ciasto bałwanek - 79 przepisów (strona:5/6)

Ciasteczka roztopione bałwanki 199

ciastka w mojej kuchni wciąż trwa! Przepis na te sympatyczne bałwanki obiegł już sieć lata temu. Pamiętam, że kiedyś dość często je robiłem, jednak ostatnio odeszły one trochę wraz ze śniegiem w zapomnienie. Po latach znowu powróciły, by tym razem zawitać na blogu. Mam nadzieję, że ta sympatyczna gromada skradnie Wasze serca i również zechcecie je upiec. A jaka frajda(...)posypki do ciasteczek * PRZYGOTOWANIE Ciastka Masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem i żółtkiem. Następnie dodaj mąkę, sól i przyprawy. Wymieszaj i zagnieć tylko do połączenia się składników. Uformuj z ciasta kulę i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Zimne ciasto podziel na 18 równych porcji. Z każdej uformuj kulę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu

Food Square
Muffinki cynamonowe 204

oknem szaro, buro i ponuro, a ja już chcę prawdziwą zimę :) W oczekiwaniu na śnieg postanowiłam zrobić muffinki - bałwanki. Zarówno muffinki, jak i dekoracja są bardzo proste do wykonania. Bałwanki: wykrawamy 2 kółka z masy cukrowej i pasek na szalik. Duże kółko przylepiamy do muffinki lukrem wykonanym z cukru pudru i cytryny, małe kółko i szalik przyklejamy na wodę, pisakami(...)drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko, olej, ekstrakt). Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać konfiturę/dżem. Odrobinę wymieszać (ale nie bardzo dokładnie). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładać do ¾ wysokości. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka - może być lekko wilgotny, bo muffiny są wilgotne od konfitury, ale nie powinnien

Domowa Cookierenka Agi
Świąteczne piernikowe babeczki (z dżemem z jagód) 246

się po domu… Już dziś przygotowałam wraz z dziećmi pyszne świąteczne piernikowe babeczki (z dżemem z jagód). Na zewnątrz leży piękny biały śnieg, zaraz idę z dziećmi lepić bałwanka, więc i w domu postanowiłam mieć mały świąteczno-zimowy akcent w postaci tych pysznych piernikowym babeczek. Spróbujcie i Wy. Smakują wspaniale od tak, jak i ze szklanką ciepłej herbatki(...)drugiej miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i olej, mieszamy. Następnie do mokry składników dodajemy suche, mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej foremki nakładamy 1-2 łyżki ciasta (, aby zakryć dno), następnie łyżeczkę dżemu z jagód i przykrywamy ciastem (foremki uzupełniamy do 3/4 wysokości bo ciasto ładnie rośnie). Babeczki wkładamy do nagrzanego d 190 stopni piekarnika i pieczemy około

Słodkie okruszki
Prosty przepis na pierniczki 193

jego Last Christmas. Nieśmiałe dźwięki pieśni, które zna niemal każdy to jednak nic w porównaniu z potężnym aromatem tytułowego wypieku. Moja miłość do pierników nie przyjmuje kształtów typu gwiazdki, bałwanki, zajączki i inne renifery. Nie znoszę wycinania księżyców, serduszek i babrania się w lukrze. Nie i już. Nie mam potrzeby i nie spędza mi snu z powiek brak choinki obwieszonej(...)Jajka ucieramy z cukrem. Wsypujemy przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i wlewamy do tego masło z miodem. Wszystko łączymy najpierw łopatką, a potem zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Będzie się trochę kleiło, ale po pewnym czasie zacznie odchodzić od ręki. Jak już wyrobimy ciasto, to odstawiamy je na chwilę. Można zostawić je pod przykryciem

ladykitchen
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 164

wróciłam do domu, wszystko błyszczało, a na stole czekały rzędami ustawione świąteczne krasnale i inne dekoracje, czekające na odpowiednie zaaranżowanie. Gdy więc dzisiaj piszę te słowa, otaczają mnie Mikołaje, bałwanki, elfy, świeczuszki, dwa renifery (które były prezentem z okazji znalezienia praktyk) oraz świąteczne puszki (w części już zapełnione). I choć widok za oknem nijak Świąt na myśl nie przywodzi(...)zaczyna się robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne lody - dlaczego by nie...? 167

