poniedziałek, 11 maja 2015

Faszerowane bakłażany

Wow! Jak w restauracji! - tak zachwycił się mój Mąż, gdy spróbował tego dania :) I jak tu nie lubić gotowania :) Tajemnicą smaku jest połączenie chilli i suszonych pomidorów. 
Danie jest bardzo sycące (mimo, że wegańskie - niektórzy uważają, że wegańskim jedzeniem nie da się najeść - dementuję te pogłoski), kolorowe, a doznania smakowe nie dają sie opisać :)
Użyłam grzybów portobello - pierwszy raz je kupiłam, nie mając pojęcia co to takiego ;) Trochę przypominają pieczarkę, ale są bardziej wyrazoste w smaku. Oczywiście moZna użyć pieczarek (aczkolwiek portobello sa lepsze bo by mieć 250 g grzybów wystarczy obrać dwa ;) 




Składniki:

2 bakłażany
soczewica ugotowana 450 g
250 g grzybów portobello
1 cebula
oliwa
1,5 łyżki tandori-barbecue masala
szczypta chilli
1/3 słoiczka soszonych pomidorów w oleju
2 łyżki oleju z pomidorów
łyżka oliwy do smażenia
pestki słonecznika i dyni do posypania

Wykonanie:


  1. Rozgrzać oliwę. Dodac posiekaną cebulę, masalę i chilli. Podsmażać przez chwilę na wolnym ogniu, aż cebulka sie zeszkli
  2. Dodać drobno pokrojone grzyby. Dusić pod przykryciem około 5 minut
  3. Dodać ugotowaną soczewicę i dobrze wymieszać i zestawić z ognia
  4. Dodać drobno pokrojone pomidory i olej z pomidorów. 
  5. Bakłażany przeciąc na pół wzdłuż osi długiej. Wydroążyć gniazda nasienne i część miąższu (miąższ warto zostawić i użyć do zrobienia np. bakłażanowego hummusu)
  6. Farsz przełożyć do bakłazanów, posypac pestkami słonecznika i dyni
  7. Piekarnik nagrzać do 180 st. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem (oliwa/olej kokosowy). Ułożyć połówki bakłażanów. Piec 20 minut
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.