wtorek, 26 maja 2015

Upite Piwem Schabowe

 Składniki:
 

  • 1 butelka jasnego piwa (330ml)
  • 0,5 kubka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,75 kg schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 2 torebki kaszy jaglanej
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • olej rzepakowy
  • kolendra
  • tymianek
Przygotowanie:
  •  schab myjemy, osuszamy, kroimy na kotleciki, rozbijamy, możemy także przekroić ja na mniejsze kawałki, zalewamy 0,5 butelki piwa, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki najlepiej na noc
  • kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu
  • przygotowujemy ciasto- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, wbijamy jajko, dokładnie mieszamy, dolewamy piwo, tak aby ciasto miało konsystencję śmietany
  • na patelnię wylewamy olej, podgrzewamy, na gorącym smażymy obtoczone w cieście kotlety
  • jabłka myjemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na maśle z cukrem, doprawiamy tymiankiem i kolendrą, dorzucamy ugotowaną kaszę
  • podajemy gorące- SMACZNEGO!
P.S
  • oczywiście możecie zamienić kaszę na inną- ulubioną, lub ziemniaki, a zamiast jabłek przygotować delikatną sałatkę Caprese lub pikantną z pora:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz