chleb bez wyrastania - 539 przepisów (strona:31/36)

Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 159

cały proces ich powstawania – a mój luby nawet nakręcił film z ich formowaniem, żeby wszystko było już jaśniej niż jasno wytłumaczone Te bułki do hamburgerów w przeciwieństwie do chleba czy pizzy wyrastają tylko raz, w lekko rozgrzanym piekarniku – są gotowe do zjedzenia w godzinę! Miękkie, lekkie i sprężyste – świetnie znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna pozycja(...)powtarzamy formowanie z pozostałymi kawałkami ciasta. WYRASTANIE, NABŁYSZCZANIE I PIECZENIE Bułeczki wkładamy na pierwsze i jedyne wyrastanie do lekko rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę. Bułki powinny mocno się napuszyć i podrosnąć, dajcie im na to 30 minut. Wyjmujemy podrośnięte bułki z piekarnika, piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół , bez termoobiegu.   W miseczce mocno rozkłócamy jajko. Przy

Karo in the Kitchen
Chleb jaglany na zakwasie 158

Umknął mi gdzieś ten przepis... robiła chlebek już jakiś czas temu i całkowicie o nim zapomniałam. Chlebek na zakwasie, przez co ma fajny wilgotny miąższ, lekko

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 213

Znów Tang Zhong, ale tym razem całkowicie bez mąki pszennej. Za to z mąkami z Czterech Zbóż - orkiszowa, żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze na dodatek trochę zakwasu żytniego.Ciasta chlebowego nie trzeba było wyrabiać, wystarczyło jedynie dobrze wymieszać składniki. Chleb nie wyrósł również aż tak bardzo, jak typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong, ale za to mieszanka(...)zakwasu. Dodatek rodzynek dopełnił reszty i powstał smak tyle ciekawy, że po upieczeniu chleb nie potrzebował żadnych dodatków - plastrów sera, wędliny czy powideł. Wystarczy posmarować go odrobiną masła, lub Smakowitej, i można się nim smakować.Chleb wymagał dłuższego pieczenia, niż to się robi piekąc typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong, a także wymaga odczekania do całkowitego ostygnięcia, zanim zacznie

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB PEŁNOZIARNISTY GRYCZANO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE - MÓJ ULUBIONY 214

   Chleb gryczany na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i żytniej z dodatkiem mąki gryczanej, surowej kaszy gryczanej, płatków i otrębów gryczanych z dodatkiem amarantusa i

Smaczne Zdrowe
CHLEB PEŁNOZIARNISTY, OWSIANO-ORKISZOWY NA DWÓCH ZAKWASACH 231

   Kolejny z pysznych, zdrowych, pełnoziarnistych chlebów na zakwasie. Po chlebie ziarno przy ziarnie (od którego zaczynałam swą przygodę z pieczeniem chleba), gryczano-orkiszowym (moim

Smaczne Zdrowe
Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką 111

Domowe pieczywo wypełnione dodatkami to świetny pomysł na sycące drugie śniadanie. Te bułeczki przygotowałam trochę wzorem TYCH BUŁECZEK , ale jednak inaczej, przez co mamy nowy, pyszny

Kolorowy Przepisownik
FARINATA - Chlebek na mące z ciecierzycy (VEGE & GLUTEN FREE) 170

Moi drodzy choć za oknami czuć już wiosnę, to na świeże owoce czy też warzywa przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać. Jak za pewne wiecie nie stronię

vaniliowoczekoladowa
Cocas de patata - słodkie bułki z Majorki 213

„ Coca ” to nazwa stosowana do szerokiej gamy ciastek, ciast i pieczywa. Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii, wschodniej Aragonii, Walencji, na Balearach i w

Grahamka, weka i kajzerka
Słodki baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego 682

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować, przepis na słodkiego baranka z ciasta drożdżowego. Którego możemy przygotować na święta Wielkanocne i ozdobić nim stół. Baranek jest smaczny

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pączki bananowe 227

Pączki bananowe to ostatnia w tym sezonie propozycja na tłusty czwartek. Ciasto na te pączuszki powstaje z połączenia bananów w formie purée oraz składników typowych dla

Smakołyki Bereniki
Na powrót. Ciepły i pachnący domem. Chleb. 158

pewna, że wielu z Was, podobnie jak ja, bez wahania mając do wyboru domowy chleb i wykwintne danie, wybrałoby najstarszą potrawę świata.  Czy wiecie, że wypiekany jest od ponad 12 tysięcy lat?! Najstarszy chleb, jaki udało się znaleźć archeologom pochodzi z Krety i liczy ponad 6100 lat. Prawdopodobnie pierwszy chleb miał postać pasty powstałej ze zmieszania zbóż(...)pasta została zrobiona celowo czy była dziełem przypadku. Wiemy za to, że pierwsze chleby były płaskie i twarde. Dopiero Egipcjanie jako pierwsi wpadli na pomysł spulchnienia chleba. To właśnie oni ponad 4000 lat temu upiekli pierwszy chleb na zakwasie. Wieść niesie, że pewna niewolnica miała upiec chleb dla swojego pana. Ale zapomniała o pozostawionej na słońcu papce, która zaczęła fermentować

KUCHARNIA
Chleb owocowy Olofa Viktorsa 232

się za długie. A więc jeden chleb upiekłem w krótszej, zaś drugi w dłuższej foremce. Obawy były jednak przedwczesne. Chleb bardzo ładnie wyrósł, miał ochotę rosnąć dalej, wręcz uciec z foremek. Spokojnie mogłem upiec go w dwóch dłuższych foremkach - chleb miałby większe dziury i byłby bardziej puszysty. Ostatnia sprawa, to zapomniałem posmarować chleb roztopionym masłem przed włożeniem go do foremek(...)się nimi podczas przygotowywania ciasta na chleb. Ciasto chlebowe (2 bochenki):całe pâte fermentée515 g mąki pszennej chlebowej40 g mąki graham40 g mąki żytniej chlebowej22 g cukru Muscovado260 g wody o temp 24 - 25 °C20 g świeżych drożdży40 g oliwy12 g soli15 g masła do posmarowania chlebodrobina mąki żytniej do oprószenia chleba Przygotowanie chleba: Zalej rodzynki wodą na pół godziny

Grahamka, weka i kajzerka
Jak zrobić idealne pączki? 3744

folią spożywczą, zapobiegnie to wysychaniu ciasta podczas rośnięcia. Wyrastanie powinno odbywać się w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Istotny jest nie czas wyrastania, a podwojenie przez ciasto objętości. Zazwyczaj trwa to 1-1,5 godz., wystarczy jednak, że miejsce, w którym wyrasta ciasto, jest bardziej lub mniej ciepłe, a czas ten ulegnie zmianie. FORMOWANIE PĄCZKÓW Ciasto po podwojeniu objętości należy(...)kawałki, z każdego uformować w dłoniach okrągły kształt. Uformowane pączki należy ułożyć w odstępach od siebie na oprószonym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia. Pączki nie powinny wyrastać zbyt długo, bo przerośnięte nie urosną już podczas smażenia i nie uzyskają odpowiedniej puszystości i lekkości. Pączków podczas formowania nie należy podsypywać zbyt dużą ilością mąki, gdyż jej nadmiar zmniejszy

Smakołyki Bereniki
Bajgle parzone w ciemnym miodzie gryczanym 124

dowolnym momencie i dowolnym miejscu.  Potem krakowscy Żydzi pojechali do Nowego Jorku. Próbowali sprzedawać obwarzanki Amerykanom. Ci jednak nie byli skłonni kupować zupełnie niepraktycznej bułki. Przecież ani to chleb, ani kajzerka. Co gorsza, nie można było z niej zrobić kanapki. Z czasem więc obwarzanek stawał się coraz obfitszy, a dziurka w środku coraz mniejsza. Technika wyrobu też się nieco(...)mąki pszennej 300ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" CIASTO: 500g mąki pszennej - u mnie typ 650 1 łyżeczka soli DO SMAROWANIA: 1 łyżka oleju - posmarować wyrobione ciasto przed wyrastaniem 1 jajko - posmarować już sparzone bajgle przed pieczeniem DO POSYPANIA: 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki czarnuszki DO PARZENIA: 1 litr wrzątku 1 łyżka sody oczyszczonej 1 łyżka miodu

Grunt to przepis!
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 113

Bez ulepszaczy, spulchniaczy itp. Przygoda z pieczeniem chleba w moim domu co jakiś czas powraca. Ostatni rok, piekłam niewiele, prawie w ogóle. A to z powodu sklepu obok, w którym mogłam dostać bagietki na prawdziwym zakwasie. Przepyszne. I tak się rozleniwiłam, że pieczenie chleba odkładałam zawsze na później. Na wszystko przychodzi czas i pora. Tym razem postanowiłam zrobić chleb(...)minut. Formuje w kule i układam na ściereczce w koszyczku wiklinowym. Tak odstawiam na 2,5 godziny. Po tym czasie wyciągam chleb rozgniatam dłońmi na prostokąt i składam na cztery ku środkowi. Ponownie układam w koszyczku. Chleb wyrastał kolejne 3 godziny. Był już bardzo wysoki, więc przełożyłam go delikatnie na kamień do pieczenia pizzy, nacięłam finezyjnie nożyczkami, i wstawiłam

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania