serniku zakochają się nie tylko miłośnicy cytrynowego szaleństwa:) Sernik jest cudownie delikatny i aksamitny, rozpływa się wprost w ustach, a dodatek wyrazistego lemon curd nadaje mu charakteru. Jest on bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, trzeba dać mu tylko czas na schłodzenie w lodówce. Ale warto poczekać... Jest fantastyczny... Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 700 g serka śmietankowego z wiaderka (ja użyłam(...)szklanki cukru 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 3-ch małych cytryn ziarenka z 1 laski wanilii 1 łyżeczka esencji waniliowej DEKORACJA: 250 ml domowego lemon curd (przepis na blogu) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C . Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na dno piekarnika zaś
Słodko-Słony Świat Ilonywypieków może nie przypaść do gustu. Ciasto jest dość pracochłonne i wbrew pozorom dość skomplikowane. Szczególna trudność może sprawić Wam beza, która nie zawsze wychodzi idealna. Jednak mimo wszystko Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 3 żółtka 80 g cukru pudru Składniki na masę cytrynową
Mania GotowaniaLemon curd to krem cytrynowy przygotowywany na bazie jajek, cukru oraz masła. Najlepszy dodatek do owoców w pucharkach, do ciast, sernika, bezy, ciasteczek. Ten kto go wymyślił, był geniuszem. Do przygotowania go zachęcił mnie przepis Nigelli Lawson . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikGęsty krem cytrynowo-pomarańczowy idealny do naleśników, gofrów, tart, ciast itd. Można by wymieniać bardzo długo.Wariacji na temat lemon curd jest dużo w internecie czy książkach. Moja nieco odbiega od oryginału, ale jest równie wyśmienita. Składniki : 5 dużych żółtek 150 g cukru 50 g miękkiego masła 50 ml soku z cytryny 50 ml soku z pomarańczy skórka otarta
Zabawa smakiempostanowiłam poszperać w internecie w poszukiwaniu dobrego przepisu. Jak zwykle nie zawiodłam się i znalazłam go na Moje Wypieki . Do przełożenia i dekoracji wykorzystałam krem cytrynowy z nutą pomarańczy (Lemon Curd with orange note) , który zrobiłam kilka dni wcześniej. Jego orzeźwiający, delikatnie kwaśnawy smak doskonale zrównoważył s łodycz bezy . Składniki na bezę (dwa blaty): 6 białek (muszą być
Delicious Titbitsgodzinę, aż z wierzchu zrobi się skorupka. Po odczekaniu, wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 minut. Po wystudzeniu ściągnąć połówki z maty i odłożyć. Przygotować lemon curd. Lemon curd: 1 całe jajko 2 żółtka 120 g cukru sok wyciśnięty z 2 cytryn skórka otarta z 2 cytryn (ja nie dodałem tym razem) 70 g masła, pokrojonego
Food Squarenaleśniki z makiem podane z lemon curd, ricottą i miodem Chciałam zrobić taką śliczną wysoką wieżyczkę, ale trochę za duże po smażyłam te naleśniki >.< Taaak, teoretycznie powinnam być teraz w szkole, ale w praktyce siedzę w domu z kubkiem gorącej herbaty zajadając jedne z lepszych naleśników :P Byliście w tą "zimę" już na łyżwach? Ja własnie(...)dzisiaj się na nie wybieram. :P Lemon curd: 60ml soku z cytryny 30g cukru* jajko żółtko łyżka masła Wszystkie składniki(oprócz masła)mieszamy** i umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż masa zgęstnieje***, zdejmujemy z ognia i dodajemy masło cały czas mieszając. *lub więcej, ale to zależy od was, ja chciałam zachować
More food, love and dreamsChyba do końca życia człowiek się uczy. Od zawsze smażę naleśniki i podaję z różnymi farszami. Na słodko i na słono. Z serem i z owocami
Buniabaje w kuchniwiem, wiem, że przepisów na lemon curd jest mnóstwo i każdy przygotowywany z innych proporcji, ja również dołączam się do grona wielbicieli tegoż kremu i dzielę się z Wami moim przepisem- może ktoś pokusi się o przygotowanie curdu wg moich proporcji?! :) Zachwycałam się kremem z dodatkiem całych jaj, ale odkąd zrobiłam wersję na samych żółtkach, to już wiem, że jest
