środa, 3 czerwca 2015

PIECZONY KURCZAK NA BUTELCE PIWA  

Hejka wszystkim J na dziś proponuje Wam pieczonego kurczaka na butelce piwa.
Tego kurczaka robili moi znajomi , ale bacznie się przyglądałam jak go przygotowywali a na koniec nawet spróbowałam i musze przyznać , ze jest smaczny i sama z chęcią takiego zrobię J w najbliższym czasie.
Cały przepis spisałam , jest sprawdzony wiec nie ma się czego bać, tylko trzeba robić :D :D :D
Niżej podaje przepis !

Składniki:
1 średni kurczak
Tymianek świeży ( może być suszony, ale świeży jest lepszy)
1 butelka piwa 0,5l
Marchew ( użyte były male, ale mogą być tez normalne)
Ziemniaki
Cebula
Masło
Marynata:
Oliwa z oliwek
Papryka słodka w proszku
Papryka chili w proszku
Przyprawa do kurczaka
Sol i pieprz

Sposób przygotowania:
Kurczaka opalamy (jeżeli ma pozostałości z piór ) i myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem i nacieramy całego kurczaka w środku i na zewnątrz, zostawiamy na około 3-4 godziny w lodowce.
Pod skore na piersi wkładamy tymianek i kawałki masła.
Z butelki z piwem ściągamy etykietę i nadziewamy na nią kurczaka, ustawiamy na blasz.
Na około kurczaka układamy pokrojone w ćwiartki ziemniaki , cebule i połówki marchwi, posypujemy warzywa sola, pieprzem i polewamy je delikatnie oliwa.
Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika na około 1-1,5 godz. ,nagrzanego do 180 stopni C.

Smacznego J Kochani ! Ja sama jak teraz pisze o tym kurczaku, nabieram na niego chęć J

PS. Kurczak znajomych troszke sie rozerwal , wiec musielismy go troche zaszyc :D 

Brak komentarzy: