pani Prezydentowa Jolanta Kwaśniewska . Prezes Federacji Polskich Banków Żywności , pan Marek Borowski , przedstawił nam sporo faktów, które nieco nami wstrząsnęły oraz opowiedział pokrótce na czym polega działalność Banków Żywności. Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, ale na świecie, według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO (2013), całkowita strata części jadalnych produktów wynosi(...)Wyobraźcie sobie ziemniaki, marchew, chleb, wędliny...i tak dalej. Te 3 kg to spora ilość, którą można podarować innym ludziom. I możemy to zrobić kontaktując się z Bankami Żywności. Może nie tak dosłownie, ze zawozimy tam skrawki wędlin czy kromkę chleba, ale czasami w życiu zdarza się, ze pozostaje nam sporo świeżego jedzenia (np. po weselach, komuniach
Codzienna kuchnia niecodziennapecha i kiepskie zdrowie, by wyczerpać limit. Mi korzystamy 3-4 razy w roku jak na razie i oby nie było więcej konieczności. Naprawdę warto mieć konto 360° w Banku Millenium chociażby dla tego ubezpieczenia. Polecam Konto 360° Tutaj chciałabym polecić wspomniane konto, z którego korzystam od blisko dwóch lat (wcześniej było na innych, gorszych warunkach). Nie będę ukrywać(...)być wypłata z pracy, wystarczy dowolny przelew z innego rachunku niż nasz). Konieczne jest też wykonanie minimum 1 transakcji bezgotówkowej lub BLIK w miesiącu. Jest to błahostka. W innych bankach są limity, np. minimum 200 zł płatności kartą. Tutaj nieważna jest kwota, byleby była 1 transakcja. Ja bardzo często płacę kartą, więc nigdy nie miałam z tym problemu
Anioszek w kuchninajbliższy sklep, w którym odbędzie się akcja. Na stronie bankizywnosci.pl zostanie zamieszczona mapa z listą wszystkich sklepów. Produkty zebrane podczas zbiórki trafią do organizacji partnerskich, którym codziennie pomagają Banki Żywności m.in. do: jadłodajni dla ubogich, noclegowni dla bezdomnych, domów dla samotnych matek, świetlic dla ubogich dzieci i innych organizacji zajmujących się opieką najuboższych. Banki Żywności(...)niemal 3500 sklepów spożywczych. Wolontariusze (ponad 50000) będę czekali na klientów w okolicach sklepowych kas. Każdy może kupić trochę więcej, podzielić się swoimi zakupami i przekazać je wolontariuszom Banków Żywności. Produkty zebrane podczas zbiórki zostaną przekazane jeszcze przed Świętami osobom potrzebującym. W zeszłym roku udało się zebrać ponad 800 ton żywności. Fotorelację z zeszłorocznej zbiórki można zobaczyć
królestwo garówpaństw marnujących najwięcej jedzenie za Wielka Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. Przyczyny wyrzucania żywności są rożne. Przeoczenie terminu ważności, złe przechowywanie, za duże zakupy, zbyt duże porcje (raport: Banki Żywności). Statystyczny Polak wyrzuca 52 kg żywności przez rok. Najczęściej wyrzucane produkty: wędliny, pieczywo, owoce i warzywa* Każdy z nas powinien mieć dostęp do zdrowego i pożywnego jedzenia(...)świadomość i wiedzę na temat skutków marnowania żywności oraz edukujmy się jak temu zapobiegać. W marnowaniu żywności My - gospodarstwa domowe mamy duży udział. * W publikacji wykorzystałam dane z Banki Żywności ** Materiały MediaMarkt
AZgotuj!niego kompozycja zostanie opublikowana na takiej samej licencji. Źródła darmowych zdjęć, dostępnych w ramach domeny publicznej, wolnej licencji lub wolne od praw autorskich , tzw. banki darmowych zdjęć Ważne by zawsze przed pobraniem zdjęcia zapoznać się z warunkami jego wykorzystania. Na poniższej liście można znaleźć zdjęcia, które są wolne od ograniczeń, praw autorskich i mogą
Z notatnikarachunek sumienia i zastanowić się, ile jedzenia wyrzucamy dzień w dzień i co zrobić, by zapobiec temu wstydliwemu problemowi. Artykuł Światowy Dzień Żywności z Akademią Kulinarną Whirlpool i Bankami Żywności pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEtatusiów małych smyków w wieku 0 - 36 miesięcy. Zapraszam Was na warsztaty, które organizuję wraz z Bankiem Żywności w Krakowie. Szczegóły znajdziecie tu: Warsztaty z Bankiem Żywności Już teraz mogę Wam powiedzieć, że przewidujemy niespodzianki i że naprawdę warto przyjść.Oczywiście warsztaty są darmowe. Poniżej znajdziecie 3 przepisy dla maluszków. Kuskus z warzywami
MiksturownikJeśli Szwajcaria to zegarki, ser i banki. Takie są nasze pierwsze skojarzenia. Trudno ugotować coś z zegarka, chociaż słynną zupę „na gwoździu” już podobno się da. Bank też jakoś tak mało kulinarnie się kojarzy. Co z kuchnią? Przecież nie samym serem człowiek żyje. Do zagłębienia się w kuchnię Szwajcarów skłonił mnie konkurs i ostry nożyk Victorinox. Tematem konkursu
ladykitchenprawdziwy rarytas: przepis na dyniowe konfitury od samego Marco Ghia , szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool . Robiliśmy je podczas warsztatów organizowanych wspólnie z Bankami Żywności , których tematem było niemarnowanie jedzenia. Wiadomo, że jednym z najstarszych sposobów na przedłużenie trwałości jest wekowanie. Sezon na dynię w pełni, więc wykorzystajcie ten przepis i zróbcie cudownie pachnące i pyszne konfitury z dyni. Można
Codzienna kuchnia niecodziennazadziwi. Co wspólnego może mieć kaszanka ze Szwajcarią? Otóż i spieszę z pomocą. :) Szwajcaria to nie tylko czekolada, Wilhelm Tell i zegarki. To także, jak wiadomo scyzoryki i banki..., a także fantastyczna, różnorodna kultura. Łączy w sobie wszystko, co najlepsze z Włoch, Francji i Niemiec, a także nutkę... celtycką. Na części terenów obecnej Szwajcarii, zamieszkiwały niegdyś ludy celtyckie
Kuchenna Kontrrewolucyasię macie w poniedziałek? U mnie pozytywny początek tygodnia. Owocne i szybkie (!!) załatwianie spraw w urzędach, bankach i innych przybytkach rozkoszy ;) Oby cały tydzień przebiegał w podobnej atmosferze i tempie. Na zewnątrz piękne słońce i prognozy pogody zwiastujące coraz cieplejsze dni. Chrupię więc słonecznego kurczaka w cieście (znalezionego w książce z przepisami kuchni żydowskiej) i biorę się
W kuchni wieczoremprzedszkola (nie było degustacji:)). Księgarnia Marco Polo na Wyszyńskiego (chociaż moja mama do dziś mówi 'na Wieczorka'), gdzie był piękny niebieski mural. Im więcej takich miejsc zostaje zastąpionych bankami, tym bardziej cieszą inicjatywy takie jak "Specjały Nadodrza". Jest to akcja, która promuje lokalne smaki tej właśnie dzielnicy i jednocześnie, w ramach projektu "Stallone i Szapołowska też zdmuchnęli
les mirabellesjest to stolica czekolady, cos switalo w glowie o serach i jeszcze o rosti. Na miejscu wszystko to znalazlo swoje potwierdzenie.Do tego od zawsze kojarzylam ten kraj z bankami, drogimi sklepami na Bahnhofstrasse w Zurichu i scyzorykami. Poza tym wszystkim spodziewalam sie jednak zobaczyc przepiekne krajobrazy, widoki, ktore mnie oczarowaly. Sprawly wrecz chec pozostania tam na dluzej.Zaluje tylko
Przysmaki KarolkiOkres Świąt kojarzy się z cudownymi zapachami, pysznymi potrawami. Nie możemy jednak zapominać, że jest to także okres ogromnego marnowania się żywności. Według szacunków Banków Żywności przeciętny Polak wyrzuca do kosza miesięcznie jedzenie warte 50 złotych. W Święta szacuje się, że około 30% więcej niż w przeciętnym miesiącu. Co możemy zatem zrobić, aby zminimalizować ryzyko marnowania żywności
Tradycyjna Kuchniaspotkaniu w Akademii Kulinarnej Whirlpool razem z przedstawicielami Banków Żywności i dziennikarzy, pisałam już na blogu. Pamiętacie zapewne, ze wspólnie przygotowywaliśmy przetwory z dyni i śliwek. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne śliwki w octem winnym, korzennymi przyprawami i z rumem. To już ostatni dzwonek na przetwory ze śliwek, a te konfitury są naprawdę pyszne. Lekko
Codzienna kuchnia niecodziennarozróżni wódkę z ziemniaków, od tej z żyta, pszenicy czy kukurydzy. Różnią się smakiem wódki z młodych ziemniaków, w zależności od rocznika. Mieliśmy możliwość obejrzeć ziemniaki in vitro - do banku in vitro wprowadzane są rośliny zdrowe tj. wolne od wirusów oraz bakterii . Zgromadzone zasoby w formie in vitro są w 100% przebadane i wykorzystywane przez placówki hodowlane i naukowe
królestwo garówczego ponad 2 miliony ton pochodzą z gospodarstw domowych. Muszę przyznać, że te cyfry przerażają. Co najczęściej wyrzucamy do kosza ? Według badania zrealizowanego na zlecenie Banków Żywności są to: pieczywo 62% owoce 47% wędliny 46% warzywa 35% jogurty 21% sery 16% Może warto, aby ten nadchodzący 16 października był takim dniem od którego zaczniemy
Kulinarne przygody Gatitynatomiast inne źródła to 0,35 mln ton. W Polsce do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 60% badanych korzystających z Internetu (Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, wrzesień 2015 r.). Powyższe dane są dość zatrważające. Czy my sami możemy przyczynić się do polepszenia tego stanu rzeczy? Najprościej jest zacząć „od swojego podwórka” . Bardzo nie lubię
Dzieje kuchennej WiewióryHenryk Sienkiewicz, już jako sławny pisarz, podarował rękopis właśnie jednej z pracownic gazety, która z czasem sprzedała go znanemu bankierowi Leopoldowi Julianowi Kronenbergowi. W czasie okupacji przechowywany w sejfie Banku Handlowego, a po powstaniu warszawskim ukryty w krypcie Kolegiaty w Łowiczu, do Biblioteki Narodowej trafił ostatecznie w 1951 roku i do dzisiaj jest jej własnością. Rękopis można obejrzeć
Krzywa Prostaczerwona fasola , ale warte polecenia. 1. Skarb reż. Corneliu Porumboiu, 2015, komedia, 1 godz. 29 min. Costi ma problemy finansowe, ale nie szuka dodatkowej pracy ani nie prosi banku o odroczenie terminu spłaty, ale inwestuje w… wykrywacz metalu i zaczyna wraz z sąsiadem Adrianem szukać skarbu ukrytego na posesji dziadków Adriana. Film biegnie wolno i opiera się prawie
Qlinarnie i Qlinarniedałoby się wytłumaczyć jak pozycjonować bloga. Znalazłam też obszerny post o narzędziach dla blogerów , które bardzo ułatwią Wam prowadzenie i ulepszenie własnych blogów. Do tego dorzucam listę darmowych banków zdjęć i mockupy , którymi też zaczęłam się bawić. A Wy o czym ostatnio pisaliście/czytaliście? Z przyjemnością przeczytałabym Wasze propozycje w komentarzach :) Zdjęcie główne pochodzi z ShowItBetter
Pink Envelopesię w oczy to brak prawdziwych zdjęć każdej z potrawy. O ile przy części przepisów znajdziemy realne zdjęcia, to już przy innych mam wrażenie pojawiły się jedynie zdjęcia z banków zdjęć - które ładnie wyglądają i jak dla mnie są zbędne. Podsumowując, książka " Dieta Fit " jest warta zakupu i wydania ok. 35 PLN (ale jeśli poszukacie dobrze w internecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jasny, przestronny, zbudowany na prostym i logicznym planie (co w Danii wcale nie jest oczywistością). Zakochaliśmy się już w zdjęciach; pierwsze odwiedziny były niesamowicie emocjonujące. Gdy pan z banku powiedział magiczne tak , powstrzymywałam się całą siłą woli, żeby nie zacząć mu skakać po biurze. A gdy podpisywaliśmy dokumenty w zeszły wtorek, adrenalina podskoczyła mi, jakbym właśnie pierwszy
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaprawdę musiałam kilka razy do niego podchodzić, aby znaleźć z nim coś ciekawego z punktu widzenia wegusa. Jedynie, co zapamiętałam z tego wydania, to ciekawy artykuł na temat Globalnego Banku Nasion, który usytuowany jest na norweskim Spitsbergenie, w wydrążonej na 120 metrów w głąb skale, w wiecznej zmarzlinie. Gromadzone tam nasiona, których na chwilę obecną jest 420 milionów
greenscarfdrogi czy szkoły, wybuduje studnie, założy kolej etc.). Dużo do powiedzenia ma tu Marcin Prokop, który ukończył studia w zakresie finansów i bankowości oraz pracował przez pewien czas w banku. Rozdziały o Bogu, Kościele i modlitwie zmuszają do refleksji i z tego powodu książki nie da się przeczytać za jednym razem. Wypowiedzi Hołowni w tych rozdziałach przypominają - moim zdaniem
Weekendy w domu i ogrodzieużywamy w domu mają dla oliwy zbyt wysoką moc – przy wmiksowywaniu oliwy oddzielają te smaki od siebie. Nawet, jeśli są one prawie niewyczuwalne na języku, to macie jak w banku że Wasz majonez wyjdzie gorzki. I może się rozdzielić. Dlatego – jeśli chcecie kręcić klasyczny majonez, użyjcie bezpiecznej kombinacji obu tłuszczów w proporcji 2:1 – na dwie części oleju
Karo in the Kitchensobie wtedy pustymi jeszcze niemal ulicami; sklepy ciągle są zamknięte, dopiero co zaczęło robić się jasno (pamiętajmy, że jest listopad; słońce ukazuje swe nieco pochmurne oblicze coraz później); z banku po drugiej stronie ulicy pracownicy pod krawatami zerkają na nas zazdrośnie. A my idziemy dalej; do parku, gdzie drzewa zgubiły już niemal wszystkie złote liście. Szeleszczą teraz pod stopami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeostatnią sobotę miała okazję i niesamowitą przyjemność wziąć udział w Pikniku Kulinarnym ,,Porzucona kromka chleba" zorganizowanym przez Bank Żywności w Lublinie . Bank Żywności już od kilku lat w październiku prowadzi zbiórkę żywności w którą jest zaangażowane wiele wspaniałych osób - studenci, uczniowie, politycy itp. Ideą zbiórki jest bezinteresowne przekazanie choćby paczki makaronu czy puszki konserwy dla ludzi potrzebujących. Piknik miał
sierotka maRysia w kuchniwzględna. A z tą względnością jest tak jak w polskim klasyku "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz", gdzie pewna pani zwraca się do faceta jarającego szluga w kolejce w banku - przepraszam ale tutaj nie można palić - na co on - wiem ale ja się nie zaciągam... Risotto ze świeżym pstrągiem i również takowymi kurkami Podstawowymi składnikami risotto są oczywiście: ryż
Right Behind The Kitchenzagotowujemy mleko z laską wanilii, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i powoli dolewamy do masy jajecznej, nigdy na odwrót. Jeśli dolejecie jajka do mleka to macie jak w banku efekt słodkiej, kluskowatej jajecznicy. Całość masy przelewamy do garnka, dodajemy ziarenka z laski wanilii i podgrzewamy aż do momentu uzyskania budyniowej konsystencji. Bardzo ważne jest
sama złodyczdodatku prawie lejący się pośrodku... Przypuszczam, że główny ciężar winy ponoszą składniki, których użyłam, jako że Stowarzyszenie musi sobie zawsze radzić z tym, co otrzyma od sponsorów i Banku Żywności, nie miałam zbyt dużego wyboru. Nie zraziłam się jednak i postanowiłam sama zakupić prawdziwą gorzką czekoladę, masło zamiast tłuszczu do smarowania i brązowy cukier. Wyszły idealne, pięknie popękały
Przepysznik - BLW i nie tylkobezie francuskiej błędem jest sypanie zbyt dużych porcji cukru na raz. Nie, beza szybciej się dzięki temu nie ubije. Nie ustabilizuje i będzie rzadka. O tak, macie jak w banku, że Wasza beza na pewno opadnie. Albo się malowniczo rozpłynie na blasze. Cukier dodajemy powoli, po jednej łyżce, dalej miksując masę na wysokich obrotach. Każdą kolejną łyżkę wsypujemy
Karo in the Kitchentorebkę w nos uderzy Was kwaśny zapach, a bób na pewno zmienił swój smak – gotowanie go już niczego nie naprawi. Nie kupujcie bobu na nasłonecznionych stoiskach . Macie jak w banku, że nawet w dziurkowanej torebce ukisi się z przegrzania. Jeśli chcecie żeby był łatwiej strawny – możecie zalać świeży bób wrzątkiem, zostawić do przestygnięcia i odlać wodę. Dopiero
Karo in the Kitchenpiątek (o ile nie idziemy na jakąś imprezę). To będziemy mieć weekend żeby wyziew z ust doprowadzić do ładu i porządku :) Bo dwa dni ziania ogniem mamy jak w banku! :) Ale prawda jest taka, że te bułki są naprawdę pyszne. Magda niestety nie odważyła się spróbować. Wymiguje się dziewczę i twierdzi, że żołądek ma chory, że coś tam... Trudno
Marder&Marder Manufacturejuż się robię głodna! :D ) Carte d’Or w języku francuskim oznacza „Złotą kartę” ( no wiecie, taką którą zapewne będę miała w portfelu, gdy okradnę kilka banków , sprzedam nerkę i wygram, w totolotka! ). Usiądźcie sobie wygodnie w fotelu … do łapki weźcie ulubione lody … a ja opowiem Wam trochę o marce. – W maju 1977r
Ostra na Słodkolisty współpracowników nowo powstałego giganta, zwanego American IG Farben. W skład zarządu tej korporacji międzykontynentalnej wchodzili m.in. - Edsel Bryant Ford - “Ford Motor Company”, Chas E. Mitchell - prezes banku Rockefellera - “City of New York”, Walter Teagle - prezes “Standard Oil New York”, Paul Wartburg - przewodniczący “Rezerwy Federalnej” i jego brat Max (twórca Lenina-Goldmana i rewolucji w Rosji, szef
IzaGotujerzucisz się na wszystko co może szybko zaspokoić apetyt - czytaj słodycze i gotowe wyroby. Poza tym, kiedy wracamy głodni z pracy, robiąc po drodze zakupy, mamy pewne jak w banku że kupimy mnóstwo przetworzonej i niepotrzebnej żywności. Jedz tak, żeby się nie przejadać ale jednocześnie czuć minimalny niedosyt. Dopiero po 20 minutach mózg otrzyma sygnał że jednak żołądek jest
Powiedz dietom nieCzerwona soczewica należy do produktów, które zawsze mam w mojej „spiżarni”. Kolejny produkt, to mleko kokosowe. Posiadając te dwa – obiad mamy, „jak w banku” – a może nawet pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach
mojewypiekiinietylkowzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności, „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidniach od 29 listopada do 1 grudnia w 3500 sklepów na terenie całej Polski, odbędzie się zbiórka żywności. W te dni można przekazać część swoich zakupów wolontariuszom z Banku Żywności. Oddane produkty trafią do wszystkich potrzebujących jeszcze przed świętami.Dla nas zakup jednego, czy dwóch produktów, to naprawdę niewiele, za uśmiech wywołany na twarzy u tych naprawdę potrzebujących
Moje pyszne gotowaniezawsze mieć przy sobie małą butelkę wody, czy jakąś drobna przekąskę, by potem nie zapłacić majątku za batonika czy kanapkę. Raz dałam się tak złapać i w kawiarence przy banku zapłaciłam 3 zł za mała butelkę wody niegazowanej. Nigdy więcej. Szykujmy sobie drugie śniadania. Niby banał, ale bardzo często wygrywa u nas lenistwo lub brak produktów. Samodzielnie przyrządzone
Kolizje Smaków