Hiszpańska tortilla ze szparagami.

Najlepszą tortillę robi moja sąsiadka ,wiekowa pani .
Z pewnością będę próbowała zrobić równie smaczną ,ale
nie wiem czy kiedykolwiek mi się uda.Dzisiejsza jest z
dodatkiem szparagów ,idealna na szybki obiad .

IMG_7312

Składniki:
300 g ziemniaków
cebula
szparagi 150 g ,ugotować 3 minuty i przelać zimną wodą
oliwa z oliwek
4 jajka (duże )
sól ,pieprz

Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki ,smażyć na oliwie
na rozgrzanej patelni do miękkości ,od czasu do czasu mieszając.
Dodać cebulkę i smażyć razem z ziemniakami. Doprawić .
Jajka roztrzepać ,wymieszać z ziemniakami , cebulką i szparagami
i wlać na gorącą patelnię natychmiast zmniejszając jej płomień na
minimalny.Smażyć około 5 minut z każdej strony .Przy przewracaniu
na drugą stronę można sobie pomóc talerzem .Upieczoną stronę zsunąć
ostrożnie na talerz ,przykryć drugim ,odwrócić i z powrotem na patelnię
na kolejne 5 minut .Smacznego.

IMG_7309

IMG_7316

Dodaj komentarz