Domowa chałwa

Słodycze też mogą być zdrowe!


Ostatnio co raz częściej szukam słodyczy, które mogą zastąpić niezdrowe batoniki. Kiedy przed moimi oczami pojawiła się chałwa, zaczęłam się zastanawiać czy możliwe jest przygotowanie jej w domu. Otóż można i to wcale nie jest trudne :)

Chałwa rewelacyjnie wpływa na nasze zdrowie i jest mniej kaloryczna od czekolady!
Sezam, z którego jest wytwarzana to bogactwo witamin typu: A, B1, B2, PP, B3, B9, E i H. Zawiera również kwas linolowy, który skutecznie obniża poziom cholesterolu.

Co tu więcej mówić... Przepisy w dłoń i ruszamy do kuchni!




Składniki:

200 g sezamu
3-4 łyżki miodu

Dowolne dodatki: 

rodzynki
pistacje
orzechy włoskie
słonecznik
kakao 
itp.









Przygotowanie:

Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypać ziarna sezamu i uprażyć. Należy je często mieszać i uważać żeby się nie przypaliły. Kiedy delikatnie zbrązowieją, przełożyć do miski i poczekać aż ostygną.

Zimny sezam zmielić na mąkę, najlepiej młynkiem do kawy lub ręcznie w moździerzu. Powinien sobie poradzić także blender.

Do mąki sezamowej dodawać po łyżce miodu i mieszać. Należy to robić stopniowo, ponieważ zależnie od rodzaju miodu może być go potrzebne mniej lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Kidy masa będzie miała konsystencję plasteliny, dosypać ulubione dodatki, zagnieść ciasto, uformować w pożądany kształt (lub umieścić w foremce) i zostawić w lodówce do schłodzenia i stężenia.





Komentarze

  1. Przygotowanie jest banalnie proste, ale jaki smak <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Odkąd robię sama chałwę w domu, wiem co to znaczy dobra chałwa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty