaretto , 1 łyżka cukru pudru , lemon curd lub inny dodatek (np. konfitury). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - najlepiej metalową lub ceramiczną miskę ustawić na garnku z lekko wrzącą wodą, pod wpływem ciepła czekolada szybko się rozpuści(...)podzielić na dwie części, jedna będzie w wersji dla dorosłych, druga dla dzieci. Śmietanę dla dzieci ubić ze śmietan fixem i cukrem pudrem. Do czekoladowych foremek nałożyć po odrobinie lemon curd lub ulubionych konfitur. Na to wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego (lub  nałożyć małą łyżeczką) bitą śmietanę. Górę ozdobić tym samym dodatkiem, jaki jest nałożony na spód. Śmietanę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Trout baked with vegetables 238

triglycerides in the blood thereby preventing atherosclerosis, and they improve our memory, concentration, and our well-being. INGREDIENTS: Dish for 2 people. 2 rainbow trout (gutted) 2 pieces of lemon 2 cloves of garlic 2 sprigs parsley 2 tablespoons light soy sauce 100 ml white wine white part of the leek 1 carrot 1 onion a piece of beet ½ kohlrabi(...)olive oil salt and pepper METHOD: 1. Rinse trout under cold water. Inside the abdomen incision of trout put parsley, lemon slice and a clove of garlic. 2. Wash vegetables and cut them into thin slices. Put them into ovenproof dish, pour with olive oil, season with salt and pepper, and mix thoroughly. 3. Cover the ovenproof dish with

W kuchni Katie
Black is the new green in this black olive appetizer 318

bunch fresh mint 1/2 cup grape tomatoes 4 large cloves of garlic 4 small Persian cucumbers (or other available, but with the smallest diameter) olive oil 1 small lemon well aged balsamic vinegar 1 small heart of romaine lettuce (leaves separated) salt and black pepper Now follow these steps: Wash tomatoes and cucumbers and let it dry; cut each tomato(...)slice cucumbers. Drain olives and dry thoroughly; using fingers split each of them in half (lengthwise) . Peel the garlic cloves and chop into small pieces. Zest and juice lemon. Mix olives, garlic, lemon zest and juice in one bowl, sprinkle generously with olive oil and balsamic vinegar; season with salt and pepper to you liking; cover up and leave

Food Polka
TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM 315

Najsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry(...)winnego lub spirytusowego SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY:       400 ml kremówki 36%     250 g serka mascarpone     6 czubatych łyżek domowego lemon curd (przepis na blogu)     5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania)   DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:       świeże truskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne

Słodko-Słony Świat Ilony
Rolada bezowo-cytrynowa 199

Rety, jakie to dobre :) Miękka beza, lemon curd i bita śmietana to połączenie idealne: lekkie i orzeźwiające. Niebo w gębie. A wykonanie banalnie proste, przekonajcie się sami :) Składniki: 7-8 białek 150 g cukru pudru + dodatkowo 2 łyżki do posypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej Nadzienie: ok. 150-200 g lemon curd 200 ml zimnej śmietanki kremówki(...)papierem do pieczenia, przełożyć na przygotowany arkusz papierem do góry. Delikatnie odkleić papier. 8. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. 9. Na bezie rozsmarować lemon curd (zostawić 1 cm margines), następnie bitą śmietanę, uważając, aby masy się nie wymieszały.  10. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (można to zrobić za pomocą papieru do pieczenia, na którym

Domowa Cookierenka Agi
Ptysie z delikatnym kremem cytrynowym 199

moją ulubioną karpatkę piekę przy każdej okazji. Tym razem postanowiłam zrobić ptysie, z tymże z jakimś delikatniejszym, orzeźwiającym kremem, więc połączyłam lekki serek twarogowy z cukrem pudrem i  lemon curd i powiem Wam, że wyszło to zdecydowanie za dobre - nie mogłam się powstrzymać i podjadałam krem prosto z michy :). Jakimś cudem udało mi się jednak wziąć ślinianki w ryzy(...)margaryny 4-5 jaj (w zależności od wielkości) 1 szklanka mąki  Krem: 900 g serka naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu (polecam ten ) 3/4 szklanki cukru pudru 250 g lemon curd 2,5 łyżeczki agar agar Przygotowanie: Ptysie: Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dalej gotować rozcierając masę. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno

Domowa Cookierenka Agi
Sernik z Lemon Curd 215

poprzednim poście zamieściłam przepis na lemon curd a teraz sernik z jego udziałem :)  Jeden z moich ulubionych serników, na białkach z orzeźwiającą nutą cytryny, w sam raz na wiosnę i lato, klasyka w najlepszym wydaniu!  Poezja! Składniki: CIASTO; 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka(...)łyżek cukru LEMON CURD: 3 cytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka masła 20 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 żółtka MASA SEROWA: 1 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 6 białek 100 g masła 2 żółtka 1 budyń śmietankowy 1/2 cytryny 1/2 szklanki mleka Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać

Wanilia i Kardamon
Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin 215

patelni i podawaj z lodami. Smacznego! English version Apple and strawberry Tarte Tatin (8 servings) Ingredients: 3 large apples, peeled and quartered 1 cup whole strawberries juice of 1/2 lemon 1 1/3 cups and 2 tablespoons granulated sugar 6 tablespoons plus 2 tablespoons unsalted butter 1 sheet puff pastry Preparation: Toss the apple quarters in a large bowl with(...)lemon juice and 1/3 cup of the sugar. Set aside for 20 minutes to release the juices. In a separate bowl, toss strawberries with 2 tablespoons sugar, let them sit for 20 minutes as well. Preheat the oven to 200 oC. Melt 6 tablespoons of butter in an oven-proof 24 cm skillet. Add 1 cup of sugar

karmelowy
Szybki cytrynowy torcik 239

formie nie przetworzonej. Stąd też pojawił się pomysł by przyrządzić szybki cytrynowy torcik. Ciasto na spodzie z herbatniczków, a na nim cudownie kremowa masa z serka śmietanowego z dodatkiem lemon curd - angielskiego kremu cytrynowego. Na to wszystko wspomniane przeze mnie wcześniej truskawki, posypane wiórkami z białej czekolady. Ciasto - błyskawica, o zaskakujaco orzeźwiającym smaku, a to wszystko bez pieczenia!!! Potrzebujemy(...)herbatników (typu digestive) - 100 g masła (niesolonego) - 500 g serka śmietankowego - 320 g lemon curd (ja użyłam takiego gotowego ze sklepu, ale na pewno pokusze sie kiedyś o zrobienie domowego) - 250 g truskawek - kilka kostek białej czekolady Herbatniki wrzucamy do robota kuchennego i mielimy. W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło. Dodajemy do herbatników i mieszamy. Powstalą masę przekładamy do wylożonej

W mojej holenderskiej kuchni
Tarta z lemon curd i bezą 267

później książkę lub nadrobić zaległości filmowe. Jeśli tak jak ja lubicie odpocząć gotując lub piekąc, zostawiam Was z przepisem na cytrynową tartę. Wreszcie możecie sprawdzić jak się robi sławny lemon curd.  Spokojnego weekendu! Składniki ciasto 220g mąki pszennej 110g masła skórka otarta z 1 cytryny 60g cukru pudru 2 żółtka lemon curd 3 jajka 130g drobnego cukru(...)dziurek widelcem i pieczemy 15-20 minut w 170 stopniach z termoobiegiem (180 stopni bez). Studzimy po wyjęciu z piekarnika. Musi być dobrze upieczone. Na ostudzone ciasto wkładamy ostudzony lemon curd. Tartę dekorujemy małym stożkami bezy za pomocą rękawa cukierniczego. Bezy możemy wstawić jeszcze na 2-3 minuty pod górną grzałkę w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. UWAGA

W kuchni wieczorem
Lemon curd 164

czasem macie takie "coś", że to owe "coś" za Wami "chodzi"? Ja miałam tak w przypadku tego kremu. Od dawna "zabierałam" się za zrobienie własnego lemon crud'u czyli cytrynowego kremu. Gdzie nie weszłam (czyt.na który z kulinarnych blogów) to napotykałam się na ten krem. Aż w końcu odważyłam się zrobić, po tym jak dzień wcześniej wieczorem, zobaczyłam, że mąż(...)potraw, zaczynając od najprostszej - naleśniki, gofry, ciasta, ciasteczka, serniki, bezy czy po prostu dodać do jogurtu-to chyba moja najlepsza wersja :) i do tego pokruszona beza-niebo w gębie! 'lemon curd' Składniki: - 3-4 cytryny - 0,5-3/4 szklanki cukru pudru - 3 jajka - 5 łyżek masła Z cytryn wycisnąć sok (powinniśmy otrzymać 3/4 szklanki soku). Jajka rozkłócić trzepaczką, dodać

CookYourself
Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree 244

artichokes 1 sprig of thyme 100g butter 1,5 litres of water pinch of salt 100 ml of thickened cream, warmed salt to taste pinch Cayenne pepper freshly squeezed lemon juice to taste Preparation: Peel Jerusalem artichoke, cut into 2 cm pieces and place in a bowl of lemon water to stop them discolouring and oxidising. In a pot place(...)blender. Next, slowly add the hot cream to the artichokes while blending, adding just enough cream so the artichokes are at a smooth consistency. To finish, season with salt, lemon juice and cayenne pepper to taste. Enjoy

karmelowy
Śmietana słonecznikowa i Służące 162

vegan flowers or fruit. I recommend using sugar beet syrup instead of sugar – it’s got an interesting caramel-like taste. Ingredients: ½ sunflower seeds ½ glass vegetable oil 2 tbs lemon juice (I add juice of one lemon) sweet syrup (I use sugar beet syrup) or brown sugar optionally: aroma, e.g. vanilla (I don’t add it) Pour over sunflower seeds(...)surface of seeds. Blend for 4-5 minutes using the highest setting. Add oil (I always add less oil than the recipe says and it’s OK), syrup and lemon juice and blend for a short while. Voila – it’s ready! If you've got some time, I strongly reccomend that you watch The help (2011, Tate Taylor) - a funny

Qlinarnie i Qlinarnie
Wigilijny barszcz czerwony mojej mamy, Gran Torino 223

here's a recipe for a Xmasy  spicy sauce . Ingredients: a few carrots a few beets 1 onion 2 cloves of garlic to taste: salt, sugar, black pepper, lemon juice a few allspice grains a few bay leaves   Grate or blend carrots and beets. Dice onion, and cut garlic in half. Place all veggies in a big saucepan(...)sugar, salt, pepper, lemon juice and pour in boiling water (about 2 litres). Set aside for 24 hours. Drain off the next day, add bay leaves, allspice grains and bring to the boil. Season to taste once more (I usually use more lemon juice and pepper). Stir well. Voila! Walt Kowalsky (Clint Eastwood) is a true racist. He hates other

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowy obiad wegański III, Billy Elliot 203

pineapple. Found the inspiration for the sauce and broccoli-potato mash in the Net. Broccoli and potato mash Ingredients: 5 potatoes ½ broccoli 2 tbs of regular or plant cream lemon juice salt, pepper Separately boil peeled potatoes and broccoli flowerettes (add a bit of lemon juice for boiling broccoli – it’ll help keep it a beautiful green colour). Place drained(...)pepper. Dried plum sauce   Ingredients: 10 dried plums 1.5 cups of water 1 clove of garlic, crushed in a press a few drops of balsamic vinegar or lemon juice a few drops of soy sauce salt, pepper, hot paprika dill Soak plums overnight. Boil fruit in the same water (about 10 minutes). Add remaining ingredients and simmer

Qlinarnie i Qlinarnie
I know, it’s cheesy but I miss Polish farmer’s cheese. 257

think this is the twist that gives Polish farmer’s cheese that distinctive, acidic taste. Most people in US make cheese from regular milk with vinegar or lemon juice. I am going to give you my aunt’s recipe as well as the one that is being practiced by Americans. Try both of them and compare the difference(...)whey as you can; wrap in plastic, or place in an airtight container; store in the refrigerator. Original American way 1 gallon whole milk strained juice of 1 large lemon 1 pinch salt Pour the milk into a large pot, and stir in a pinch of salt. Bring to a boil over medium heat, stirring occasionally to prevent the milk

Food Polka
Warzywa z woka z makaronem i parmezanem / Vegetables from the wok with pasta and parmesan cheese 164

Składniki / Ingredients: 1 ogórek / 1 cucumber 1 marchewka / 1 carrot sok z 1/2 cytryny  / 1,2 lemon juice szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt 1 cebula dymka / 1spring onion 2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 garści sezamu / 2 handfuls of sesame 1 łyżka oleju / 1 tablespoon oil starty parmezan / grated parmesan(...)them into small pieces. We fry sesame for 1 minute in a pan without oil until golden. We grate parmesan cheese. We squeeze the juice of half a lemon. Meanwhile, we cook the pasta according to the instructions on the package. Then, we warm up the wok, we add oil and next we put the onions and garlic

Projekty ze smakiem
Lemon curd 136

również masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko. Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku można dodać do całości. Lemon curd przelać do wyparzonego słoika. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.... Smacznego :). Przepis znaleziony http://www.taste.com.au/recipes/17755/lemon+curd..... Polecam :) Lemon curd ............... Ingredienti : 2 uova grandi , 2 tuorli d'uovo , scorza(...)continuamente con una bacchetta . Quando si addensa fuori e pulire accuratamente il tutto attraverso un setaccio . Scorza di limone che si depositano sul filtro può essere aggiunto al totale . Lemon curd wyparzonego versare nel barattolo . Può essere conservato in frigorifero per due settimane .... Enjoy :) . Ricetta trovato http : ..... //www.taste.com.au/recipes/17755/lemon+curd consiglio

w mojej kuchni
MUFFINKI Z LEMON CURD I WŁOSKĄ BEZĄ 126

szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/3 szklanki oleju  1 mały jogurt naturalny 1/3 szklanki mleka 3 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej na lemon curd 175 g brązowego cukru sok z 2 cytryn 2 żółtka 110 g masła   na włoską bezę 2 białka 100 g cukru  30 ml wody(...)zrobić: W pierwszej kolejności należy przygotować lemon curd. W misce nad kąpielą wodną umieścić masło, cukier i sok z cytryny. Gdy masło zacznie się roztapiać roztrzepać całość rózgą, aż masa stanie się jednolita.  Dodać żółtka i energicznie je ubijać około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Przelać do słoika i schłodzić w lodówce.    Muffiny.  Przygotować dwie

Kuchnia w opałach
Traditional Polish Christmas Eve meal - Barszcz with Pierogi :-) 218

chopped) 2 litres of vegetable stock salt and pepper  pinch of marjoram bay leaf and all spice to taste 1 tablespoon of brown sugar juice of half a lemon little bit of lemon zest Pour the vegetable stock over all vegetables, marjoram, bay leaf and all spice and boil just for 5 minutes. Turn off the heat(...)infuse for few hours. After that time drain the veg to have a clear soup. Add sugar, lemon juice and zest. Serve it hot with pierogi or drink on its own in a mug,  Smacznego

Kulinarna rozmowa
Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami / Carp with horseradish mousse and roasted almonds 237

Ingredients: 4 carp fillets 100 ml cream 36% 3 teaspoons horseradish cream 40 g mascarpone cheese a handful of toasted flaked almonds salt and pepper juice of half a lemon Kujawski oil with lemon and basil for cooking poppy seeds for sprinkling Preparation: In a small saucepan, mix cream with horseradish cream, place over low heat and cook(...)minutes. Strain through a fine sieve or cheesecloth and set aside to cool. Next stir in the mascarpone cheese and season to taste with salt, pepper and lemon juice. In a large skillet, over high heat, warm the oil Kujawski and add carp fillets skin side down. Cook for 3-4 minutes, until the skin is browned, then turn

karmelowy

Proponowane wyszukiwania