Kraina Miodem PłynącaYankee Candle i zapach cytrusowy. W tym tygodniu będzie to sycylijska cytryna. Zapach bardzo orzeźwiający, dla mnie idealny do kuchni jednak. Czasami odpalam go podczas sprzątania łazienki. Wosk SICILIAN LEMON znajdziecie tutaj . W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle
Magiczne Życie MartyDzisiaj przychodzę do Was z recenzją zapachu Lemon Lavender czyli cytrynowa lawenda. Idealne połączenie kwaśnej cytryny z zapachem lawendy. Dla mnie zdecydowanie za mocny, ale może do większych pomieszczeń sprawdzi się lepiej. Dobry zapach na jesień. W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle
Magiczne Życie Martyteż cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z 5 warstw: biszkopt, mak, ser, galaretka i krem :)) są proste i pyszne... Takie jest Lemon Cake. Bez owoców, kruszonki, ale za to wilgotne, pachnące prawdziwym masłem, skórką cytrynową ... cóż chcieć więcej?! Składniki: (jesli foremka jest duża - podwoić) 170 g miękkiego masła
Walijskie PichcenieCytrynowa rozkosz.... Obłędny krem ze świeżych cytryn, w którym zakochałam sie od pierwszej łyżeczki... Cudownie cytrynowy, z maślaną nutką, wspaniały jako dodatek do ciasteczek, ciast czy
Słodko-Słony Świat IlonyTo ciasto jest magiczne z trzech powodów. Po pierwsze z jednej masy powstają 3 różne warstwy cudownego cytrynowego ciasta, od miękkiej, mokrej i lekko "gumowej" przez
Słodko-Słony Świat Ilonylast post you know how to prepare the perfect pastry. Now we will show you how to prepare the perfect tart: on crispy, butter base, with slightly sour lemon cream, crowned with sweet and crunchy meringue. Mouth-watering! This tart we have prepared for last Sunday as a part of the “CIACHO FOR CIACHO”. It was done(...)having a diameter of 25 - 28 cm. Pastry: 300 g of wheat flour 200 g butter 100 g sugar (preferably powder) 1 egg yolk Cream Lemon: 200 g butter 7 eggs 120 g of sugar 4 lemons Meringue: 3 - 4 eggs white (egg size L or M) 250 g of sugar METHOD: Pastry
W kuchni KatieMAZUREK CYTRYNOWY (Z LEMON CURD) Moja druga propozycja na wielkanocny mazurek. Tym razem w cytrynowej wersji, z lemon curd. Ten pyszny, cytrynowy krem zrobiłam tym razem na odrobinie oleju, aby uniknąć dodatku kolejnej porcji masła, która i tak już znajduje się w spodzie ciasta. Taki lemon curd jest równie pyszny, a na pewno zdrowszy i mniej kaloryczny, ale jeśli jesteście(...)wiernymi fanami klasycznego lemon curdu to odsyłam Was do tego przepisu:) Którąkolwiek wersję kremu wybierzecie, mazurek będzie smakował świetnie:) Jeśli lubicie słodko-kwaskowe, intensywne smaki, to koniecznie musicie go zrobić! P.s. W dekorowaniu tego mazurka pomagała mi moja Córeczka Nadia:) SKŁADNIKI: 180 g mąki pszennej 60 mąki ziemniaczanej 125 g zimnego masła 1 żółtko 30 g cukru
Słodko-Słony Świat IlonyKiedy skosztowałam pierwszy raz Lemon Curd, z którym robiłam sernik cytrynowy , od razu się w nim zakochałam. Przyznam szczerze, że wcześniej kompletnie nie rozumiałam zachwytów nad tym cudownym kremem cytrynowym i jakoś specjalnie nie ciągnęło mnie, aby zrobić Lemon Curd i go w końcu skosztować. Na szczęście trafił w moje ręce przepis na Sernik z Lemon Curd i dzięki niemu(...)poznałam to cudo. Jeśli nigdy w życiu nie próbowaliście Lemon Curd, naprawdę nie czekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato. Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu . Składniki: 85 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru (ok. 225 g) 2 żółtka 2 jaja
Moja Delicja