version Christmas Roast Duck with Port and Cherry Sauce (4 servings) Ingredients for the duck: 1.50-2kg whole duck 1/2 onion 4 cloves of garlic 1 wedge of lemon few sprigs of thyme Ingredients for the glaze: 2 tbsp brown sugar 3 tbsp honey 150ml port 2 tbsp balsamic vinegar a splash each of soy sauce and worcestershire Ingredients(...)score the skin in a criss cross pattern. Rub sea salt and black pepper liberally over the skin and inside the cavity. Stuff the cavity with the onion, garlic, lemon and thyme and set aside while you prepare your glaze. To make the glaze, combine all the ingredients in a saucepan and bring to a boil. Simmer for 5 minutes
karmelowyhoney 6 tbsp oil 1 tsp balsamic vinegar 500-600 g pork tenderloin sea salt a pinch of paprika 2 tbsp ground black pepper 2 tbsp olive oil Honey-lemon dressing: 4 tbsp olive oil 1 tbsp soy sauce 1 tbsp lemon juice 1½ tbsp of honey 1 clove garlic, minced pinch of salt and pepper Preparation: In a large
karmelowywysmarowania foremek / oil for the lubrication of molds 250 g świeżych lub mrożonych malin / 250 g fresh or frozen raspberries sok z 1/2 cytryny / juice of half a lemon 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, chłodzenie: 3 godziny, ilość porcji: 14 Żelatynę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, jeśli używamy płatków(...)smear oil the forms and we pour the cream into the forms and insert in the fridge to shear. Then we make raspberry mousse. We mix the raspberries, lemon juice and sugar and insert in the fridge. Before serving, we put panna cotta on a plate and we make garland around her with the mousse. Enjoy your meal
Projekty ze smakiemSkładniki / Ingredients: 500 g piersi kurczaka / 500 g chicken breast 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic sok z cytryny / lemon juice 4 łyżki przyprawy do kurczaka / 4 tablespoons seasoning for chicken 1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt 1 łyżeczka kurkumy / 1 teaspoon turmeric 2 łyżki oleju / 2 tablespoons oil masło do wysmarowania formy / butter to grease the form(...)well, dry and cut into pieces equal (so that all pieces of chicken baked at the same time). After preparing the chicken, we put chicken into a bowl, add lemon juice, garlic, turmeric, salt, oil and seasoning for chicken (company, this is a matter of taste - I use Galeo). Then, we mix everything well and leave it for about
Projekty ze smakiemhoney 4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves 0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger 2 plasterki pomarańczy / 2 slices of orange 1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2 Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier waniliowy, cukier cynamonowy, goździki i imbir. Gotujemy wino na wolnym ogniu(...)juice of 1 orange slice and we mix very well, before heated up. Just before serving, we add honey (1 teaspoon), a slice of orange and lemon. Done :)! W barwach jesienni i rozgrzewa nas w chłodne jesienne wieczory
Projekty ze smakiemcloves 0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger szczypta rozmarynu / pinch of rosemary 1 plasterek mandarynki / 1 slice of mandarin 1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon miód / honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2 Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier, gałkę muszkatołową, goździki, sok z mandarynki, rodzynki, szczyptę(...)bring the wine to a boil). We pour the wine to the cups (we filter them ) . Just before serving, we add honey (1 teaspoon), a slice of mandarin and lemon. Done
Projekty ze smakiemBeef tongue with horseradish sauce and lemon jam. Z ozorami jest tak. Większość ich nie jada, nawet nie wie czy jest dobry albo niesmaczny i po prostu mówi, że nie lubi. W sklepach trudno kupić ozory, ale o dziwo jest często w menu dobrych restauracji. Należę do grupy lubiącej ozory. Można je podawać(...)chrzanowy: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, wymieszać rózgą i rozprowadzić cały czas mieszając bulionem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i pieprz. Konfitura cytrynowa do mięs i ryb . Lemon jam. Składniki. 2 cytryny 1 ząbek czosnku 5 plasterków imbiru 1 cebula 5dag rodzynek 2 liście cytryny lub limonki 1 łyżeczka ostrej musztardy 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki kolendry
Kulinarny karnet Christopheraróżni się przede wszystkim tym, że nie dodajemy mleka :) Herbatę możemy przygotować z klasycznej zielonej herbaty (wówczas trzeba dodać plasterek cytryny), lub tak jak ja z Nestea Green Tea Lemon. No to do dzieła! Składniki (na 2 filiżanki): 400 ml Nestea Green Tea Lemon 2 strąki kardamonu 5 goździków 2 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 2 cm imbiru 1/4 łyżeczki
Tajskie smakiteaspoon baking powder 200 g cold unsalted butter, cut into cubes 1/2 cup cold sour cream Ingredients for the filling: 2 cups small diced apples 2 teaspoons fresh lemon juice 1/2 teaspoon cinnamon 1/4 cup sugar 2 teaspoons all-purpose flour 8 store-bought soft caramels, roughly chopped sea salt for sprinkling 1 egg lightly whisked with 1 tablespoon water(...)wrap it securely in plastic wrap and refrigerate it for at least 30 minutes while you make the filling. Make the filling: in a small bowl, combine the apples, lemon juice, cinnamon, sugar and flour, stirring until thoroughly mixed. Set aside. Preheat the oven to 220 oC. To assemble the pies: remove the dough from the refrigerator and unfold
karmelowySkładniki: 1 saszetka herbaty green tea lemon Teekanne, 25 ml wódki, 100 ml soku z antonówki, 2 plasterki cytryny, 1 plasterek pomarańczy, do dekoracji: skórka z cytryny. Przygotowanie: Zaparzamy herbatę green tea lemon Teekanne 100 ml wrzątku. Następnie odstawiamy do ostudzenia, mieszamy z wódką i sokiem z antonówki. Plasterki cytryny i pomarańczy nadziewamy na słomkę
Aga w kuchnibardziej tłusty. Filet z pstrąga łososiowego jest smaczny, ale do łososia nie ma co go porównywać :) Składniki: 4 kawałki filetu z pstrąga łososiowego, 1/2 cytryny, 1/2 saszetki green tea Lemon Teekanne, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Filety z pstrąga przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy herbatą green tea lemon Teekanne. Odstawiamy
Aga w kuchniSkładniki: 1 saszetka herbaty green tea lemon Teekanne, 20 ml rumu, 1 plasterek limonki, 15 ml syropu cukrowego, 100 ml wrzątku. Przygotowanie: Herbatę green lemon Teekanne zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dolewamy rum i mieszamy. Dolewamy syrop cukrowy. Przelewamy do przezroczystego kieliszka. Dekorujemy plasterkiem limonki. Podajemy schłodzone, brzegi kieliszka można także udekorować cukrem
Aga w kuchniHerbata RichMont to owocowe smaki: Richmont Cejlon Ice Richmont Peach Lemon Star Richmont Green Mint Mojito Richmont Forest Fruits Richmont Melon Fresh Mint Richmont Mexican Dream Od jakiegoś czasu unikam picia herbaty, bo nie potrafię znaleźć smaku, który byłby dla mnie odpowiedni i zaspakajał moje oczekiwania :) Kiedy tylko nadarzyła się okazja wypróbowania herbat RichMont, z chęcią to uczyniłam(...)konserwantów, polepszaczy i sztucznych barwników, dlatego już je polubiliśmy :) moi gościom też na pewno przypadną do smaku. Torebkę Peach Lemon Star rozcięłam , a oto co zobaczyłam:) Widać, że zawiera naturalne składniki, pycha. Jedyną dla mnie wadą torebek Herbaty Rich Mont jest niezbyt wygodna możliwość trzymania ich w szklankach
Proste Potrawyczwartek przyjechała do mnie kawa i herbata oraz piękny imbryczek z filiżanką. Otrzymałam 12 rodzajów herbaty Richmont, które są nieziemskie: Yerba Mate Lemon - orzeźwiające zestawienie wytrawnego ostrokrzewu paragwajskiego z trawą cytrynową. Maxican Dream - efektowna kompozycja owoców hibiskusa, płatków dzikie róży i korzennych przypraw. Peach Lemon Star - mieszanka owoców kryjąca słodycz brzoskwini pod cytrusowym bukietem. Rooibos Sunrise - miodowa słodycz
Brzuszki Łakomczuszkifirmy Smak Sztuki . W środku znalazłam herbaty: czarną chińska róża czarną assam owocową cesarska żurawina zieloną kaktusową puerh wiśnia porzeczka czarna earl grey owocowa koktajl owocowy puerh lemon catuaba yerba mate cytrusowa yerba mate jabłko gruszka rooibos czarna yunnan golden tippy puerh fitness Na pierwszy ogień poszła... puerh fitness. Uwielbiam herbatki więc bardzo ucieszyła mnie paczuszka. Jestem(...)prowincji Yunnan, poddana długiemu 7-letniemu okresowi leżakowania, dzięki czemu nabiera mocy leczniczej. Mieszanka smakowa Fitness zawiera: suszone jabłko, skórka z kielicha kwiatowego róży, trawa cytrynowa (Lemon Grass) oraz niewielki dodatek pokruszonych listków Yerba Mate. Wyjątkowy smaczny i pięknie pachnący bukiet smakowy. Smak: Lekka cytrusowa nuta, przy dłuższym parzeniu mocny smak podobny do czarnej herbaty, bez goryczki
Brzuszki Łakomczuszki