10 czerwca 2015

Kokosowe bezy


Kokosowe bezy

Proste do wykonania.
Cudownie ciągnący środek i chrupka otoczka. 
Lekko kokosowe, niezbyt słodkie. Jeszcze ciepłe z blaszki wyjadałam. 
Uwielbiam!!

Składniki na około 30 sztuk :

3 białka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
ok 170 g. cukru pudru

Białka z solą ubiłam na pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodawałam cukier puder – po każdym dodaniu miksując.

Na koniec dodałam 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny oraz ok. 2/3 szklanki wiórków kokosowych
Całość delikatnie wymieszałam szpatułką.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładałam porcjami nieduże bezy.


Piekłam w piekarniku nastawionym na 180 stopni ( w elektrycznym proponuję 140) przez ok 40 minut.


Zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam ich uwiecznić na fotografii.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz