cukrowych ozdób. W tym roku kupiłam urocze zielone choineczki i czerwone serduszka, które fantastycznie wyglądają np. na dużych piernikach ułożone w rządkach. Mogą być też świetnym wzorkiem na szaliku bałwanka czy sweterku misia. Cukrowy maczek Cukrowy maczek czyli bardzo drobne perełki są świetne do robienia kolorowych obramówek piernikom, czy tworzeniu pasów śniegu na choince. Wystarczy na pierniku pokrytym zastygniętym lukrem
DefinicjaSmakuPotrzebne będą: okrągłe ciasteczka czerwona masa cukrowa- na szalik i nos biała masa cukrowa- na bałwanka kawałki deserowej czekolady-na oczy i węgielki odrobina wody do sklejania masy cukrowej szpatułka bądź pędzelek do nakładania wody mały nożyk do wycinania części Smacznego
KreatywnePinynimi, a tu rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam bałwanki. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki (ok. 20 sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli
pink envelopeauta, nie potrafiłam się oprzeć urokowi tego białego cudu. Gdy już naprawdę zaczęłam myśleć, że prawdziwa zima nas w tym roku ominie - taka niespodzianka. Wróciłyśmy do domu niczym dwa bałwanki, i jedyne, o czym marzyłam, to kąpiel, a po niej paść na kanapę z kubkiem parującej herbaty. Albo jeszcze lepiej - kakao... Zamiast tego postanowiłam napisać posta, którego przelanie na klawiaturę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRozsmarowujemy ją cienko (3mm) na papierze do pieczenia i umieszczacie w zamrażalniku.3) Kiedy jest już twarda wycinamy z niej dowolny kształt foremką do pierniczków - serduszka, gwiazdki, choinki, bałwanki.4) Delikatnie wkładamy do kawy, kakao czy czekolady. Gotowe! Miłego dnia
W kuchni wieczorembudki sprzedającej pieczone kasztany, świąteczny przysmak z południa Europy. Jedliśmy je z Mężem po raz pierwszy - smakowały jak skrzyżowanie ziemniaka i orzechów :)Spodobały mi się też urocze "ciasteczka-bałwanki" w jednej z cukierni, na które zachorował synek mojej koleżanki.Niestety nic więcej dobrego o warszawskim jarmarku nie mogę napisać. Nawet rok temu, pod nieszczęsnym Dworcem Centralnym, jarmark miał ciekawszy asortyment
Chilli Czosnek i Oliwaprzez 10-15 minut ukier królewski - Cukier puder i białko. Na jedno białko przypada nam 1,5 szklanki cukru pudru. Miksujemy i zdobimy nim wystudzone pierniczki. Bałwanki to pianka marshmallow zanurzona w lukrze :) Smacznego
CoolinarniePLznaczy, że święta się zbliżają.Moje pierniki może nie są idealne, bo większość kształtów wycięłam nożem, ale na pewno są smaczne i wesołe. Z ciasta powstała chatka z bałwankami, choinkami, zwierzątkami oraz chłopczyk i dziewczynka, które od razu dostały imiona moich dzieci. Z ciasta każdy może przygotować swoje pierniki wg własnej inwencji twórczej. Mogą to być tylko same gwiazdki
Moniki Smakołykizaproszona na świąteczne warsztaty, których sponsorami byli kostka do pieczenia Kasia i Dr. Oetker. Bardzo dużo się działo! Wspólnie blogerami oraz innymi gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki
Mała Cukierenkaodstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Nakładamy masę w foremki, wyciągamy z nich ciasteczka, które odkładamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy musem. Ozdabiamy według upodobań - u mnie bałwanki są z białą czekoladą i kakaową posypką, dzwoneczki z czerwonym lukrem a choinki z zielonym plus gwiazdki. Spody ciasteczek wycinałam z orzechowych oblatów. Foremki otrzymałam od sklepu MYKITCHEN. Zapraszam
Magiczne Życie Martypojawiły się jakiś czas temu w formach przypominających pszczele domki. Pewnie dlatego przyjęła się nazwa "ule". Tym razem, przy okazji zbliżających się świąt, ule mają formy choinek, bałwanków czy dzwoneczków. Do przygotowania są proste i niekłopotliwe, jedynie dekoracja może zająć nam trochę czasu :) Warto jednak pobawić się z nimi, bo efekty są piękne i apetyczne :) Będzie
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta Bożego Narodzenia Ćwikła Zakwas na barszcz Barszczyk Piernik Biszkopty bałwanki Pierniczki Ryby: mintaj w panierce
prawdziwe jedzeniePierniczki z przepisu, który mam "od zawsze". Z ciastem dobrze się pracuje, można dozować ilość cukru w zależności od tego czy chcemy je lukrować czy nie. W przypadku bałwanków znacznie pomniejszyłam ilość ciasta, bo mam w planie jeszcze kilka innych piernikowych wypieków, ale podaję przepis na całość. Polecam, bo cieszą oko. :-) 3 szklanki mąki 20 dag miodu 1/2 szklanki cukru
Szefowa kuchnizaproszona na świąteczne warsztaty, których sponsorami byli kostka do pieczenia Kasia i Dr. Oetker. Bardzo dużo się działo! Wspólnie blogerami oraz innymi gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto , a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki
Mała CukierenkaSprawdź inne wyszukiwania: