chleb bez wyrastania - 539 przepisów (strona:29/36)

Pyszne bagietki z gotowaną dynią 135

Pyszne za mało powiedziane, są rewelacyjne:) Nie mam formy do pieczenia bagietek, ani nawet do wyrastania. Bagietki rosły na desce kuchennej wyłożonej papierem do pieczenia i przełożonymi, zwiniętymi w rulon ściereczkami, aby się nie posklejały podczas rośnięcia i zbytnio nie rozjechały na boki. Papier był po to, aby łatwiej można było je zsunąć na, nagrzaną blachę piekarnika. Przy okazji się(...)100g wody z solą, można mleko, • 15g drożdży, zrobiłam zaczyn. Przygotowanie dyni, najlepsza ta najbardziej pomarańczowa: • 170g dyni pokrojonej w kostkę, waga po obraniu, • 170g wody. Gotujemy 5 minut, bez przykrycia, miksujemy z wodą i powinno nam powstać 250g dyni. Po 15 godzinach z kuli zrobił się placek. Ciasto zdecydowanie się rozluźniło. Zmiksowałam ciasto z dynią, dodałam zaczyn

Leśny Zakątek
Smak Lata - relacja z warsztatów 144

Menu „w słoiku” – „Konfitura z pomidorów” Szczęśliwie udało nam się ugotować wszystko zgodnie z planem dzięki dużemu zaangażowaniu i umiejętnościom uczestników, nawet tych najmłodszych. Rozumieliśmy się doskonale nie tylko bez słów, ale także dzięki tym, które krążyły między nami po polsku, angielsku, niemiecku i w dzieciom tylko znanym szczebiocie.  Powodzenie warsztatów i smak potraw zawdzięczamy w dużej mierze(...)wielkiej radości powędrowała z uczestnikami do domu. O obfite prezenty zadbała także firma Dr.Oetker , która po raz pierwszy towarzyszyła naszym warsztatom.  Dzięki niezawodnym kuchennym "pomocnikom" nasze ciasta, chleby i brioszki wyrastały i piekły się dosłownie jak na drożdżach. Miłośnicy konfitur, które "gotują się same" wracali hojnie obdarowani produktami Dr.Oetkera, wśród których znalazły się nie tylko te już uznane

KUCHARNIA
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 232

żaroodpornego pieczenia: bez większego ryzyka i wysiłku włożonego w formowanie można upiec prawdziwy bochen chleba, a nie chlebowy placek; chleb trzeba piec odrobinę dłużej, niż podano w oryginalnym przepisie (ja dodałem w sumie 10 minut pieczenia, a można było jeszcze piec ciut dłużej); naczynie żaroodporne trzeba bardzo starannie natłuścić oliwą lub smalcem, aby po upieczeniu chleb można było łatwo(...)wyjąć.Na zakończenie - następnym razem mocniej podpiekę ziemniaki, aby były bardziej zbrązowiałe. Bedą wtedy lepiej wyczuwalne w delikatnej teksturze miąższu chleba. Dodam też więcej rozmarynu - po prostu lubię bardziej wyraziste aromaty.Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo. Zaczyn: 2 łyżki zakwasu pszennego1 szklanka mąki170 g letniej wodyZakwas oczywiście powinien być 12 godzin wcześniej

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny z żytem, kukurydzą i fistaszkami 154

kaloryfera, chleb szybciej wyrośnie niż, np. na kuchennym blacie. Pora roku również ma znaczenia... w lecie chleb wyrośnie znacznie szybciej niż w zimie).   Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 230 st.C przez 10 minut (by uzyskać bardziej chrupiącą skórkę, polecam na dnie piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Wtedy podczas pieczenia woda zacznie parować, a chleb będzie miał(...)smaczniejszą skórkę). Po tym czasie obniżyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze przez 20 minut. Ostrożnie wyjąć pieczywo z piekarnika, by się nie oparzyć. Chleb wyjąć z formy. Bez formy zapiekać jeszcze przez 5-10 minut. Wyjąć i umieścić na kratce do studzenia. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY LUB ŻYTNI Z DYNIĄ, NA ZAKWASIE 201

   Chleb pełnoziarnisty orkiszowy lub żytni, lub orkiszowo-żytni (taki bywa najczęściej) na zakwasie, z mnóstwem ziaren dyni. Tak naprawdę to dynia zanurzona w cieście

Smaczne Zdrowe
CHLEB ZIARNO PRZY ZIARNIE, ORKISZOWO-ŻYTNI, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 336

   Chleb pełen ziaren, to jeden z pierwszych chlebów, od których zaczynałam swoją przygodę z wypiekaniem chlebów na zakwasie. Jest on z olbrzymią ilością ziaren

Smaczne Zdrowe
Francuskie Bułeczki Śniadaniowe 196

Witam serdecznie Propozycja na pyszne i bardzo puszyste francuskie bułeczki śniadaniowe. Polecam wypróbować przepis bo bułeczki są naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Będziemy potrzebować : z

Uwaga Babcia Piecze Chleb
CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE 187

   Razowiec żytni, to moje ostatnie "dziecko", przynajmniej dotychczas, to jeszcze taka świeżynka, piekłam go dopiero kilka razy, ale rozgościł się u nas na dobre

Smaczne Zdrowe
Szybkie pączki 11194

Szybkie pączki powstały pod wpływem impulsu, jako pocieszenie w przeziębieniu, które mnie ostatnio dopadło. To małe podłużne pączuszki przygotowane bez drożdży, dzięki temu robi się

Smakołyki Bereniki
Chleb z lukrecją i orzechami 155

zabrakło chleba na śniadanie, a za oknem leje deszcz i nie chce się wyjść do sklepu. Wtedy szast prast i chleb gotowy! Moje dotychczasowe eksperymenty z tym rodzajem pieczywa to:  Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami   Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami Składniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm: 100g mąki żytniej - u mnie(...)wody - u mnie zwykła "kranówa" masło +kasza manna - do obsypania formy przed pieczeniem melasa rozrobiona z wodą - do posmarowania chleba przed pieczeniem, 1/2 łyżeczki melasy na 1 łyżeczkę wody korzeń lukrecji - do obsypania chleba przed pieczeniem otręby pszenne - do obsypania chleba przed pieczeniem W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, melasą, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesianą

Grunt to przepis!
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 180

    Kolejny chleb orkiszowy na zakwasie z naszego codziennego menu. Chleb, który pokochali moi domownicy już jakiś czas temu i tak bardzo zauroczył ich swym

Smaczne Zdrowe
Makowa choinka 147

Powoli nasz dom zaczyna wyglądać świątecznie. Wczoraj poszłam do Biedry po małe zakupy, wiecie chleb, masło, zwykłe drobiazgi. A jak zwykle kupiłam dużo więcej. Święta u nich pełną parą, a kupić możecie praktycznie wszystko. Czy tylko mnie się wydaje że poszerzyli asortyment? Jak zobaczyłam Cotton Ballsy to nie mogłam się im oprzeć. Są śliczne, takie malutkie i w idealnym kolorze(...)dlatego jeśli macie możliwość kupienia go, to jak najbardziej polecam. No, albo jakiegoś innego sprawdzonego. Tym razem, kupiłam inne na szybko, w Biedrze i niestety jest dużo gorsze- nie wyrasta tak ładnie i nie rumieni się na złoto tak jak tamto. Ale spokojnie z tego ostatniego możecie jeszcze wybrnąć. Tuż przed wstawieniem do piekarnika wystarczy tylko posmarować całość rozmąconym jajkiem

Arbuziaki
Chleb żytni na żurku 127

Serio. Aż dziw bierze, że efekt końcowy był tak niesamowity! :) Problemem jest też to, że koszmarnie długo się ten chleb robi, tak naprawdę ponad dobę. A co, taki sobie przepis wymyśliłem :) Bo jak odstawiłem do pierwszego rośnięcia to zupełnie nie wyrastał i dopiero po 12 godzinach nieco się podniósł. Więc obrobiłem jak trzeba i pozostawiłem do drugiego rośnięcia. Ale miałem(...)zawijamy szczelnie miskę folią spożywczą i zostawiamy na 12 godzin. Niech sobie w spokoju fermentuje i produkuje fetorek :) Przez ten czas ciasto trochę podrośnie, ale w sumie bez rewelacji. Ale luz, nie przejmujcie się. Moczymy dłonie (do mokrych mniej się lepi) i przekładamy ciasto do foremki (tak dla przykładu wyłożonej papierem do pieczenia). Wygładzamy wierzch, przykrywamy ściereczką (już

Marder&Marder Manufacture
Pieczenie chleba 177

przyjaciel zaproponował mi umieszczenie gościnnego wpisu z zakresu wypieku chleba, bardzo chętnie na to przystałem. Tym bardziej, że podejście facet ma typowo męskie: ma być szybko, sprawnie, skutecznie. I bez zbędnej rozpierduchy, żeby sprzątać za dużo nie trzeba było. Poniższy przepis zamieszczam w oryginale, dopuszczając się tylko lekkiej korekty. Ten przepis nie jest może specjalnie wyszukany(...)cukier i mieszamy. 2. Bierzemy dużą miskę, stawiamy na wagę kuchenną, żeby odmierzyć mąkę. W doborze mąki tkwi całe sedno pieczenia chleba, jego smak będzie zależał głównie od tego. Generalnie nie ma znaczenia z jakiej mąki zrobicie chleb, i tak powinien być jadalny. Ja zawsze mieszam 3 rodzaje rodzaje mąki – ciemną (razową, orkiszową), jasną pszenną i krupczatkę. Ta pierwsza

manslogblog
CHLEB NA DROŻDŻACH łatwy i szybki 207

jeszcze trochę mąki i wyrabiam kulę ciasta, która niedługo zamieni się w pyszny chleb z chrupiącą skórką. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk, podsypuję jeszcze trochę mąką ale nie za dużo, żeby chleb nie wyszedł za suchy! Jeśli mam już czas, żeby zrobić chleb w domu, to mam też czas, żeby dać mu wyrosnąć. Przykrywam ciasto ściereczką, kładę(...)albo spłaszczam i wydłużam trochę na kształt jaja, albo dzielę ciasto na pół i formuję 2 bagietki, jak tam akurat się zdarzy. Najlepiej taki uformowany chleb jeszcze raz przykryć i jeszcze raz pozwolić wyrastać, ale mnie najczęściej spieszy się już do pieczenia i w piecu chleb tak samo fajnie jeszcze rośnie. Chleb wkładamy oczywiście do NAGRZANEGO piekarnika, ja wkładam

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania