Red Velvet Cake


Cudownie czerwony, nietuzinkowy świąteczny tort, który zachwyci każdego.
Przepis na tort pochodzi z USA. Ciasto jest ciężkie i wilgotne.  
Najlepszy z lekko słonym serkiem Philadelphia, który nadaje ciastu niebanalny charakter.
Niesamowity kolor ciasta uzyskujemy przy pomocy barwnika spożywczego. Niestety, nie da się go zastąpić naturalnym - choćby buraczanym, kolor ciasta wychodzi wtedy ziemisty i mało apetycznie wygląda. 
Gwarantuję Wam niesamowite doznania smakowe i wzrokowe - tort zrobi wrażenie na wszystkich i każdy, kto jeszcze go nie zna - będzie chciał od Was przepis. 
Tort należy do kategorii "ciężkich", co oznacza że jest on przeznaczony dla prawdziwych łasuchów. Dla pozostałych proponuję kroić mniejsze kawałki. :)

Składniki na ciasto:
2½ szklanki mąki pszennej
1¼ szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
1½ szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka winnego octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60 ml czerwonego barwnika w płynie

Składniki na krem:
2 opakowania serka kremowego Philadelphia (1 opakowanie - 300 g)
200 g masła, w temperaturze pokojowej
1¼  - 1½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie - ciasto:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
Należy przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia zaś boki wysmarować masłem. 
Suche składniki, tj. mąkę, sól, cukier - przesiać do miski i wymieszać widelcem.
W drugiej misce przygotować mokre składniki: jajka roztrzepać widelcem, dodać olej, maślankę, barwnik i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem wymieszać również widelcem. 
Następnie połączyć składniki suche z mokrymi. Wymieszać je widelcem na gładką masę, najlepiej mieszając w jednym kierunku. 
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Do szklanki wlać ocet i dodać sodę. Powstanie piana - teraz należy działać bardzo szybko. Pianę należy wlać do ciasta, lekko wymieszać.
Ciasto należy podzielić na dwie tortownice i wstawić do nagrzanego piekarnika na minimum 30 minut lub dłużej, do "suchego patyczka."
Po upieczeniu ciasto przestudzić w formie, następnie wyjąć i przekroić na dwa blaty. Z drugą formą należy zrobić to samo. 
Powstaną nam z tej ilości łącznie cztery blaty ciasta. 

Wykonanie - krem:
Masło podczas pieczenia blatów należy wyjąć z lodówki i pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Następnie masło należy utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier nadal ucierając. Dodać ekstrakt waniliowy, serek i zmiksować. 
Gotowy krem wstawić do lodówki na minimum 30 minut - będzie się lepiej rozsmarowywał na cieście.

Wykonanie - tort:
Przestudzone blaty przekładać kolejno warstwami kremu. Boki i wierzch ciasta należy również posmarować kremem. 
W oryginalnym przepisie ciasto posypuje się okruchami. Ja też tak zrobiłam. :)
Przechowywać w lodówce. 

Bon appetit! 

Komentarze

Prześlij komentarz