Chciałam zamieścić przepis na pyszne smoothie truskawkowe, które robiłam bardzo często w ostatnim sezonie. Używałam do niego mleka migdałowego – w tym roku postanowiłam, że będę robić domowe. Kiedyś nakupiłam w promocji bardzo dużo krokantu migdałowego (posypki migdałowej), który świetnie nadaje się do zrobienia takiego mleka. Mleko wychodzi pyszne, więc zaczynam od przepisu na nie. Oczywiście nie należy się oszukiwać – mleko migdałowe prawdziwym mlekiem nie jest – to woda migdałowa, która ze względu na smaczny smak świetnie nadaje się do wszelkich koktajli, owsianek oraz… kawy (nie wolno tylko dodawać do bardzo gorącej). Jest też dobrym zamiennikiem mleka dla osób uczulonych na laktozę oraz dla wegan. Jeśli lubicie mleczne owsianki lub kawę cappucino czy latte, a macie po nich dolegliwości żołądkowe – to będzie odpowiednie mleko dla Was. Migdały po zrobieniu mleka nadają się do robienia wypieków – nic się nie zmarnuje.
Składniki:
- ok. 100 g migdałów bez skórki – można kupić już zblanszowane lub w formie krokantu, słupków lub płatków (u mnie krokant)
- przegotowana woda lub ulubiona niegazowana woda mineralna
- 2-3 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy, miodu z mniszka lekarskiego, zwykłego miodu czy cukru pudru – do wyboru
- szczypta soli
Migdały (blanszowane, krokant, słupki, płatki) zalewamy trzema szklankami (750 ml) ciepłej, przegotowanej wody. Zostawiamy na całą noc. Na drugi dzień miksujemy migdały w wodzie za pomocą blendera. Całość nabierze mlecznej barwy. Dosładzamy mleko według smaku (np. miodem), dodajemy szczyptę soli i rozrzedzamy dodając jeszcze pół szklanki wody. Przelewamy przez kilkukrotnie złożoną gazę lub pieluszkę (pulpę migdałową wykorzystuję do pieczenia ciast lub muffinek). Mleko jest gotowe.
Mleko migdałowe w niskiej oraz wysokiej temperaturze rozwarstwia się. Jeśli przechowujemy je w lodówce – przed użyciem należy je wstrząsnąć kilkukrotnie. Nie należy go dodawać do bardzo gorącej kawy – wcześniej trzeba ją lekko przestudzić (ok. 70°C).
Sup! Na pewno pyszne, ale u nas uczulenie na migdały – wszyscy prócz Julka. Ale zerżnę przepis i pokażę u siebie, ok?
Jeśli jesteście uczuleni na migdały, to w taki sam sposób można zrobić mleko z nerkowców – jest równie delikatne 🙂
Nati, po kawałku nerkowca wielkości łebka od zapałki młody omal nie wylądował w szpitalu 🙁
Mleka orzechowe są doskonałe dla osób oczulonych na laktozę, dla alergików orzechowych będę miała inną propozycję, która się tutaj pojawi wkrótce – domowe mleko kokosowe – smaczniejsze i zdrowsze niż te z puszki 🙂 kokos chyba rzadko uczula, prawda?
Ajajajaj, gdzieś mi wcięło komentarz. Kokos też potrafi uczulić, jak wszystko, ale nas nie, więc czekamy na mleczko 🙂
Domowe mleko migdałowe musi smakować cudownie 🙂 Muszę wypróbować 🙂
Bardzo lubię 🙂 do naleśników czy owsianki rewelacja 🙂
świetne jest! ale najlepsze jest to, że nic się nie zmarnuje i oprócz mleka będzie też migdałowe ciasto:)
Baaardzo lubimy napoje roślinne 🙂 Fajne zdjęcia 😀
fajna propozycja
takie domowe najlepsze!
Próbowałam jest pyszne 🙂
Może i to nie jest prawdziwe mleko, ale na zdjęciu wygląda tak pysznie jak by było prawdziwe !!!!!
Muszę zrobić, przepis dodany do zakładek 🙂
Uwielbiam je! Często przygotowuję!
Robiłam owsiane, do migdałowego się przymierzam, Tobie wyszło doskonale 🙂
Też je bardzo lubię i czasem robię lubię tez kokosowe, ale te naturalne jak się rozwarstwiają to ciężko je rozmieszać ;-( Supero słomka i śliczne zdjęcia 🙂
Jakie to proste! A wygląda rewelacyjnie w kontraście z niebieskim…
domowe najlepsze i do tego bardzo proste 🙂
a jeśli mamy zmielone migdały to omijamy blendowanie?
Na zmielonych nie polecam