sprawiły mi tradycyjne greckie desery — bakława, która kojarzy mi się z moimi podróżami autostopem po Bałkanach, słodkie galaretki lukumi z orzechami, czy wspaniała chałwa. Niestety ze względu na mój ban na cukier spróbowałem tylko odrobinę, choć bakława smakowała mi na tyle, że z trudem powstrzymałem się, aby nie wynieść ukradkiem całego talerza i spałaszować po kryjomu. ;) Szkoda, że poza mezedes
Food Squareautorki oraz ich przepisy: Książkę "Retro warzywa" Pawła Łukasika otrzymuje Pani Elżbieta Anna Kruczkiewicz za przepis na "Lazanie z lubczykiem, jarmużem, pomidorkami okraszoną czosnkiem i imbirem" Książkę "Strączki" Marii Banach otrzymuje Pani Marta Pękalska za przepis na "Cytrynowe ciasto z ciecierzycy" Zwycięzcom gratuluje i czekam do 5 dni na dane do wysyłki nagrody, jeśli osoba/by się nie zgłoszą wybiorę następnych
Gotowanie...to proste !potrawa pochodzi z książki Strączki Marii Banach..Pomysłowe i proste danie.U mnie w sumie jak zawsze na oko, nie ważę ani fasolki, ani mięsa, przyprawy też daję na oko i wg siebie ...ale przepis podaję wg autorki . 300 g zielonej fasolki szparagowej [ u mnie zielona i żółta] 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 400 g pomidorów z puszki
Moje domowe kucharzenieNigdy wcześniej nie pomyślałam,żeby do fasolki dodać grzyby..a jednak można tak zrobić i całkiem smacznie wyszło..Taki pomysł podpatrzyłam w książce Marii Banach Strączki. 500 g zielonej fasoli szparagowej [ u mnie żółta] 400 g świeżych borowików [ u mnie podgrzybki] 200 g wędzonego boczku 1 cebula pieprz, sól Fasolkę umyć, odciąć końcówki,ugotować do miękkości [ najlepiej na parze
Moje domowe kucharzenieDzisiaj mamy dla Was przepis z książki, która ostatnio trafiła w nasze ręce. To „Strączki” Marii Banach, gdzie znajdziemy prawie setkę przepisów
Kuchenne Wariacjeskładnika .Zacznij zdrowo nowy dzień .Składniki zmiksuj do jednolitej konsystencji i pij na zdrowie Składniki 1 ½ szkl. mleka migda łowego 1 ½ szklanki wody garść suszonych moreli-- można zastąpić 2 bana nami 1 ½ szkl. kaszy jaglanej ugotowanej w małej ilości wody Kaszę jaglaną najpierw opłukać , potem przelać wrzątkiem i jeszcze raz opłukać zimną wodą. Gotować na sypko: na 1 szklankę kaszy
w mojej kuchniskromnie przyznam się, że dwa moje przepisy są w książce kulinarnej Zdrowie ze smakiem] . Pewna blogerka kulinarna właśnie wydała swoją książkę..a tą blogerką jest Maria Banach, która prowadzi bloga Gruszka z fartuszka .Kilka dni temu była właśnie premiera jej książki Strączki . Książka wydana jest przez Wydawnictwo Samo Sedno .Jak sam tytuł wskazuje jest to książka z przepisami
Moje domowe kucharzeniejabłka 1 pęczek natki pietruszki 250 ml wody wykonanie: Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i również koimy na mniejsze kawałki. Bana obieramy i kroimy w grubsze plastry. Natkę pietruszki płuczemy, otrząsamy z nadmiaru wody i odrywamy same listki. Do kielicha blendera lub misy thermomixsu wkładamy wszystkie składniki, wlewamy wodę i miksujemy
Domowy Smak Jedzeniabananami: Ser rozkruszam widelcem, dodaję do niego tak samo jak poprzednio, jajko, sól, cukier oraz obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki banana. Całość przez chwilę miksuję tak żeby bana połączył się ze składnikami. Następnie dodaję mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję aby powstała jednolita masa. Teraz będę smażyła placuszki na rozgrzanym oleju na patelni, ciasto nakładam łyżką zanurzoną w oleju
Uwaga Babcia GotujeSarah Ban Breathnach W Kuchni Smaków robiłyśmy dziś coś lekkiego, zdrowego, prostego, pysznego.....ciasteczka owsiane z bakaliami. Mhmmm....z kubkiem gorącej czekolady lub kakao. No i ta delikatna nuta wanilii....Pychota!:) Wypróbujcie sami:) CIASTKA OWSIANE Składniki: fot. Izabela Magdalena 1 kostka miękkiego masła 1 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki białego cukru 2 jajka 1 łyżeczka wanilii 1 1/2 szklanki mąki
Kuchnia smakówstrony Morza Śródziemnego. Zamek znajduje się na wysokości 166 m n.p.m., na nagiej, jasnej skale. Początki założenia sięgają prawdopodobnie IX wieku, a nazwa może wywodzić się z arabskiego Banu-lQatil, czyli małżowina uszna (kształt góry). 4 grudnia 1248 zdobyty przez siły kastylijskie pod dowództwem przyszłego króla Alfonsa X Mądrego. W XVIII wieku zmalało znaczenie militarne obiektu i zaczęto go używać
ClauditteMissCookingpieniążków. Ja licytowałam książeczki dla dzieciaków. Spotkanie było bardzo fajne i mam nadzieję, że wkrótce znów się spotkamy w tym gronie na kolejnym :) Zdjęcia na spotkaniu robiła Milena Bany Sponsorzy spotkania: Love Domowe , Acaena , Fununiversity , Lemax , Cholester , Pumice , Bugi , Śmietankowy Dom , Bio Kraina , Fitowo , Sylveco , Eco Blik
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniechyba tym bardziej? W dodatku jestem pewna, że główny (i jedyny) składnik większość Was ma w domu. Są to...tak, banany! W końcu spróbowałam słynnych "lodów" bananowych i przepadłam! Bana(na)lnie proste, a jakie pyszne... Jak je zrobić? Wystarczy pokroić banana (albo od razu kilka!), zamrozić go, a następnie zblendować do momentu otrzymania gładkiej, kremowej masy. Ja lody zjadłam
breakfast of dreamsjeszcze takoł mało babka, abo zajączka, co ekstra na stół był upieczony i szlajfą łowiązany. Jakbyście chcieli mieć fest żółty babki drożdżowy, to dodejcie do żółtek trocha soli, to banie aż czerwiona. Ale nołważniejszy na Wielkanoc był nowyj klejd, czansto uszyty z mazelonki łod starki. A nie rołz na Wielkanoc bóło tak ciepło, że w krótkich rankowkach se szło
My simple kitchenKopiec kreta tradycyjnie powinien być z banami, ale że u nas festiwal truskawek i pojawiją się pod rożną postacią. Więc nie mogło ich zabraknąć w cieście :))) Ciacho jest bardzo proste w wykonaniu, nie sprawia trudności nawet najmłodszym milusińskim Inspiracja tutaj Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 masła 1/2 szklanki cukru 1 – 1 ½ szklanki maślanki 1 łyżeczka
Delicious TitbitsSprawdź inne wyszukiwania: