Hummus - danie wywodzące się z Bliskiego Wschodu coraz bardziej popularne u nas. Idealnie nadaje się do kanapek, pasuje też do surowych lub pieczonych warzyw jako dip. Odmian hummusu jest wiele, zapewen tyle ilu jest jego zwolenników. Warto robić hummus w domu bo ten sklepowy jest bardzo drogi. Smakuje pysznie, zawiera sporo dobrej jakości białka. Niestety, do jego wykonania niezbędny jest dobry blender, a najlepiej malakser.
Hummus bakłażanowy |
Hummus
Składniki:
185 g pasty tahini
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
450 g ugotowanej cieciorki
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
150 ml wody (lub więcej jesli bedzie za gęste)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz wody dokładnie zmiksować, nastepnie stopniowo dolewać wodę, aż do uzyskania konsystencji gładkiej pasty
- Podawać polane oliwą z oliwek
Hummus bakłażanowy
135 g miąższu bakłażana - użyłam miąższ, który wydrążyłam podczas robienia faszerowanych bakłażanów
300 g hummusu
2 łyżki wiórków pomidorowych z czosnkiem niedźwiedim i cebulą (gotowa przyprawa)
2 łyżki oleju (użyłam oliwę z suszonych pomidorów w słoiku)
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.
- Miąż bakłażana wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą, skropić oliwą i piec przez 20 minut, ostudzić
- Wszystkie składniki, łącznie z upieczonym bakłażanem zmiksowac na gładka masę
- Podawac posypane wiórkami pomidorowymi
Hummus podstawowy, za nim wersja z bakłażanem |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.