Uwielbiam połączenie gorącej czekolady i lodowatego sosu truskawkowego. Jesli jeszcze nie mieliście okazji spróbować Moelleux, Lawa cake lub Fondant (bo tak właśnie nazywany jest ten smakołyk) to zapraszam do wypróbowania. Poprawi każdy zły nastrój a swoim smakiem zaczaruje nasze kubki smakowe. Składniki: 200 g mlecznej czekolady 200 g masła 3 jaja 3 żółtka 50 g cukru 50 g mąki truskawki(...)puszystą masę, stopniowo dodawaj mąkę. Gdy masa będzie jednolita dodaje czekoladę a następnie masło. Foremki wysmaruj masłem i wysyp kakao( należy postukać w boki kokilki i zsypać nadmiar kakao). Ciasto nalej do form do 2/3 ich wysokości i zapiecz w piecu przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Truskawki zmiksuj z lodem i podaj sos razem z gorącym ciasteczkiem udekorowanym
Wielki apetytmąki, melasy, miodu lub trzcinowego cukru i proszku do pieczenia zamiast drożdży i zakwasu, smakuje niesamowicie! Wiem, bo udało mi się go upiec w domu pomimo braku gejzerów i lawy pod podłogą ;) Gliniaste, ciężkie kromki o mocno słodkawym posmaku najlepsze są z samym masłem ale równie wyśmienite będą z kawałkami wędzonej ryby, czy innymi dodatkami. W Islandii najczęściej serwuje się(...)śmietaną. Tyle możliwości! :D A żeby było jeszcze bardziej klimatycznie, zwykłą sól zastąpiłam czarną solą wulkaniczną, która trafiła do Kuchni jako islandzki upominek (dziękuję!) :) Wystarczy przygotować niezwykle proste chlebowe ciasto, umieścić w formie lub glinianej misie, przykryć folią aluminiową, wykazać się cierpliwością... kiedy będzie się piekł przez 7h (to właśnie dzięki temu chleb zawdzięcza swój kolor, strukturę i smak
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 1 puszka ciecierzycy (zwanej tez cieciorką) 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane 3 łyżki oliwy z oliwek 2
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawymieszaj. Dodaj oliwę, wodę i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na 15 minut pod przykryciem. W tym czasie w dużym garnku zagotuj wodę i posól. Następnie cienko rozwałkuj ciasto, podsyp mąką. Wycinaj koła (np. szklanką), napełniaj każde ok. 1 łyżką farszu i sklejaj. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody, gotuj kilka minut do wypłynięcia. Pod Norenami (Kraków, Krupnicza) Bardzo smacznie(...)labour-consuming but it was worth the effort and the stuffing is brilliant (you can also use it as breadspread ). Pierogi turned out great thanks to my mother-in-law’s and Lila and Ala’s advice. Filling ingredients: 1 glass green lentils 2 onions a few tbs oil marjoram, ground caraway, cumin salt, black pepper Cook lentils. Finely
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki 4-5 duż ych twardych mango (około 1,5 kg) obran ych i pokrojon ych w kostkę 1 duże czerwone chil i
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatrzymać konkretnej kolejności, więc także dość elastyczna. Desery są przeróżne, zarówno całkiem proste, jak i nieco bardziej wymagające, skomplikowane, czy nietypowe. Dla przykładu zamierzam przygotować między innymi tort Sachera, Lawa cake, pianki Marmellows i Joconde cake. Na dziś wyznaczyłam pierwszy dzień projektu, bo po co czekać? Przygotowałam jeden z najprostszych deserów, pasujący zarówno do karnawału, jak i do Światowego Dnia(...)przecisnąć przez praskę, bądź bardzo dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do niego miękkie masło i dokładnie zagnieść, żeby się połączyły. Następnie partiami podsypywać mąką wymieszaną ze szczyptą soli. Zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i zwarte, uformować z niego kulkę, umieścić w misce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. W międzyczasie obrać i usunąć gniazda nasienne z jabłek, a następnie pokroić
Przepysznik - BLW i nie tylkoCzęsto występuje pod nazwą czekoladowa lawa. Babeczka której środek jest płynny, czekoladowy i wypływa niczym lawa..... Można zrobić wcześniej i wstawić ( w kokilkach ) do lodówki nawet na kilkanaście godzin, albo zamrozić. Nie zrażajcie się jak za pierwszym razem wam się nie uda i zamiast wyciekającej czekolady, będzie pyszna babeczka .... Pracując w Brighton widziałam(...)wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorące wyjąć z piekarnika, nożem lekko oddzielić od naczynia, po czym przełożyć na talerz. Oprószyć kakao. Z doświadczenia w poprzedniej restauracji dodam ze surowe ciasto w ramekinach ( kokilkach) można zamrażać, albo przygotować wcześniej i surowe w ramekinach przechowywać w lodowce do dwóch dni. Najlepiej smakują z creme fraiche ( lekko ukwaszona świeża śmietanka ) i z owocami
Piekarz-Kucharz-GarkotłukIdźmy dalej ... Wezuwiusz i Pompeje 24 sierpnia, 79 rok naszej ery. Dlaczego właśnie ta data i to miejsce ma znaczenie w historii pizzy? To właśnie tu archeolodzy wydobyli z lawy płaskie placki z mąki, które były podstawą diety mieszkańców Pompei i pobliskiego Neopolis, greckiej osady, który później stał się słynnym Neapolem. W ruinach Pompeii odkryto również sklepy wyposażone w sprzęt(...)morskiej, sera mozzarella z mleka bawolego, oraz piekąc na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem. Zobacz też: Dieta i pizza - czy to możliwe? ; FIT PIZZA na cienkim cieście Więcej na: Today I Found Out -The Origin of Pizza
Better Life By Auntie JuSoli używamy praktycznie każdego dnia. Nawet jeśli sami nie dodajemy jej do potraw, to i tak sól spożywamy. Warto więc czasem zastanowić się czym właściwie doprawiamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSprawdź inne wyszukiwania: