Miętowe lody

Uf jak gorąco :) Ale Ja jestem z tych ciepłolubnych więc dla mnie pogoda super, ale wszystkim, którzy potrzebują ochłody proponuję domowe lody miętowe.


 Składniki:
- 1 pęczek mięty
- 150 g cukru pudru
- 1 litr mleka
- 4 żółtka
- sok z połówki cytryny ( moja była niewielka)

Przygotowanie:
Mleko doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia, wkładamy do niego oczyszczoną mięte ( bez łodyżek) i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie miksujemy mleko z miętą na jednolitą masę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż lekko zgęstnieją. Zdejmujemy masę z ognia i dodajemy do niej zmiksowane mleko oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. Przygotowaną masę studzimy i zamrażamy. Co 30 minut wyjmujemy masę i mieszamy. Czynność tą powtarzamy minimum 4 razy. Przed podaniem lody wkładamy na około 15 minut do lodówki, by łatwiej można je było podać. Ja akurat użyłam foremek na lody na patyku.




Komentarze