16 lutego 2014

Zakwas pszenny - jak zrobić


Jeśli już masz zakwas żytni razowy to najłatwiej uzyskać na jego bazie zakwas pszenny. Jeśli jeszcze nie masz zakwasu tutaj jest instrukcja Apetyt na pieczenie: Zróbmy razem zakwas

 
Zakwas pszenny robię tak :

Odkładam do niedużego słoika łyżkę zakwasu żytniego razowego i dodaję 2 łyżki mąki pszennej - u mnie typ 650, dolewam 2 łyżki wody, mieszam widelcem, przykrywam ręcznikiem papierowym i odstawiam w ciepłe miejsce. Na drugi dzień mieszam zakwas i znowu dodaję te same proporcje mąki i wody - mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Jeśli chcę uzyskać biały kolor zakwasu pszennego dodaję jeszcze dnia trzeciego te same proporcje i mieszam. Zakwas jest gęsty, zapach ma raczej neutralny, mało wyrazisty. Mój zakwas wygląda tak:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz