Faszerowana papryka spiczasta

               Chwilowo będę rzadziej do Was zaglądać, ale postaram się wrzucać od czasu do czasu coś dobrego. Dziś naszło mnie na paprykę spiczastą i postanowiłam ją nafaszerować kaszą pęczak. Danie wyszło naprawdę dobre, mimo że nie ma grama mięsa- ostatnio nie mam ochoty na nic mięsnego ! Poza tym można się najeść, a do tego potrawa bardzo estetycznie prezentuje się na talerzu. Można z powodzeniem podać gościom na uroczystości rodzinnej bądź partnerowi na romantycznej kolacji.


Papryka spiczasta faszerowana kaszą pęczak

Składniki:
  • 200 g papryki spiczastej (dwie sztuki);
  • 100 g kaszy pęczak;
  • 15 g pomidorów suszonych;
  • 10 g koperku;
  • 35 g sera Blue;
  • pieprz;
  • tymianek.
Krok po kroku.

          Na samym początku gotuję około 10 minut kaszę pęczak- wrzucam ją na wrzątek. W międzyczasie kroję w kostkę pomidory suszone, ser Blue i siekam drobno koperek. Wszystko przekładam do miski i dodaję ugotowaną kaszę. Mieszam całość-ser powinien się ładnie rozpuścić i skleić pozostałe składniki. Na końcu doprawiam pieprzem.
         Następnie odcinam górną część papryki, czyszczę środek i faszeruję kaszą. Gotowe smaruję masłem ghee, posypuję świeżym tymiankiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po tym czasie danie jest gotowe ! Smacznego !


Miłego !

Komentarze

  1. Piękne zdjęcia, super naprawdę, że masz taką pasje. Podziwiam ludzi którzy kochają gotować bo ja sama nie bardzo się palę do tego. Super blog.
    http://kasinyswiat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrzę na te zdjęcia i moja ślina krzyczy "mniam, mniam, mniam!" :P
    Chyba pierwszy raz w życiu przemówiła :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty