wiele więcej myśląc udałam się do kuchni i za około 30 minut unosił się już z niej przyjemny aromat sernika. Tym razem postanowiłam wykorzystam przepis na sernik z lemon curd. Jak dla mnie rewelacja, sernik rozpływa się w ustach a ta cierpko słodka polewa idealnie z nim współgra. Myślę, że lemon curd najlepiej będzie pasował do bezy ale to może(...)szklanki cukru puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 cukier puder Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty plus starta skórka z 3 cytryn 5 g masła 250 g cukru 3 jajka Wykonanie: Składniki na spód ciasta wysypujemy w formie stożka i na wierzch dodajemy
ciastkarnia na kruchym spodzieinną nazwą jako Tort Pavłova jest rodzajem słodkiego deseru składającego się z bezy, bitej śmietany i świeżych owoców. Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na mini Pavlova z pysznym lemon curd z sycylijskich cytryn. Nazwa deseru wzięła się od słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej (Анна Павлова). Źródło : Wikipedia Został on przygotowany dla tancerki po raz pierwszy podczas jednej z tras(...)Australii i Nowej Zelandii. Deser ten miał być taki jak Anna Pawłowa czyli lekki i delikatny. Lemon curd jest natomiast tradycyjnym angielskim deserem o konsystencji dżemu. Świetnie się nadaje do pieczywa czy jako dodatek do scones przy popołudniowej herbatce. Najczęściej jest on wykonany z cytryn, limonek czy pomarańczy. Można nim smarować dosłownie wszystko począwszy od naleśników poprzez muffinki
Pora coś zjeśćjuż wcześniej pisałam, zachwyciłam się ostatnio Lemon Curdem od naszych przyjaciół z USA. Ten ze słoiczka już dawno się skończył, więc długo nie czekając postanowiłam zrobić domowy. Jestem nim zachwycona i na pewno będę go robić w różnych kombinacjach smakowych. Inspirowana przepisem z mojego ulubionego bloga ( Moje Wypieki ) wprowadziłam małą modyfikację. Składniki: 2 jaja, 2 żółtka, 80 g masła(...)wątpię że tyle wytrzyma :)). Doskonały do naleśników, muffin i innych słodkości. PS. Niestety już go nie ma :( zrobiłam z nim tort, a przepis na niego już wkrótce :) Lemon Curd with orange note - perfect for meringue, muffins, cakes, cupcakes, and other sweets Ingredients: 2 eggs, 2 egg yolks, 80 g of butter, 160 g of fine sugar , juice
Delicious Titbitsprzepisu na spód, ale również nadzienie. Tarta wyszła znakomita, lekko kwaśna tak, jak lubię. Składniki: Spód: 250g mąki kukurydzianej 125g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru Lemon curd: 1 jajko 2 żółtka sok z 3 cytryn 150g cukru pudru 1 łyżka oliwy Beza: 4 białka (akurat te, które pozostały po wcześniejszym oddzieleniu od żółtek) 100g cukru pudru(...)widelcem. Podpiekamy ciasto przez ok 20 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka minut aż uzyska złoty kolor. Składniki do lemon curd oprócz oliwy zagotowujemy cały czas mieszając. Po 3 minutach dodajemy łyżkę oliwy i dalej chwilę mieszamy. Jeśli powstały grudki masę należy zmiksować po zdjęciu z kuchenki. Masę
Ze smakiem i z pasjąmigdałowa przygotowana przez Olgę; kurczak baqui z przepisu Marty; ciasteczka bazbusa ulepione rączkami Agaty i Justyny (podobno bazbusa oznacza jeden całus); i napoje Asser Romman (afrodyzjak :p ) i Lemon and mint, za które odpowiadałam ja. Spotkanie było naprawdę wyjątkowe. Jedzenie pyszne. Bardzo chętnie przyłączę się do kolejnego Foodingu. "Każdy ma jakiś fetysz..." My lubimy fotografować się w garnkach(...)cytryny; opcjonalnie do smaku można dodać miód. Granaty bez skórki i pestek miksujemy za pomocą blendera z pozostałymi składnikami. Przelewamy do szklanek. Ot cała filozofia... Przepis z miesięcznika Kuchnia. Lemon and mint z wodą z kwiatu pomarańczy. Składniki: sok z 3 limonek i jednej cytryny; ok. 1 litra niegazowanej wody mineralnej; 5 łyżeczek brązowego cukru; świeża mięta - dużo świeżej mięty
MiksturownikSkładniki: Kruche ciasto margaryna 150 g cukier puder 100 g mąka 250 g kakao 1 łyżka żółtka 2 szt śmietana kwaśna 1 łyżka Lemon curd margaryna 30 g sok z cytryny 80 ml jajka 2 szt żółtko 1 szt cukier 0,5 szkl kremówka 1 łyżka szczypta soli Bita śmietana zimna kremówka 150 ml śmietan fix 1 łyżeczka płaska Przygotowanie(...)spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki . Po wyjęciu z lodówki wstawić do nagrzanego do 200 st . piekarnika . Piec około 20 min do zrumienienia . Po upieczeniu odłożyć do wystudzenia . Lemon curd : Z cytryn wycisnąć sok 80 ml i przelać przez gęste sitko . Jajka i żółtko zmiksować na wolnych obrotach z cukrem i wlewać powolutku do podgrzanego do około
Ala piecze i gotujewięc szybko będę musiała zrobić własny :) Składniki: 4 rodzaje galaretek (u mnie Winiary o smaku: mojito, blue curacao, pink margarita, pina colada), 200 ml śmietanki 30%, 4 łyżeczki Meyer Lemon Curd (być może dostępny jest w jakimś dużym markecie), 2 łyżeczki cukru pudru, konfitura z porzeczek (mojej własnej produkcji - przepis na nią podam niebawem), kilka rozkruszonych ciastek zbożowych do posypania(...)Galaretki robimy wg przepisu na opakowaniu. Wlewamy do pucharków kolejno, po skrzepnięciu poprzedniej warstwy. Następnie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, do której na koniec dodajemy Lemon Curd i dalej na wolnych obrotach mieszamy. Na galaretkę wykładamy kilka łyżeczek konfitury porzeczkowej, bitą śmietanę i pokruszone ciastka. Na wierzch można dodać jeszcze jedną łyżeczkę konfitury. Wyszło mi aż 6 pucharków deseru
Delicious Titbitsdworze tak wiosennie, radośnie, w sklepach pierwsze truskawki (niestety niepolskie) to postanowiłam na weekend zaprosić was do przygotowania tego szybkiego, wiosennego i pysznego deseru z ostatnio odkrytym kremem lemon curd. Mówię wam wygląda obłędnie i tak samo smakuje. Porcja na 4 pucharki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDawno nie było tutaj żadnego sernika. A ze lubię serniki szybkie, bez pieczenia to ten jest idealnym tego przykładem. Sernik jest mocno słodki, ale przełamany kwaskowatym smakiem lemon curd i delikatnością truskawek smakuje wybornie. Idealny deser na świąteczny stół. Źródło Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielkanoc za pasem, pewnie każdy z was myśli już o świątecznych wypiekach. Ja proponuje tym razem mini babeczki, o delikatnym cieście z pysznym kremem cytrynowym lemon curd. Takim babeczkom żaden łasuch się w święta wielkanocne nie oprze. Z podanej porcji wychodzi 12 babeczek. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj dla was propozycja na babkę również, jak ostatnio z lemon curd czyli kremem cytrynowym, ale tym razem z wykorzystaniem mąki orkiszowej. Obie te rzeczy się świetnie komponują, babka co prawda nie jest tak puszysta jak piaskowa ale w połączeniu z cytrynowym kremem i lukrem jest bardzo dobrym świątecznym wypiekiem. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWeekend za oknem nie należy do słonecznych dlatego na blogu będzie dzisiaj wręcz odwrotnie. Zapraszam na słoneczne, cytrynowe babeczki z nadzieniem z lemon curd. Lekkie, bajeczne w smaku. I dzień od razu robi się cieplejszy. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikserniku zakochają się nie tylko miłośnicy cytrynowego szaleństwa:) Sernik jest cudownie delikatny i aksamitny, rozpływa się wprost w ustach, a dodatek wyrazistego lemon curd nadaje mu charakteru. Jest on bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, trzeba dać mu tylko czas na schłodzenie w lodówce. Ale warto poczekać... Jest fantastyczny... Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 700 g serka śmietankowego z wiaderka (ja użyłam(...)szklanki cukru 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 3-ch małych cytryn ziarenka z 1 laski wanilii 1 łyżeczka esencji waniliowej DEKORACJA: 250 ml domowego lemon curd (przepis na blogu) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C . Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na dno piekarnika zaś
Słodko-Słony Świat Ilonywypieków może nie przypaść do gustu. Ciasto jest dość pracochłonne i wbrew pozorom dość skomplikowane. Szczególna trudność może sprawić Wam beza, która nie zawsze wychodzi idealna. Jednak mimo wszystko Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 3 żółtka 80 g cukru pudru Składniki na masę cytrynową
Mania GotowaniaLemon curd to krem cytrynowy przygotowywany na bazie jajek, cukru oraz masła. Najlepszy dodatek do owoców w pucharkach, do ciast, sernika, bezy, ciasteczek. Ten kto go wymyślił, był geniuszem. Do przygotowania go zachęcił mnie przepis Nigelli Lawson . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikGęsty krem cytrynowo-pomarańczowy idealny do naleśników, gofrów, tart, ciast itd. Można by wymieniać bardzo długo.Wariacji na temat lemon curd jest dużo w internecie czy książkach. Moja nieco odbiega od oryginału, ale jest równie wyśmienita. Składniki : 5 dużych żółtek 150 g cukru 50 g miękkiego masła 50 ml soku z cytryny 50 ml soku z pomarańczy skórka otarta
Zabawa smakiem