Święta w tym roku do Danii zawitały nieco wcześniej... Może tylko na naszą ulicę, nie mam pojęcia. W każdym razie w sklepach można już znaleźć: renifery, bałwanki, Mikołaje, czerwone fartuszki, świeczniki ze świątecznymi motywami, i tak dalej, i tym podobnie... Trochę mnie to przeraża - jeszcze się bowiem nawet październik nie skończył... (A w niektórych sklepach widziałam ozdoby choinkowe już(...)domu brandy, nie lubię), są też chrupiące płatki migdałowe. Zamiast jednak semifreddo, mam tradycyjne lody na żółtkach, na kremie angielskim z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne.Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najaromatyczniejsze. Pierniczki 189

rodaków. Zachwyceni, kupiliśmy dwie, które ozdobią nasz wigilijny stół. O ile C. przemoże się i pozwoli mi je zapalić... Razem ze świeczkami do domu wróciły z nami dwa bałwanki, trochę bombek i urocza miseczka, która natychmiast została wypełniona pierniczkami. Szczerze mówiąc, trochę żałuję, że kupiłam tylko jedną... A teraz już, niestety, pozostaje tylko czekać na kolejne jarmarki w przyszłym roku(...)zmiksować. Po jednym wbić jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać skórki z cytrusów, połączyć. Na końcu partiami dodawać mąkę z przyprawami, miksując na najniższych obrotach miksera. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (można przez całą noc). Schłodzone ciasto wałkować na grubość 6 mm, wycinać foremkami łosie (lub inne dowolne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny orkiszowe z truskawkami. I imieninowego prezentu historia krótka 222

ogrodowych, na kurczakach (żywych!) i króliczkach kończąc. Uff... Dużo chodzenia, mnóstwo oglądania. Kupiliśmy trochę przypraw (jakżeby inaczej), a mi w oko wpadł pojemnik na ciasteczka. Uroczy, porcelanowy, z bałwankiem na pokrywce i życzeniami wypisanymi na boku. Wiem, wiem, nie pora teraz na zimowo-świąteczne akcesoria, a co poradzę - był prześliczny!C. rzucił się na niego w tempie błyskawicy, żeby wręczyć(...)cukrem, płatkami owsianymi, proszkiem i cukrem waniliowym. Jajko roztrzepać, wlać mleko i olej, wymieszać. Płynne składniki wlać do sucych, wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. W każdą muffinkę wcisnąć truskawkę. Wierzch posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Przede mną jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem 356

przesiać na jajeczną masę, dodać zmielone orzechy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać(...)szprycy lub foliowego woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton M1) i na wierzchu tortu zrobić rozetki ( patrz FILM ). Czekoladową posypką ozdobić brzeg tortu ( patrz FILM ). Małe pierniczki w kształcie bałwanków oprószyłam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku i położyłam je przy rozetkach. Tort ozdobiłam czekoladowymi gwiazdkami, pokruszonymi liofilizowanymi malinami i posypałam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku, aby wyglądał jak śnieg. Udanych

Mała Cukierenka
Muffinki - zajączki z ricottą i kremem śmietankowym 198

Muffinki , których głównym składnikiem nadającym smaku i charakteru jest serek ricotta . To dzięki niemu po upieczeniu przypominają w smaku mini serniczki, są lekko wilgotne, kremowe. Olejek

Kolorowy Przepisownik
Beza Pavlova z malinami i borówkami (historia i przepis) 226

Ten weekend jest dla nas wyjątkowy, dlatego zasługuje na wyjątkowy deser. Przy okazji opowiem Wam kolejna słodką historię, tym razem o lekkiej i delikatnej białej bezie

Obiad gotowy
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 315

wszystkie pozostałe przybory :) Zadbajcie o to aby wasze pierniki miały ciekawe i różnorodne kształty. Można wycinać je foremkami lub zrobić samodzielne szablony z bloku technicznego i obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć pierniki o unikalnych wzorach lub zaoszczędzić na drogich foremkach. Ja nie mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc(...)cukrowych ozdób. W tym roku kupiłam urocze zielone choineczki i czerwone serduszka, które fantastycznie wyglądają np. na dużych piernikach ułożone w rządkach. Mogą być też świetnym wzorkiem na szaliku bałwanka czy sweterku misia. Cukrowy maczek Cukrowy maczek czyli bardzo drobne perełki są świetne do robienia kolorowych obramówek piernikom, czy tworzeniu pasów śniegu na choince. Wystarczy na pierniku pokrytym zastygniętym lukrem

DefinicjaSmaku