sobota, 25 października 2014

Pyszne placuszki jaglane

Kasza jaglana w pierwszej odsłonie:)

O kaszy jaglenej pewnie jeszcze napiszę - blog ma być o zdrowościach, a kasza jaglana jest przecież królową wszystkich kasz:) Dodatkowo można zrobić z niej niemal wszystko.

Tu przepis na szybki posiłek, przekąskę, dodatek do obiadu. 
Mniammm:)



Składniki:
1/2 szkl. mąki gryczanej
1/2 szkl. mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej można dać mąkę gryczaną)
1 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
1,5 szkl. wody
1/4 szkl. kiełków amarantusa (lub innych)

Przygotowanie:
Kaszę należy zblendować z wodą na gładką masę. Następnie dodać mąki i kiełki. Wymieszać.
Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię (ja smażyłam bez tłuszczu). Smażyć na rumiany kolor.

Voila! Można podawać w wersji wytrawnej i na słodko:)
Smacznego! 



Tu w wersji obiadowej

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.