Kasza jaglana w pierwszej odsłonie:)
O kaszy jaglenej pewnie jeszcze napiszę - blog ma być o zdrowościach, a kasza jaglana jest przecież królową wszystkich kasz:) Dodatkowo można zrobić z niej niemal wszystko.
Tu przepis na szybki posiłek, przekąskę, dodatek do obiadu.
Składniki:
1/2 szkl. mąki gryczanej
1/2 szkl. mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej można dać mąkę gryczaną)
1 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
1,5 szkl. wody
1/4 szkl. kiełków amarantusa (lub innych)
Przygotowanie:
Kaszę należy zblendować z wodą na gładką masę. Następnie dodać mąki i kiełki. Wymieszać.
Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię (ja smażyłam bez tłuszczu). Smażyć na rumiany kolor.
Voila! Można podawać w wersji wytrawnej i na słodko:)
Smacznego!
Tu w wersji obiadowej |
A co to tam za marchewką się kryje? :)
OdpowiedzUsuńA pieczarki :)
Usuń