minut. Figa z Makiem - klimatyczne miejsce przy rzeszowskim rynku z mnóstwem książek i dobra kawą (w ofercie są również kanapki i sałatki). Cinnamon & carrot cake A delicious, not too sweet, Xmas cake (not only for this occasion). Preparation time: very quick. You can decorate it with your favourite garnish (white chocolate icing and coconut shreds
Qlinarnie i QlinarnieGotowe kule wstaw na 30 minut do lodówki. Następnie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Każdą kule nabij na kolorową słomkę i maczaj w czekoladzie. Na sam koniec każdego cake popsa obsyp obficie posypką DECORADA delecta KARMEL. Gotowe! Cake popsy najlepiej się prezentują w wysokich szklankach. Są bardzo aromatyczne i przepyszne. Trudno się od nich oderwać hehehehe! Bardzo gorąco
SMYKWKUCHNIktórymi został obsypany… ale przede wszystkim tajemnica jego wyjątkowego, opływającego w czekoladę smaku- tkwi w podstawie: dwóch czekoladowych blatach, upieczonych według przepisu inspirowanego recepturą na Old Fashioned Chocolate Cake- uwielbianego i bardzo popularnego w Anglii ciasta czekoladowego ( i trzeba przyznać, że obok osławionego Carrot Cake- to jedno z najpyszniejszych angielskich wypieków). Zatem zamiast biszkoptu, znajdziecie w środku wilgotne, ciągnące
Domowe Tortymnie jest stanowczo za słodkie. Przy takiej ilości suszonych owoców dodatkowy cukier jest naprawdę zbędny. Ciasto można zrobić dosłownie na ostatnią chwilę bo w przeciwieństwie do tradycyjnego Christmas Fruit Cake to nie wymaga okresu "leżakowania". Polecam! Składniki: 500 g suszonych daktyli 200 g suszonej żurawiny 200 g rodzynek 225 g mielonych migdałów 200 g powideł śliwkowych 100 g migdałów(...)powideł lub konfitury. Ciasto można przechowywać do miesiąca. Należy je jednak owinąć szczelnie podwójną warstwą papieru do pieczenia a następnie folią. Inspiracją przepisu jest Date and Marmalade Christmas Cake Nigelli Lawson z książki "Simply Nigella
maniapieczeniakonkretnej kolejności, więc także dość elastyczna. Desery są przeróżne, zarówno całkiem proste, jak i nieco bardziej wymagające, skomplikowane, czy nietypowe. Dla przykładu zamierzam przygotować między innymi tort Sachera, Lawa cake, pianki Marmellows i Joconde cake. Na dziś wyznaczyłam pierwszy dzień projektu, bo po co czekać? Przygotowałam jeden z najprostszych deserów, pasujący zarówno do karnawału, jak i do Światowego Dnia Zakochanych
Przepysznik - BLW i nie tylkowcześniej zjedzone. Przełożone serem i winogronami wyglądają elegancko i smakują obłędnie. Na koniec imprezy tort, bo jak mówiła Julia Child „przyjęcie bez tortu to tylko spotkanie”. Tort to naked cake zbudowany z czterech warstw dwóch rodzajów ciasta – ucieranego ciasta na herbacie Earl Grey i biszkopta genueńskiego , nasączonych ponczem herbaciano-cytrynowo-rumowym, przełożony kremem śmietankowym i waniliowym ze świeżymi owocami(...)Naked cake to takie ‘uczciwe gotowanie’ – wszyscy widzą co zrobiłeś i co jedzą, nie ma słodkiej cukrowej masy, wymyślnych polew czy miliona ozdób. A najlepsze w nim jest to, że potrzebne blaty ciasta można upiec wcześniej i zamrozić – wyciągnąć z zamrażalnika do lodówki dzień przed podaniem i poskładaniem, oszczędzając sobie czas na inne rzeczy, które zawsze wyjdą przy szykowaniu dużego
Karo in the Kitchenkulinarnych szaleństw. W podziękowaniu - tort. Wielka szkoda, że nie możecie się nim naprawdę poczęstować, ale możecie przecież sami go zrobić w domowym zaciszu ;) Ciasto to standardowy Red Velvet Cake, ale nadzienie to koncepcja własna. Nie jest zbyt słodkie, ani mdłe. Miałam pewien problem z lukrem plastycznym, bo pierwszy raz z niego korzystałam, ale efekt końcowy jest raczej zadowalający ;) TORT(...)VELVET CAKE Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY ORAZ NEKTARYNKAMI I JAGODAMI Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 2 jajka - 1 szklanka oleju rzepakowego - 4 łyżki masła - 1 szklanka kefiru - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 1,5 łyżeczki czerwonego octu winnego - barwnik spożywczy czerwony Przygotowanie
Życie zamknięte w smakuupieczeniu wyłącz piekarnik i ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. To normalne, że trochę opadnie. Podawaj z lodami, owocami lub jak ja jeżynami. Smacznego! English version Chocolate egg white cake (22 cm baking pan) Ingredients: 150 g dark chocolate, chopped 6 egg whites ½ tsp cream of tartar 150 g sugar or 130 g xylitol 25 g flour 45 g almond(...)until incorporated. Pour the batter into the pan and bake in pre-heated oven in 180 oC for about 40 minutes, until toothpick comes out clean. Let the cake cool in half-open oven, don’t worry if it collapses a bit, that’s normal. Serve with good ice cream and some fruit, especially berries or cherries. Enjoy
karmelowyLekkie, delikatne, wilgotne ciasto cytrynowe. Angielska nazwa tego ciasta to Lemon Chiffon Cake. Żeby si ę udało mąka musi być przesiana czterokrotnie a piana z białek dokładnie ubita. Składniki: z przepisu Cake Time 5 żółtek 20 drobnego cukru 90 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 60 ml oleju 50 ml wody 1,5 łyżki soku
Moja Galeria SmakuPoniżej pamiętna scena z jedzeniem w roli głównej: Quick, vegan pastry with fruit, 9 ½ weeks For those who aren’t afraid of gluten – you can make this vegan cake very quickly and you don’t have to take out a pastry board. Follow this recipe but double the pastry and fruit amount. I added some blueberries and sweet cherries(...)used real vanilla sugar (you can easily make it yourself: add a few vanilla pods into the container with sugar and after a few days it’s ready). The cake smells and tastes beautiful. A lot of strawberries, other fruit, desserts and ice cubes appear in the erotic drama 9 ½ weeks (1986, Adrian Lyne). The film is partly
Qlinarnie i Qlinarniektóry ja przedstawiam jest pyszny! I w sumie też lżejszy... ;) Ale kto by się przejmował kaloriami, zwłaszcza w urodziny? ;) A ja swój pierwszy tort mam za sobą! Wykonanie Rainbow Cake może wydawać się trudne i skomplikowane, ale takie nie jest! Jest jedynie czasochłonne, ale efekt wszystko wynagradza :) RAINBOW CAKE przepis autorski (inspirowany tym ) // tort o śr. 18cm
chili & sugarwith oil and place the pastry dough inside; you can do it with your hands, don’t need to use a rolling pin. Bake the cake for 25-35 minutes at 170°C. Next spread evenly the light millet mixture. Do the same with the strawberry one. Turn off the lower heating element in your oven and bake the cake
Qlinarnie i QlinarnieKtóż z nas od czasu do czasu nie lubi wsadzić łyżkę w słoik pysznej, kremowej nutelli ? ;) Dziś mam przepis właśnie dla tych smakoszy! Cake popsy – ciasteczka/lizaki na patyku już dawno zrobiły furorę na całym świecie! Mają zwolenników zarówno wśród dzieciaków, jak i dorosłych. W zależności od składników są świetnym pomysłem na KinderBal albo inne party dla dzieci, czy też(...)słodką, imprezową przekąskę dla dorosłych. Ja mam dziś przepis z myślą raczej o tych najmłodszych – idealny pomysł na Dzień Dziecka! Fantastyczne czekoladowe Cake popsy z nutellą z całą pewnością zachwycą … a taka dawka słodkości od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok.13 sztuk ) * pokruszone suche ciasto ( babka , biszkopt, kruche ciastka ) – 200 g * mascarpone
Ostra na SłodkoHello :) Today’s recipe (and day) is especially important because one of us become older. ;) 🎈 On this occasion, I baked a cake from the book “The Hummingbird Bakery. Home Sweet Home” (there are small modifications in the recipe made by me), which is a brilliant idea for a birthday cake. Yeap, there is even a candle
W kuchni Katiewłóż je do piekarnika. Piecz przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia, po czym posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego! English version Yogurt fruit cake ( 30×40 cm baking pan) Ingredients: 3 eggs 1 cup sugar 3 cups of all-purpose flour 1 cup of plain yogurt 1/2 cup of vegetable oil 2 teaspoons(...)dough become smooth. Place the dough into the baking pan and srinkle with raspberries and blueberries. Prepare crumble – mix all the ingredients until you get crumbles. Sprinkle on the cake and place in the oven. Bake for 45-55 minutes, or until dry stick. Allow to cool, prinkle with powdered sugar and serve. Enjoy
karmelowy