Dzisiejszą propozycją są pyszne jajka przepiórcze z farszem w delikatnym cieście francuskim, które najlepiej smakują na ciepło. Danie to można przygotować znacznie wcześniej i odstawić do lodówki. Kiedy zbliżają się goście wstawiamy do piekarnika, a po kwadransie mamy gotowe(...)pyszne, ciepłe zakąski. Do przygotowania kieszonek użyłyśmy gotowego ciasta francuskiego z myślą o zbliżającej się Wielkanocy. Wówczas nie ma za dużo czasu, a paczkowane ciasto pozwala nam w ferworze przygotowań zaoszczędzić kilkanaście minut. :) Czas przygotowania: 35 minut (w tym czas pieczenia około 15min) Ilość porcji: 16 Składniki: 15 jajek przepiórczych ( opakowanie) Opakowanie ciasta francuskiego XXL ( niecałe 400g) 350g
Kolizje SmakówJest to ciasto szybkie i tak proste, że już się prościej nie da. Dobre dla alergików na jajka i nie tylko.Zamiast zwykłego, białego cukru można dodać cukier brzozowy i ciasto będzie również dobre dla cukrzyków.Owoce można dodać dowolnie, czy będą to jabłka, śliwki czy gruszki na pewno się uda.Ja miałam w domu i jabłka i śliwki, więc użyłam obu.Potrzebujemy
Pasje JolkiWitamy Was gorąco w baardzo słoneczny, wtorkowy poranek. Już troche wiosenniej się robi, każdy z nas chce dobrze wyglądać, zrzucić trochę zimowego ciała, a przede wszystkim
Symfonia Smakówsprawia, że po upieczeniu ciasto jest miękkie, delikatne i nie kruszy się. Jajka Jedni mówią, że dodatek jajek jest tylko "kosmetyczny", gdyż zapewnia ciastu ładny kolor. Inni, że bez jajek ciasto drożdżowe nie istnieje. Na pewno dodatek jajek podniesie wartość odżywczą ciasta. Z moich własnych obserwacji wynika, że są ciasta drożdżowe, które ich nie potrzebują. Są też jednak takie, które(...)jajkiem z mlekiem lub samym mlekiem nada ciastu ciemniejszego koloru i połysku. Obsypywać chleby lub bułki można także sezamem, czarnuszką, grubą solą, makiem etc. Przedtem należy jednak posmarować ciasto mlekiem lub jajkiem, aby posypka przykleiła się lekko. Posmarowanie ciasta masłem nada mu delikatniej chrupkości, pięknego koloru i maślanego smaku. Wydaje się trudne? Jeśli tak, to tylko pozory. Dajcie szansę ciastu
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotowaniu. Wykorzystujemy w niej gotowe już ciasto francuskie i bardzo aromatycznego, wędzonego łososia. Efekt jest znakomity i na pewno zaskoczymy naszych gości ; ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie 100g wędzonego łososia 1 jajko Garść sezamu(...)Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Możemy je delikatnie rozwałkować. Od końca na wysokości 1/3 ciasta układamy wędzonego łososia. Od tej strony zaczynamy zwijanie w roladkę. W miseczce roztrzepujemy jajko. Końcówkę ciasta smarujemy jajkiem, żeby nie otworzyło się w trakcie pieczenia. Całą roladę również smarujemy jajkiem. Sezam rozsypujemy na blacie i obtaczamy roladę w nim. Roladę z sezamem kroimy w paski
Kolizje SmakówPoprawimy sobie nastrój.Wrócimy choć na chwilę do lata i zrobimy słodkie, serowe słoneczniki.Ciasto przygotowujemy jak na sakiewki.Zagniatamy 3 szklanki mąki z 10 dkg margaryny, 2 żółtkami i 1 jajkiem, 2 łyżkami śmietany,szczyptą soli i 1 dkg drożdży wymieszanych z łyżką ciepłej wody. Masa twarogowa do wypełnienia to:-0,5 kg twarogu-0,5 szklanki cukru(...)jedno całe jajko. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.Wykrawamy kółka odpowiednio dopasowane do rozmiaru foremek.Kółka posypujemy mąką i układamy jedno na drugim( nie więcej niż 5 szt.) Ostrym nożem wykrawamy kształt słoneczników. Ciastem wypełniamy foremki.Napełniamy masą serową.Na środek sypiemy szczyptę wiórków. Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Maminek kulinarnymieściło. Musiałabym być w na prawdę podbramkowej sytuacji żeby kupić gotowe ciasto. Nie dość, że masowo robione ciasta nie są smaczne, oczywiście ładnie wyglądają z witrynki, ale czemu się dziwić jak może powstać dobry biszkopt z jajek w proszku, ble. Wolę więc moje gnieciuchy w których wiem co dodałam. Nie wiele więcej myśląc udałam się do kuchni(...)plus starta skórka z 3 cytryn 5 g masła 250 g cukru 3 jajka Wykonanie: Składniki na spód ciasta wysypujemy w formie stożka i na wierzch dodajemy śmietanę i jajko. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy w brytfance na spód i na brzegi. Zapiekamy go 10 minut w 180 stopniach. Twaróg i serek ricotta
ciastkarnia na kruchym spodziezamiast chipsów, lub mogą być nawet podawane z kremowymi zupami lub barszczykami. Przygotowuje się ją ekspresowo, gdyż jest z gotowego ciasta francuskiego. Oprócz ciasta potrzebujemy właściwie to co zawsze znajdziemy w domu czyli jedno jajko, kawałek sera żółtego i przyprawy. Ja wykorzystałam czarnuszkę, gdyż ją uwielbiam i ostatnio najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego, ale można ją zastąpić tym co lubimy(...)opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 150 g żółtego sera czarnuszka Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Całe ciasto smarujemy delikatnie jajkiem. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy z wierzchu na całym cieście. Ciasto tniemy na kwadraty o boku ok 3 cm. Z wierzchu posypujemy czarnuszką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiodmiany pyszne naleśniki z serem i kaszą gryczaną Naleśniki z serem i kaszą gryczanąSKŁADNIKI:CIASTO:jajka -2 sztmleko -0,5 szklwoda -0,5 szklsólmąka-1,5 szklFARSZ:ser biały -250 gkasza gryczana biała-0,5 szklcebula -1 sztwegetasól i pieprzjajko -1 szttłuszcz do smażenia naleśnikówjogurt naturalny gęsty-2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Ciasto Do miski wsypać mąkę,wybić jajka,dodać szczyptę soli(...)wodę i mleko,zmiksować robotem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. FARSZ Ser przecisnąć przez praskę do miski. Kaszę ugotować na sypko w 1,5 szkl osolonej wody. Cebulę obrać,drobno pokroić,przesmażyć na tłuszczu,posypać wegetą.. Dodać do sera kaszę gryczaną,cebulkę,jajko,sól i pieprz,wymieszać. Gdyby
Kuchnia Danusiwodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień i dodajemy naraz przesianą mąkę. Szybko i dokładnie mieszamy całość łyżką, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy ciasto dodając po jednym jajku. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy (im większa tym lepsza).Ciasto nakładamy na wycięte kwadraty z papieru
Emcia Pichcicukru - 100 g oleju - 425 g mąki pszennej typ 550 - 80 g drobnego cukru do wypieków - 1 jajko NADZIENIE - 200 g twarogu półtłustego - 40 g cukru pudru - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżeczka pasty waniliowej - żółtko - truskawki i brzoskwinie - brązowy cukier jajko do posmarowania wierzchu Letnie mleko, drożdże oraz łyżkę cukru umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na około(...)jajko. Ciasto wyrabiać ręcznie lub przy użyciu miksera aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu aby wyrosło na około 2 godziny. Po tym czasie gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Następnie rozwałkowane ciasto umieścić na blaszce wyłożonej papierem
dom-agi.plzagnieść drożdżowe ciasto.Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli, kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką. Teraz wsypujemy 1 kg mąki, zakasowujemy rękawy i wyrabiamy ciasto (najbardziejwyczerpująca fizycznie czynność ). Dodam, że mąka może mieć różną wilgotność,więc jej ilość dodana do ciasta może się różnić o garść(...)Wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się wchłonie.Jeszcze garstka mąki, formujemy kulę ciasta, posypujemy mąką po wierzchu,przykrywamy ściereczką i niech rośnie. Przygotowujemy warsztat pracy:-stolnica-blaszki wyłożone papierem do pieczenia-wałek do ciasta-wykrawacz do ciasta (może być pucharek do lodów)-pędzelek-roztrzepane widelcem 2 jajka Ciasto urosło: Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy część
Maminek kulinarnygoście wpadają … szafki świecą pustkami … ciasteczek brak … ciasta brak … Któż z nas tego nie zna?! ;) Znam jednak doskonałe rozwiązanie na taką sytuację! Dziś mam dla Was przepis na super, ekspresowe ciasto ! Robi się 2 minuty … piecze 6 … a znika w tempie równie błyskawicznym! Ciasto z mikrofalówki! Oblane czekoladowym glasażem i obsypane prażonymi orzechami(...)bananowy ( ew.waniliowy ) – 1 op * jajko – 2 szt GLASAŻ / GLASAGE * czekolada deserowa – 100 g * śmietana kremówka – 60 g * masło – 10 g DODATKOWO: * orzechy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i olej. Wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko razem dokładnie mieszamy, wlewamy do miseczki żaroodpornej. Wkładamy na najwyższą moc! mikrofalówki na 6 minut
Ostra na Słodkoprzygotowanie i zrobienie wpisu, dlatego postawiłyśmy na coś szybkiego i łatwego, a wspominana zupa pojawi się już po weekendzie. Poduszeczki z parówkowymi kwiatuszkami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 3-4 parówki z szynki sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko roztrzepujemy delikatnie, oraz doprawiamy szczyptą soli. Całe ciasto z wierzchu smarujemy(...)roztrzepanym jajkiem. Parówki kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na cieście w dowolnej konfiguracji, u mnie to kwiatuszki. Przecinamy ciasto na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki cukru pudru-10 dkg masła lub margaryny-1 jajko do ciasta i 1 jajko do smarowania-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowy lub wanilinowy-drylowane wiśnie z syropu Z mąki, cukru, margaryny, jajka, proszku i aromatu zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy i przy pomocy foremki wycinamy serduszka
Maminek kulinarny