Szynka domowa gotowana

Nie było czasu na wstawienie tego przepisu przed świętami. Nic straconego, można ją zrobić bez okazji. Zawsze piekę i gotuję mięsa samodzielnie. Mięsne domowe wyroby są o wiele smaczniejsze, ale i zdrowsze  od tych sklepowych. Tym razem przedstawiam Wam przepis na pyszną, gotowaną domową szynkę, która najpierw była cały tydzień peklowana, a potem ugotowana dwa razy po 10 minut z odstępem całonocnym. Szynka domowa gotowana wyszła idealna w smaku! Przepis ten mogę polecić każdemu. Oprócz tego, że szynka jest bardzo bardzo smaczna, do tego jest soczysta i aromatyczna.

Szynka domowa gotowana jest wyborna, nie ma nic lepszego na świąteczne śniadanie, czy na zwykłe kanapki.

Polecam też Szynka gotowana z jałowcem

Szynka gotowanaSzynka gotowana

Składniki:

2 surowe szynki po ok. 1 kg
Zalewa do peklowania :

  • 3 l wody
  • 180 g soli peklowej (60 g x litr)
  • 3 duże ząbki czosnkuprzyprawy do gotowania szynek:
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka papryczek chili Jalapeno
  • czosnek

Szynki myjemy, przekładamy do kamiennego garnka, zalewamy ok. 3 litrami  zimnej wody wymieszanej z solą peklową, dodajemy kilka rozgniecionych ząbków czosnku, obciążamy talerzykiem i słoikiem z wodą aby szynki nie wypływały, odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 7 dni w zależności od wielkości szynki im większa tym dłużej, przechowywać ją w temperaturze 4-6 stopni C. Przekładamy mięso podczas peklowania.

Po wyjęciu z solanki szynki wkładamy do siateczki masarskiej (potrzebna pomoc drugiej osoby) i związujemy z obu stron. Można gotować szynkę jak w tym przepisie Szynka domowa gotowana  przez ok. 90 minut, po ugotowaniu przykryć pokrywką i zostawić na całą noc w chłodnym miejscu.

Ale ja tym razem gotowałam szynkę innym sposobem tzn. podobnie jak w tym przepisie Szynka gotowana pikantna tylko czas wydłużyłam do 2 x 10 minut ze względu na to, że szynki były w siatce masarskiej.

Do zimnej wody dodałam wszystkie wyżej wymienione przyprawy wraz z majonezem i musztardą , włożyłam szynki, zagotowałam wodę, gotowałam szynki na małym ogniu 10 minut. wyłączyłam i studziłam, przez noc szynki leżały w zalewie.  Na drugi dzień znów zagotowałam całość i gotowałam ponownie 10 minut, szynka stygła w zalewie. Po wystudzeniu szynki wyjęłam z zalewy, osuszyłam ręcznikiem papierowym, po rozkrojeniu była delikatnie różowa, pyszna i soczysta:)

Można ściągnąć siatkę z szynek i pokroić w plastry, jest doskonała z chrzanem czy też z ćwikłą.

szynka gotowanaSzynka gotowanaSzynka gotowana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

14 myśli nt. „Szynka domowa gotowana

  1. Domowe wędliny to jest to. Ten smak jest tak inny od tego co można dostać w sklepach, że warto poświęcić czas aby mieć domową wędlinę. Musze wypróbować Twój przepis, bo ten majonez nie daje mi spokoju 🙂

    • Przygotowuję w kamiennym garnku, gdyż nie wydzielają się z niego jakieś niezdrowe składniki, które mogą wnikać do szynki. Może być jakieś kamionkowe, wysokie naczynie jak do kiszenia ogórków. Siatkę kupuję w lokalnym sklepie masarskim, trzeba się popytać na swoim terenie. Tam też kupuje osłonki na kiełbasy.

  2. Sklepowe wędliny i inne wyroby wędliniarskie chowają się przy tych domowych. Najlepsza opcja to zacząć samemu dla siebie „produkować” mięsko albo kupować u sprawdzonych lokalnych „producentów”.

    • Tak jak w opisie gotowałam szynki na małym ogniu 10 minut, wyłączyłam i studziłam przez noc w zalewie. Na drugi dzień znów zagotowałam całość i gotowałam ponownie 10 minut, szynka stygła w zalewie. Po wystudzeniu szynki wyjęłam z zalewy, osuszyłam ręcznikiem papierowym, po rozkrojeniu była delikatnie różowa, pyszna i soczysta:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *