niedziela, 24 maja 2015

Paprykowe skrzydełka


 Pora na trochę pikanterii. Świetna marynata nadaje mięsu niezwykłego aromatu, soczystości oraz "pazura" ostrości. Połączenie kolendry i octu jabłkowego uwalnia głębie smaku mięsa drobiowego.

Składniki

- 1 kg skrzydełek kurczaka

 Marynata

 - półtorej łyżki słodkiej papryki
 - łyżeczka pieprzy cayenne
 - pół łyżeczki mielonej kolendry
 - 2 łyżki octu jabłkowego
 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
 - 3 łyżki oliwy
 - sól



Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.

Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć. Składniki marynaty połączyć ( prócz soli ), zamarynować mięso, odstawić na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Mięso wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piec 40 minut ( po 20 minut z każdej strony ). Po upieczeniu posolić.
folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piec 40 minut ( po 20 minut z każdej strony ). Po upieczeniu posolić.

Uwaga – sprawdzona rada

1)       aby złagodzić smak marynaty, skrzydełka podajemy z sosem musztardowo-ketchupowym ( mały jogurt, 2 łyżki łagodnej musztardy, 1 łyżeczka łagodnego ketchupu, szczypta soli i pieprzu ).

Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...