Okres Świąt kojarzy się z cudownymi zapachami, pysznymi potrawami. Nie możemy jednak zapominać, że jest to także okres ogromnego marnowania się żywności. Według szacunków Banków Żywności przeciętny Polak wyrzuca do kosza miesięcznie jedzenie warte 50 złotych. W Święta szacuje się, że około 30% więcej niż w przeciętnym miesiącu. Co możemy zatem zrobić, aby zminimalizować ryzyko marnowania żywności
Tradycyjna Kuchniaspotkaniu w Akademii Kulinarnej Whirlpool razem z przedstawicielami Banków Żywności i dziennikarzy, pisałam już na blogu. Pamiętacie zapewne, ze wspólnie przygotowywaliśmy przetwory z dyni i śliwek. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne śliwki w octem winnym, korzennymi przyprawami i z rumem. To już ostatni dzwonek na przetwory ze śliwek, a te konfitury są naprawdę pyszne. Lekko
Codzienna kuchnia niecodziennarozróżni wódkę z ziemniaków, od tej z żyta, pszenicy czy kukurydzy. Różnią się smakiem wódki z młodych ziemniaków, w zależności od rocznika. Mieliśmy możliwość obejrzeć ziemniaki in vitro - do banku in vitro wprowadzane są rośliny zdrowe tj. wolne od wirusów oraz bakterii . Zgromadzone zasoby w formie in vitro są w 100% przebadane i wykorzystywane przez placówki hodowlane i naukowe
królestwo garówczego ponad 2 miliony ton pochodzą z gospodarstw domowych. Muszę przyznać, że te cyfry przerażają. Co najczęściej wyrzucamy do kosza ? Według badania zrealizowanego na zlecenie Banków Żywności są to: pieczywo 62% owoce 47% wędliny 46% warzywa 35% jogurty 21% sery 16% Może warto, aby ten nadchodzący 16 października był takim dniem od którego zaczniemy
Kulinarne przygody Gatitynatomiast inne źródła to 0,35 mln ton. W Polsce do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 60% badanych korzystających z Internetu (Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, wrzesień 2015 r.). Powyższe dane są dość zatrważające. Czy my sami możemy przyczynić się do polepszenia tego stanu rzeczy? Najprościej jest zacząć „od swojego podwórka” . Bardzo nie lubię
Dzieje kuchennej WiewióryHenryk Sienkiewicz, już jako sławny pisarz, podarował rękopis właśnie jednej z pracownic gazety, która z czasem sprzedała go znanemu bankierowi Leopoldowi Julianowi Kronenbergowi. W czasie okupacji przechowywany w sejfie Banku Handlowego, a po powstaniu warszawskim ukryty w krypcie Kolegiaty w Łowiczu, do Biblioteki Narodowej trafił ostatecznie w 1951 roku i do dzisiaj jest jej własnością. Rękopis można obejrzeć
Krzywa Prostaczerwona fasola , ale warte polecenia. 1. Skarb reż. Corneliu Porumboiu, 2015, komedia, 1 godz. 29 min. Costi ma problemy finansowe, ale nie szuka dodatkowej pracy ani nie prosi banku o odroczenie terminu spłaty, ale inwestuje w… wykrywacz metalu i zaczyna wraz z sąsiadem Adrianem szukać skarbu ukrytego na posesji dziadków Adriana. Film biegnie wolno i opiera się prawie
Qlinarnie i Qlinarniedałoby się wytłumaczyć jak pozycjonować bloga. Znalazłam też obszerny post o narzędziach dla blogerów , które bardzo ułatwią Wam prowadzenie i ulepszenie własnych blogów. Do tego dorzucam listę darmowych banków zdjęć i mockupy , którymi też zaczęłam się bawić. A Wy o czym ostatnio pisaliście/czytaliście? Z przyjemnością przeczytałabym Wasze propozycje w komentarzach :) Zdjęcie główne pochodzi z ShowItBetter
Pink Envelopesię w oczy to brak prawdziwych zdjęć każdej z potrawy. O ile przy części przepisów znajdziemy realne zdjęcia, to już przy innych mam wrażenie pojawiły się jedynie zdjęcia z banków zdjęć - które ładnie wyglądają i jak dla mnie są zbędne. Podsumowując, książka " Dieta Fit " jest warta zakupu i wydania ok. 35 PLN (ale jeśli poszukacie dobrze w internecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jasny, przestronny, zbudowany na prostym i logicznym planie (co w Danii wcale nie jest oczywistością). Zakochaliśmy się już w zdjęciach; pierwsze odwiedziny były niesamowicie emocjonujące. Gdy pan z banku powiedział magiczne tak , powstrzymywałam się całą siłą woli, żeby nie zacząć mu skakać po biurze. A gdy podpisywaliśmy dokumenty w zeszły wtorek, adrenalina podskoczyła mi, jakbym właśnie pierwszy
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaprawdę musiałam kilka razy do niego podchodzić, aby znaleźć z nim coś ciekawego z punktu widzenia wegusa. Jedynie, co zapamiętałam z tego wydania, to ciekawy artykuł na temat Globalnego Banku Nasion, który usytuowany jest na norweskim Spitsbergenie, w wydrążonej na 120 metrów w głąb skale, w wiecznej zmarzlinie. Gromadzone tam nasiona, których na chwilę obecną jest 420 milionów
greenscarfdrogi czy szkoły, wybuduje studnie, założy kolej etc.). Dużo do powiedzenia ma tu Marcin Prokop, który ukończył studia w zakresie finansów i bankowości oraz pracował przez pewien czas w banku. Rozdziały o Bogu, Kościele i modlitwie zmuszają do refleksji i z tego powodu książki nie da się przeczytać za jednym razem. Wypowiedzi Hołowni w tych rozdziałach przypominają - moim zdaniem
Weekendy w domu i ogrodzieużywamy w domu mają dla oliwy zbyt wysoką moc – przy wmiksowywaniu oliwy oddzielają te smaki od siebie. Nawet, jeśli są one prawie niewyczuwalne na języku, to macie jak w banku że Wasz majonez wyjdzie gorzki. I może się rozdzielić. Dlatego – jeśli chcecie kręcić klasyczny majonez, użyjcie bezpiecznej kombinacji obu tłuszczów w proporcji 2:1 – na dwie części oleju
Karo in the Kitchensobie wtedy pustymi jeszcze niemal ulicami; sklepy ciągle są zamknięte, dopiero co zaczęło robić się jasno (pamiętajmy, że jest listopad; słońce ukazuje swe nieco pochmurne oblicze coraz później); z banku po drugiej stronie ulicy pracownicy pod krawatami zerkają na nas zazdrośnie. A my idziemy dalej; do parku, gdzie drzewa zgubiły już niemal wszystkie złote liście. Szeleszczą teraz pod stopami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeostatnią sobotę miała okazję i niesamowitą przyjemność wziąć udział w Pikniku Kulinarnym ,,Porzucona kromka chleba" zorganizowanym przez Bank Żywności w Lublinie . Bank Żywności już od kilku lat w październiku prowadzi zbiórkę żywności w którą jest zaangażowane wiele wspaniałych osób - studenci, uczniowie, politycy itp. Ideą zbiórki jest bezinteresowne przekazanie choćby paczki makaronu czy puszki konserwy dla ludzi potrzebujących. Piknik miał
sierotka maRysia w kuchniwzględna. A z tą względnością jest tak jak w polskim klasyku "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz", gdzie pewna pani zwraca się do faceta jarającego szluga w kolejce w banku - przepraszam ale tutaj nie można palić - na co on - wiem ale ja się nie zaciągam... Risotto ze świeżym pstrągiem i również takowymi kurkami Podstawowymi składnikami risotto są oczywiście: ryż
Right Behind The Kitchenzagotowujemy mleko z laską wanilii, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i powoli dolewamy do masy jajecznej, nigdy na odwrót. Jeśli dolejecie jajka do mleka to macie jak w banku efekt słodkiej, kluskowatej jajecznicy. Całość masy przelewamy do garnka, dodajemy ziarenka z laski wanilii i podgrzewamy aż do momentu uzyskania budyniowej konsystencji. Bardzo ważne jest
sama złodyczdodatku prawie lejący się pośrodku... Przypuszczam, że główny ciężar winy ponoszą składniki, których użyłam, jako że Stowarzyszenie musi sobie zawsze radzić z tym, co otrzyma od sponsorów i Banku Żywności, nie miałam zbyt dużego wyboru. Nie zraziłam się jednak i postanowiłam sama zakupić prawdziwą gorzką czekoladę, masło zamiast tłuszczu do smarowania i brązowy cukier. Wyszły idealne, pięknie popękały
Przepysznik - BLW i nie tylkobezie francuskiej błędem jest sypanie zbyt dużych porcji cukru na raz. Nie, beza szybciej się dzięki temu nie ubije. Nie ustabilizuje i będzie rzadka. O tak, macie jak w banku, że Wasza beza na pewno opadnie. Albo się malowniczo rozpłynie na blasze. Cukier dodajemy powoli, po jednej łyżce, dalej miksując masę na wysokich obrotach. Każdą kolejną łyżkę wsypujemy
Karo in the Kitchentorebkę w nos uderzy Was kwaśny zapach, a bób na pewno zmienił swój smak – gotowanie go już niczego nie naprawi. Nie kupujcie bobu na nasłonecznionych stoiskach . Macie jak w banku, że nawet w dziurkowanej torebce ukisi się z przegrzania. Jeśli chcecie żeby był łatwiej strawny – możecie zalać świeży bób wrzątkiem, zostawić do przestygnięcia i odlać wodę. Dopiero
Karo in the Kitchenpiątek (o ile nie idziemy na jakąś imprezę). To będziemy mieć weekend żeby wyziew z ust doprowadzić do ładu i porządku :) Bo dwa dni ziania ogniem mamy jak w banku! :) Ale prawda jest taka, że te bułki są naprawdę pyszne. Magda niestety nie odważyła się spróbować. Wymiguje się dziewczę i twierdzi, że żołądek ma chory, że coś tam... Trudno
Marder&Marder Manufacturejuż się robię głodna! :D ) Carte d’Or w języku francuskim oznacza „Złotą kartę” ( no wiecie, taką którą zapewne będę miała w portfelu, gdy okradnę kilka banków , sprzedam nerkę i wygram, w totolotka! ). Usiądźcie sobie wygodnie w fotelu … do łapki weźcie ulubione lody … a ja opowiem Wam trochę o marce. – W maju 1977r
Ostra na Słodkolisty współpracowników nowo powstałego giganta, zwanego American IG Farben. W skład zarządu tej korporacji międzykontynentalnej wchodzili m.in. - Edsel Bryant Ford - “Ford Motor Company”, Chas E. Mitchell - prezes banku Rockefellera - “City of New York”, Walter Teagle - prezes “Standard Oil New York”, Paul Wartburg - przewodniczący “Rezerwy Federalnej” i jego brat Max (twórca Lenina-Goldmana i rewolucji w Rosji, szef
IzaGotujerzucisz się na wszystko co może szybko zaspokoić apetyt - czytaj słodycze i gotowe wyroby. Poza tym, kiedy wracamy głodni z pracy, robiąc po drodze zakupy, mamy pewne jak w banku że kupimy mnóstwo przetworzonej i niepotrzebnej żywności. Jedz tak, żeby się nie przejadać ale jednocześnie czuć minimalny niedosyt. Dopiero po 20 minutach mózg otrzyma sygnał że jednak żołądek jest
Powiedz dietom nieCzerwona soczewica należy do produktów, które zawsze mam w mojej „spiżarni”. Kolejny produkt, to mleko kokosowe. Posiadając te dwa – obiad mamy, „jak w banku” – a może nawet pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach
mojewypiekiinietylkowzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności, „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidniach od 29 listopada do 1 grudnia w 3500 sklepów na terenie całej Polski, odbędzie się zbiórka żywności. W te dni można przekazać część swoich zakupów wolontariuszom z Banku Żywności. Oddane produkty trafią do wszystkich potrzebujących jeszcze przed świętami.Dla nas zakup jednego, czy dwóch produktów, to naprawdę niewiele, za uśmiech wywołany na twarzy u tych naprawdę potrzebujących
Moje pyszne gotowaniezawsze mieć przy sobie małą butelkę wody, czy jakąś drobna przekąskę, by potem nie zapłacić majątku za batonika czy kanapkę. Raz dałam się tak złapać i w kawiarence przy banku zapłaciłam 3 zł za mała butelkę wody niegazowanej. Nigdy więcej. Szykujmy sobie drugie śniadania. Niby banał, ale bardzo często wygrywa u nas lenistwo lub brak produktów. Samodzielnie przyrządzone
Kolizje Smakówktóra wprowadziła świąteczną nutkę . Schabik jest soczysty i pachnący , a do tego smaczny , zarówno na ciepło jak i na zimno . Co najważniejsze jego wykonanie jest mega proste i na bank, każdemu się uda Składniki : 1,5 kg schabu ( można mniej ) 200 g wędzonych śliwek bez pestek ( lub suszonych ) 2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka
Ogrodnik w podróżyotwarte i nie zamykać ich, nie odwracać głowy kiedy ktoś potrzebuje naszej pomocy. Jak pomóc Stasiowi? FUNDACJA RYCERZE I KSIĘŻNICZKI UL. ZAGÓJSKA 2/4 /85 04-101 Warszawa PKO Bank Polski SA 90 1020 1042 0000 8902 0324 4142 tytułując przelew: „DAROWIZNA DLA STASIA” Do wpłat zagranicznych Swift:BPKOPLPW 90 1020 1042 0000 8902 0324 4142 IBAN: PL90102010420000890203244142 tytułując przelew
Codzienna kuchnia niecodziennaWiecie, że 25 październik to Światowy Dzień Makaronu?! Na bank wiecie! Z tej okazji warto przygotować coś specjalnego, co zachwyci nie tylko oczy, ale i podniebienia – to idealna okazja – takie święto dla wszystkich wielbicieli dań makaronowych! Ja mam dla Was przepis na przepyszną pizzę makaronową! Z dodatkiem soczystego kurczaka, oliwek, kukurydzy, pomidorków koktajlowych i ciągnącej mozzarelli! Zachwyci zarówno
Ostra na Słodkoozdobne. - Największym producentem ziemniaków na świecie są Chiny (produkuje się tam ponad 80 mln ton rocznie, w Polsce – około 8 mln ton). - W Peru utworzono największy na świecie bank genów ziemniaka. Znajduje się w nim ponad 10 tysięcy odmian tego warzywa . Wydrukuj przepis The post Placki ziemniaczane appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkonawet największemu pracusiowi ale oczywiście od samego rana poniosło mnie do kuchni, bo dzień bez gotowania, to dzień stracony :-) Dzisiaj mamy niedzielę, więc u mnie w domu będzie na bank rosół, ziemniaki z mizerią i udkiem z kurczaka ale, to w moim jak ja to nazywam prawdziwym domu. W warszawskim raczej nie robię takich obiadów, wiecznie coś muszę zmajstrować
pieprzny smaczekdziedzinie Mateusz Zabiegaj, który wprowadzał nas w temat spotkania... To akurat był mój pierwszy raz na Food Blogger Fest jednak wiem, że za rok będę znów na bank. Wszystko dopięte na ostatni guzik, dopracowane, zgrane... Wielkie brawa i jeszcze raz dziękuję za możliwość spotkania się
Malinowe Pocałunkikilku przepisów i zawsze tej surówce czegoś brakowało. Z doświadczenia już wiem, że na smak duży wpływ ma kapusta. Jeśli przy szatkowaniu okazuje się, że jest gorzkawa to na bank surówka też będzie miała gorzkawy posmak. Drugim produktem, który może dawać gorzki smak jest cebula. Wybierajcie raczej łagodną w smaku i nie dawajcie jej zbyt dużo. Jeśli chodzi o przepis
Ala piecze i gotujekształt mieszka. Pierożki gotujemy na parze (w parowarze, lub używając koszyczka do gotowania na parze) około 5 minut. Jeśli jednak nie dysponujecie takim wynalazkiem, nie ma problemu, na bank gdzieś w kuchni jest durszlak. Wystarczy nalać wody do garnka i doprowadzić ją do wrzenia. Durszlak układamy na garnku tak, by poziom wody nie dotykał sitka i przykrywamy całość pokrywką
Gotuj z Rumcajsemmówimy tu o standardowych noodlach z paczki, ale zupa jest niemal równie szybka, a na bank zdrowsza i smaczniejsza. Pomiędzy kolejnymi łyżkami określona przez Haneczkę, jako ostro-kwaśna. Składniki (4 porcje): 450g mieszanki warzywnej chińskiej (np. Hortex) 1l bulionu drobiowego 3 łyżki dobrego, ciemnego sosu sojowego sok z ćwiartki cytryny ćwierć łyżeczki imbiru pół łyżeczki pieprzu cytrynowego pół
Gotuj z Rumcajsemsłaba , zewnętrzna bądź wewnętrzna , ale także pozytywna lub negatywna . Negatywna motywacja opiera się na strachu, na wizji dramatycznych konsekwencji braku zmiany. „Lekarz mówi, że jak nie schudnę, to na bank będę miał cukrzycę. Grozi mi też zawał i zwiększa się ryzyko wielu nowotworów. A przecież mój ojciec zmarł na zawał przez pięćdziesiątką.” Negatywna motywacja nie daje gwarancji trwałej zmiany nawyków
Szybko Tanio Smaczniepołowie października. Nie bywamy tam zbyt często bo obydwoje oscylujemy pomiędzy tygodniowym pracoholizmem i weekendową stagnacją. Macie tak czasem, że przez pierwsze pięć dni powtarzacie sobie "w sobotę na bank to zrobię", a potem kiedy w końcu nadejdzie, ledwie znajdujecie energię, żeby posmarować kromkę serkiem na śniadanie w okolicy południa? Czy to jest jakiś wirus? Czy to przechodzi? 'Temu jesiennemu
les mirabellesŻycie w komunie z dwoma kulinarnymi bloggerkami-biegaczkami-entuzjastkami sklepów z garami - nie było łatwe. Oczywiście podstęp -porzadny dolus-to moja specjalność więc w czasie gdy one obrabowały bank tfu! bankomat i szalały w duce,flo,home&you.... ja sobie grzecznie poszłam spać po nocy spędzonej na rynku łazarskim- mając na mysli: spać pół godziny i wyciągnąć podręczniczek
Fiolka w kuchnibiałka 10 Kropli Olejku Cytrynowego 15 ml soku z cytryny 100 g Mąki Tortowej 200 g Mąki Ziemniaczanej Szczypta Soli Cukier Puder do posypania Foremka na Bankę lub Keksówka ok. 24 cm Olej do posmarowania Sposób wykonania: • Rozdzielić Jajka na żółtko i białko i wlać osobno do 2 misek • Masło ( wcześniej wyjąć z lodówki by miało
Gotowanie PatkiWiem, że nie każdy lubi szpinak. W tej wersji na bank przypadnie Ci do gustu. Zaufaj mi i do dzieła. Danie możesz podać z czerwonym pół wytrawnym lub wytrawnym winem i ugościć swoją druga połówkę podczas romantycznej kolacji we dwoje. Ekspresowe danie, świetnie smakujące z genialnym zapachem. Gdy je przygotowywałam nagle w pustym domu pojawił się cały, wygłodniały tłum pytający
Wielki apetyttakie właśnie jest. Bo to nie kwestia składników, tylko sposobu i wprawy. Każda mąka jest inna, nawet jeśli etykieta przekonuje nas, że jest taka sama jak poprzednia. I na bank będą miały inne właściwości higroskopijne. Tak więc moi drodzy - to kwestia wyczucia. Czasem do ciasta dodaję jajko i nie widzę różnicy. Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy i stopniowo dodajemy
Karczma HonoriettyZiemniaki pasują , a bagietka nie pogniewa się , kotlet schabowy ? nigdy ! Kolacja ? obroni się na bank Składniki 400 g liści cykorii 300 g pieczarek por , ok. 350 g 150 g wędzonego boczku tłustego 2 łyżki oleju pieprz 1 łyżeczka oregano sól 100 ml śmietany gęstej Przygotowanie Warzywa umyłem i oczyściłem . Liście cykorii pokroiłem na paski, pieczarki i pory pokroiłem
R'n'G Kitchenprezenty powinny mieć nie za dużą wartość tak, aby ktoś nie poczuł się zakłopotany w związku z brakiem tak dużych zasobów materialnych. Jeśli nie masz pomysłu na bank znajdziesz coś fajnego w sklepie internetowym http://fayne.pl/ Werka była zachwycona grafiką ze swoim imieniem i drewnianą girlandą. Co mogę Wam powiedzieć o produktach jako mama- są bezpieczne i pięknie wykonane
Wielki apetytzanadrzu ;) Jedną wykorzystałam do przygotowania makaronu z brokułami, BOMBA! Pewnie was nie zdziwię mówiąc że marzy mi się FIT bistro, jeśli kiedyś mi się uda to danie na bank trafi do menu ;) a może akurat przeczyta ten post jakiś anioł biznesu i zechce mnie wspomóc? ;D Składniki (2 porcje): kostka naturalnego tofu (dzień wcześniej kroimy je na mniejsze kostki obtaczamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsuper sprawa na śniadanie i energii dodadzą i smakowite są. Jak w mojej lodówce zostają resztki takie że nie wiadomo co z nich zrobić to jakieś placki będą na bank. Tym razem był ser biały i trzeba było go wykorzystać nie piekąc następnego sernika bo te uwielbiam i tak powstały placuszki. Zachęcam do pieczenia. Placuszki otrębowo - ryżowo - serowe. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniebardzo przystępny sposób na opakowaniu produktu. Okazuje się, że jest to bardzo łatwa sprawa a blaty wychodzą naprawdę cieniutkie i niezwykle równe. Podsumowując -jestem zachwycona i na bank nie zrezygnuję z tej formy krojenia biszkoptu. Polecam wszystkim miłośnikom uroczystych, domowych wypieków. Dodaj jeszcze, że całość wykonana jest ze stali nierdzewnej i nasz komplet można myć w zmywarce (oczywiście
Wielki apetytprzyczepić do pokrywki) Mnogość asortymentu pozwala na dobranie odpowiedniego pojemnika dla każdego. Są zestawy wraz z bidonem, pojemnik z wkładem chłodzącym ( który przypadł mi do gustu i na bank będę używała go w lecie) i wiele, wiele innych. Zajrzyjcie na stronę Redcoon , na której znajdziecie 100 produktów Sistema to go w kilku ładnych kolorach. Taka śniadaniówka to prawdziwy kuchenny umilacz
Wielki apetytopakowaniu instrukcja obsługi: Zabrałam się, więc za przygotowania: Więc jeśli jesteś fanem Wielkanocnych gadżetów, albo zwariowaną mamą szalejącą w kuchni zapraszam na zakupy do MY KITCHEN . Znajdziesz tam na bank wiele fajnych kuchennych umilaczy- ja już planuję kolejne "nabytki". Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytwygląda, że dużo mniej czasu na smakowitości mam. Praca, dom, zakupy, chwila odsapki i w kimę. Tak wyglądają moje dni ostatnio. Co nie zmienia faktu, że na bank będę tu zaglądać. Dziś na przykład zapraszam Was na pyszną pastę serową, którą w końcu znalazłam czas zrobić. Dla mnie jest to po prostu hit smakowy. I myślę, że dla nie jednego
Kuchnia po mojemuzamrożenie gotowego ciasta. Początkowo myślałam sobie, że to nie wyjdzie, że po odmrożeniu ciasta wyjdzie klejąca papka, że na pewno nie wyrośnie przy pieczeniu, no i to, że na bank pizza będzie niesmaczna. Pomyliłam się - przyznaję się bez bicia. Ciasto do pizzy mrozi się idealnie i co najważniejsze - można je trzymać w zamrażalce do 3 miesięcy. A później
CookYourselfsobie tysiące wad i kompleksów. Nie potrafię ryzykować, boję się spontanicznych decyzji. Jestem księżniczką jęczybułą. Lubię chodzić do pracy. każdy kierowca na drodze poza mną to totalny debil (na bank też tak macie). Nie lubię czytać książek, nienawidzę wręcz. Wolę siedzieć w kuchni i gotować. Nie jestem na czasie z MUZYKĄ. Po prostu słucham to co wpadnie w ucho. Najczęściej
ClauditteMissCookingtakich książek nie czytam od deski do deski, więc wpadłam na dwieście trzydziestą którąś i się zakochałam. Tam były Eklerki z kawowym kremem. Ochhh! Ale teraz dylemat, eklerki na bank będą, ale z Advocatem, czy te kawowe? A ja jak nie wiem co wybrać, wybieram wszystko! Więc postanowiłam połączyć wszystko! A do tego jakiś głos w mojej głowie krzyczał
Blondynka GotujeMój rower (2012, Trzaskalski) and Erratum (2010, Marek Lechki). Ma favourite is the first one. It's about a spectacular withdrawal of 80 million Polish Zloty out of Solidarity bank accounts, exactly 10 days before martial law was introduced in Poland
Qlinarnie i Qlinarnierównież słów: dla, na, leczenie, rehabilitacja, itp Szanowni Darczyńcy, prosimy o zaznaczenie w zeznaniu podatkowym pola „Wyrażam zgodę”. Wpłaty prosimy kierować na konto: Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą" Bank BPH S.A. 15 1060 0076 0000 3310 0018 2615 Tytułem: 23991 Lechun Szymon - darowizna na pomoc i ochronę zdrowia To konto na darowiznę Bardzo dziękuję za przeczytanie wiadomości i życzymy
Krakowskie smaki Anisklepu. Gdyby to był domowy - bardziej kwaskowy, moje kubki smakowe okrzyknęłyby to ciasto jako jedno z lepszych jakie jadłam. Jest naprawdę fajne i warte wypróbowania. Kolejne podejście będzie na bank mniej słodkie ;). Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Z delikatną moją modyfikacją. Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru
Malinowe Pocałunkiczasu na przygotowanie własnoręcznie pączków, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Szybkie i mięciutkie pączuszki w cynamonowej posypce, nic dodać nic ująć u mnie w czwartek na bank :) SKŁADNIKI: 300 g serka homogenizowanego (waniliowego) 3 jajka 1 1/2 szkl maki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią olej do głębokiego
Kuchnia w opałachsłoik czy pudełeczko i mamy super prezent. Teraz kulinarne prezenty są coraz modniejsze, więc myślę że osoba obdarowana będzie zadowolona a jeszcze jak taka osoba jest łasuchem to na bank ją zadowolimy.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipróbę kilka słoiczków dżemu truskawkowego z biszkoptami oraz karmelem i wanilią. I muszę przyznać, że taka kombinacja bardzo mi przypadła do gustu. Tak więc jak dorwę truskawki to na bank jeszcze zrobię. Przyda się do naleśników, ciast czy na śniadanie z domowym pieczywem.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimiłą chęcią w ciągu całodziennej gonitwy za Gizmolem. Między jedną pieluchą, a drugą siorpnęłabym sobie drinkola w postaci cynamonowego słonecznika. Jeśli obiad bez mięcha, to na bank dwudaniowy. Inny nie zapcha dostatecznie brzucholi ;) W szczególności zapracowanego Stwórcy. A jako, że aura nas ostatnio nie rozpieszcza, z miłą chęcią powtórzyłabym mój niedawny kulinarny wynalazek. Zupa krem z kalafiora
bastalenaaromatyczne, wiosenne, wilgotne i pełne wdzięku babeczki. Czy znalazłaby się osoba, która byłaby w stanie oprzeć się takiemu cudeńkowi? Pięknie prezentujące się na stole w każdej sytuacji. Na bank do powtórzenia w zbliżające się Święta. Dodam, iż dopiero od 2 lat jestem świadomym kwiatożercą. Tzn pochłaniam róże, fiołki i czarny bez, czyli wszystko to co pięknie pachnie
Malinowe Pocałunkizakrywamy pokrywką i zostawiamy w świętym spokoju na 15-20 minut. W tym czasie nie zdejmujemy pokrywki, nie mieszamy, w ogóle najlepiej nie zbliżać się do garnka, bo na bank nie wyjdzie ;) Po tych 15 minutach w naszym garnku powinniśmy zobaczyć ugotowany, miękki ryż bez ani grama wody. Gdyby jednak był oporny i nadal twardy, wody można dolać i dalej
Kulinarne zapędy Kokosa