Upite Piwem Schabowe
Składniki:
- 1 butelka jasnego piwa (330ml)
- 0,5 kubka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,75 kg schabu bez kości
- sól
- pieprz
- 2 torebki kaszy jaglanej
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- olej rzepakowy
- kolendra
- tymianek
Przygotowanie:
- schab myjemy, osuszamy, kroimy na kotleciki, rozbijamy, możemy także przekroić ja na mniejsze kawałki, zalewamy 0,5 butelki piwa, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki najlepiej na noc
- kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu
- przygotowujemy ciasto- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, wbijamy jajko, dokładnie mieszamy, dolewamy piwo, tak aby ciasto miało konsystencję śmietany
- na patelnię wylewamy olej, podgrzewamy, na gorącym smażymy obtoczone w cieście kotlety
- jabłka myjemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na maśle z cukrem, doprawiamy tymiankiem i kolendrą, dorzucamy ugotowaną kaszę
- podajemy gorące- SMACZNEGO!
P.S
- oczywiście możecie zamienić kaszę na inną- ulubioną, lub ziemniaki, a zamiast jabłek przygotować delikatną sałatkę Caprese lub pikantną z pora:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz