niedziela, 24 maja 2015

Grzyby w zalewie solankowej

Grzyby w zalewie solankowej





Grzybki te są świetne ponieważ smakują jak świeże grzyby ugotowane, a wodę od nich można dodawać do zup i sosów, bigosu (a nawet zamrozić na potem) i nada ona smaku grzybowego...

SKŁADNIKI:
kurki/grzyby
ile potrzeba,
sól

WYKONANIE:
Kurki oczyścić i zagotować w garnku, gotować z 15 minut na średnim ogniu, potem je wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody.
Do słoików nakładać grzyby.
Zagotować odpowiednią ilość wody - na 1 litr 2 czubate łyżeczki soli kamiennej (musi być dość słona), gorącą zalać grzyby, zakręcić słoiki mocno, do garnka na dno rozłożyć ściereczkę, ustawić słoiki i pasteryzować z 40 minut.

UWAGI:
Wodę przy gotowaniu grzybków trzeba kilka razy zmieniać kiedy się zagotuje, dawać świeżą i znów zmieniać przy zagotowaniu.

1 komentarz:

  1. Moja mama takie grzyby robiła i najczęściej gotowała zalewajkę z nimi. Do dziś pamiętam ten smak...boski oczywiście !!! :)
    Jajecznicę też z nimi lubię :)

    OdpowiedzUsuń