wtorek, 26 maja 2015

Beza

Po upieczeniu szarlotki zostają niewykorzystane białka jajek. Nie wyrzucaj, tylko zrób sobie kolejną przyjemność. Bezy mają sporo cukru, ale nie trzeba zjadać wszystkich na raz,  mogą też poleżeć i poczekać na koleżanki.

 




Potrzebujesz:

5 białek
250 g drobnego cukru
szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny
(jeśli masz inną ilość białek, przelicz cukier po 50 g na białko, reszta bez zmian)

Co robić?

1.  Nagrzać piekarnik do 180C w opcji góra dół. 
2.  Blaszkę do pieczenia posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować ołówkiem koła, takiej wielkości jakiej chcesz mieć bezy (np. od szklanki)
3. Białka w temperaturze pokojowej ubić z solą na sztywną pianę.
4. Dalej ubijając dodawać cukier po jednej łyżce. Piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca.
5. Dodać sok z cytryny
6. Wyłożyć pianę na papier do pieczenia.
7. Piec w temperaturze 180C prze 5 minut, potem 90 minut w temperaturze 140C.
8. Po upieczeniu bezy zostawić w lekko uchylonym piekarniku na kilka godzin, lub na całą noc.











podkładki pod filiżanki / ZARA HOME

wazon / IKEA

podłoga / ESCO   

goździki / LIDL


 












 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz