30 marca 2014

Muffinki orzechowe

Proste, smaczne i szybkie.
Nie są za słodkie, miękkie i delikatne  w środku.
Moje kubki smakowe są zadowolone.


Składniki na 12 muffinek:

Składniki suche:

Szklanka mąki pszennej ( ja użyłam 450)
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych
Czubata łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 Opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli

Składniki  płynne:

Szklanka jogurtu greckiego
1/3 szklanki oleju słonecznikowego ( może być inny)
jajko

Do jednej miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao. Wsypałam oba cukry, sól i orzechy - wymieszałam. Do drugiej większej miski wlałam jogurt, olej i dodałam jajko - rozmieszałam. Dodałam suche składniki i wymieszałam krótko, tylko do połączenia - zbyt długie mieszanie spowoduje, że muffinki będą twarde. Gotową mieszankę przełożyłam do foremek, wierzch posypałam zmielonymi orzechami laskowymi.

Piekłam przez 35 minut 200 stopniach.
Z uwagi na to, że mam słaby piekarnik czas pieczenia u Ciebie może być krótszy




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz