Rogale z piwem (smaczne i szybkie)

  • 2 szklanki maki
  • 250g masla
  • pol szklanki piwa
  • Powidla sliwkowe
  • cukier puder do posypania

To jakie piwo wybierzemy do przygotowania rogali nie ma tak naprawdę znaczenia, ponieważ nie będzie go czuć. Najlepiej użyć w przepisie prawdziwego masła o zawartości tłuszczu minimum 82%. Do przygotowania ciasta nie są potrzebne proszki do pieczenia czy drożdże.

Wrzucamy do miski 2 szklanki mąki, dodajemy masło, piwo i wyrabiamy ciasto.

Gotowe ciasto wałkujemy, następnie tniemy na w miare równe porcje i wykładamy na nich powidła.

Rogaliki zwijamy i pieczemy w piekarniku na 180 stopniach przez około 30 minut.

Po wyciągnięciu rogalików z piekarnika i ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.

Dodaj komentarz