ciasto jajko - 2000 przepisów (strona:13/134)

BAJADERKA 150

Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształ  Nadzienie: 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka powidła śliwkowe 25 dag bakalie (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa) 2 olejki spirytusowe rumowe Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto -   mąkę(...)proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy blachę o wymiarach 30 x 25 cm. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na drugą blaszkę

Ciastka - domowe słodkości
Puszysta Brioche z żurawiną 149

Jeśli ciasto się rozwarstwia i mocno przykleja do rąk, dosyp trochę mąki, ale tylko odrobinę! Możesz tak robić aż do uzyskania ciasta, które będzie delikatnie przyklejać się do rąk, ale nie będzie gumowate. Wysmaruj odrobinę olejem plastikową miskę i przełóż do niej wyrobione ciasto. Wstaw do lodówki na całą noc. Rano powinnaś znaleźć w lodówce ciasto, które podwoiło(...)ciasto podziel na 16 równych części. Formuj je w kuleczki , do których wgnieciesz po kilka żurawinek. Kulki układaj w keksówce po dwie obok siebie, tak,  by wszystkie się stykały ( utworzą się dwa rzędy kuleczek). Przykryj ściereczką i pozostaw na 3 godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie, piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw

Gotowanie to kochanie
Pieczone bliny ziemniaczane z jajkiem 289

Kochani, dzisiaj serwuję Wam odtłuszczoną wersję babcinych blinów. Ja je uwielbiam, jednak uważam, że smażone są za tłuste. Dlatego dzisiaj pieczemy!, Bliny są równie pyszne no

Niezły Młynek
Eklerki Magdalenki 221

Ciasto:  1 kubek mleka 3/4 szkl wody 0,5 kostki masła łyżka cukru 2 szklanki mąki 8 jajek Nadzienie: 2 op śmietany 36%- 400-500ml 1.5 szklanki mleka 0.5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże żółtka Do dekoracji:    lukier lub czekolada wg uznania przygotowanie: Mleko(...)wodę gotujemy, dodajemy masło i cukier, mieszamy. Stale podgrzewając, stopniowo dosypujemy mąkę.  Zdejmujemy ciasto z gazu, czekamy aż trochę ostygnie i kolejno wbijamy po dwa jajka. Całość mieszamy na gładkie ciasto, następnie przekładamy do szprycy i na wysmarowanym papierze wyciskamy nieduże języczki. Pieczemy w temp.: 200'C przez 10/15 min. oraz: 180'C przez kolejne 20 minut. W międzyczasie

Luźna Kuchnia
Drożdżowe rogale z makiem 82

kruszonką –  blok czekoladowy –  ciasto zebra – najlepsze  ciasto marchewkowe DROŻDŻOWE ROGALE Z MAKIEM Przygotowanie : około 3 h Ilość sztuk: 16 Składniki ciasto drożdżowe: – 250 ml ciepłego mleka – 40 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych drożdży instant – 600 g mąki pszennej – 80 g cukru białego – szczypta soli – 50 g masła – 3 jajka + 1 białko(...)rozpuszczone, przestudzone masło. Ponownie wyrabiaj ciasto, tym razem przez 6-8 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek. Tak przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i ostaw na 1-1,5 h w ciepłe miejsce (najlepiej 28-35 st). Ciasto musi wyrosnąć i przynajmniej podwoić swoją objętość, choć zwykle wyrasta jeszcze bardziej. Pod koniec wyrastania ciasta przygotuj masę makową

nietylkopasta.pl
Phyllo na słodko i wytrawnie. 177

Phyllo (filo),to ciasto greckie ,które stanowi doskonałą bazę do dań wytrawnych i słodkich. Pięknie prezentują się w koszykach z filo czy owinięte. Phyllo w języku greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski(...)łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci. 8 arkuszy filo 8 śliwek suszonych  8 plastrów marcepana-10dag 8 daktyli raczej świeżych 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej 1 jajko roztrzepane Arkusze ciasta filo poskładać po dwa, czyli otrzymamy cztery ,podwójne. Podzielić na 16 prostokątów. Każdą śliwkę owinąć kawałkiem marcepana. Śliwki muszą być miękkie. Jeżeli nie, to podgotować i osuszyć ,albo włożyć

Kulinarny karnet Christophera
Groszek ptysiowy 169

mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Takie ciasto, gdy lekko ostygnie, przekładamy do miksera, wbijamy stopniowo po jednym jajku i miksujemy aż jajka połączą się z ciastem i ciasto będzie gładkie. Przygotowane ciasto przekładamy do szprycy, (lub tak jak u mnie woreczka strunowego, z którego odcinam 1 róg) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik z nutą piernika 305

Appetit!Z jednej strony wygląda cudownie i z drugiej rewelacyjnie smakuje - wszystko przemawia za tym, aby go zrobić :)Bardzo łatwy do zrobienia, ale efekt jest...przepyszny :)Gorąco polecam.SKŁADNIKI:CIASTO:250 g mąki pszennej70 g cukru pudru125 g masła2 czubate łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki przyprawy do piernika1 jajkoMASA SEROWA:1 kg sera5 jajek210 g cukru1 czubata łyżka(...)pieczenia, przyprawę do piernika. Następnie masło pokroić w kostkę i dodać do mąki - połączyć składniki. Następnie dodać jajko i ugnieść gładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Do jednej miseczki wbić jajka, dodać cukier i ubić na gładką masę.Do drugiej miseczki przełożyć ser, zmiksować go na gładką masę i dodawać ubite jajka.W trzeciej

Serce zamknięte w formie pyszności
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 135

drobnego cukru szczypta soli 2/3 kostki masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki Wsyp mąkę,cukier, sól do robota kuchennego i wymieszaj. Dodaj masło ponownie mieszając , ciasto powinno przypominać drobno pokruszony chleb. Dodaj jajko, śmietanę cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto ułóż na foli spożywczej i uformuj je w placek o średnicy 20 cm i zawiń

noteskulinarnyfiga
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 305

godzin. Dlatego wstawiamy ciasto do piekarnika – z założenia jest on szczelny i utrzymuje stałą temperaturę, która jest potrzebna przy wyrastaniu tego tłustego ciasta. Ciasto nie zniesie przeciągów i wahań temperatury, w piekarniku będzie bezpieczne. PO WYRASTANIU CIASTA dzień 2, 10.00 Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat bardzo lekko podsypany mąką. Formujemy ciasto dokładnie tak samo, jak na okrągły(...)środka poruszając się zgodnie z ruchem wskazówek zegara i jednocześnie obracając ciasto. Odwracamy powstałą kulę łączeniem do dołu, ciągniemy ją do siebie, co chwilę obracając, jeszcze bardziej ją przez to wybrzuszając. Ciasto przekładamy łączeniem do dołu do formy.   Ciasto na zdjęciu jest za rzadkie – wzięłam z rozpędu jajka L a nie M, miały nawet ponad 96g wagi, stąd konsystencja

Karo in the Kitchen
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1644

jest bardzo smaczny. Na 100% Wasi goście będą zachwyceni jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. Prosty i szybki Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek(...)łyżek cukru trzcinowego 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta trochę koniaku ok 1/3 szklanki bułki tartej (opcjonalnie) 2 łyżki cukru trzcinowego lukier: ok. ½ -3/4 szklanki cukru pudru 1-1,5 łyżki soku z cytryny cukrowe gwiazdki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z rosą. 356

dlatego rosa malutka- ale jest pyszniutki! SKŁADNIKI: CIASTO: 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki margaryny "kasia" 3 żółtka(białka zostawiamy na pianę) 3/4 szkl. cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy SER: 1kg. sera(użyłam z wiaderka Jana) 3 szkl. mleka 3/4 szkl. oliwy 2 budynie śmietankowe 2 całe jajka+ 4 żółtka (białka na pianę(...)szkl. cukru PIANA: 6 białek 1/2 szkl. cukru szczypta soli WYKONANIE: z podanych składników wyrabiamy ciasto, jeśli potrzeba podsypujemy mąką(ciasto nie może się kleić do rąk), ciastem wykleić blaszkę, ser: jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce ser, następnie mleko, oliwę i budynie śmietankowe, wszystko dokładnie mieszamy, wylewamy na ciasto(masa serowa jest rzadka

Kuchnia Beaty
Sernik z pianką cytrynową. 205

Zagniatanie ciasta Fot. © luchot - Fotolia.com Składniki : Ciasto na spód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Masa serowa :   1,5 kg mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe(...)kokosu białego kisiel cytrynowy Sposób wykonania : Ciasto na spód : Z podanych składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem. Boki blaszki także wyłożyć ciastem. Masa serowa :   Ser, jajka, żółtka, cukier,olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto z rabarbarem 161

kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromatZ podanych składników zagniatamy ciasto.   Składniki na biszkopt:-3 jajka-3 łyżki cukru-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki mąki pszennej-2 łyżki oleju-aromatDo tego oczywiście kilka pędów rabarbaru.    Rabarbar obieramy ze skórki(...)minuty do wrzącego syropu ugotowanego z jednego litra wody,jednej szklanki cukru i pół łyżeczki kwasku cytrynowego.    Rabarbar wyjmujemy z syropu i odsączamy.   Kruche ciasto rozwałkowujemyi wykładamy nim formę.Na spód możemy wyłożyć cienką warstwę dżemu.   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy cukier i miksujemy.Dodajemy żółtka

Maminek kulinarny
Pełnoziarniste pierniczki orkiszowe z cukrem kokosowym 237

łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 jajko W rondelku podgrzać cukier, masło i syrop. Gotować ok. 2 minut, ostudzić. Do misy miksera włożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, przyprawy korzenne, jajko. Dodać płynne składniki z rondelka, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość

FitKot

Proponowane wyszukiwania