5 kwietnia 2014

Chleb razowy gryczany na zakwasie


Do czego służy mi młynek do kawy? Na pewno nie do mielenia kawy, bo piję rozpuszczalną. Ja zmieliłam kaszę gryczaną, bo wyszło taniej, a efekt jest taki sam jak przy użyciu gotowej mąki gryczanej.

Jest to z pewnością chleb dla tych, którzy lubią kaszę gryczaną, bo jej obecność jest dość wyczuwalna w smaku. Miąższ jest lekko wilgotny - powoduje to obecność mąk żytnich .
Chleb jest raczej z gatunku tych cięższych, zdecydowanie nie delikatny, wygląda jak razowy i  jest całkiem smaczny. Jak ktoś lubi dla wzmocnienia smaku może dodać miód gryczany

Najpierw powstał przepis taki: 


Mąka żytnia typ 720 : szklanka
Mąka żytnia razowa typ 2000 ( drobno mielona) : 1/2 szklanki
Mąka gryczana ( u mnie zmielona kasza gryczana) : 2/3 szklanki
Szklanka wody
3 łyżki gęstego zakwasu żytniego razowego
łyżka soli
łyżka miodu

Wszystkie składniki wymieszałam bardzo krótko - tylko do połączenia. Ciasto wyszło gęste, zwarte i nieklejące się do rąk. Odstawiłam na 15 minut w ciepłym miejscu - pierwsze wyrastanie chleba razowego powinno być krótkie, gdyż nie ma on potem siły na właściwe wyrastanie. Po tym czasie przełożyłam łyżką do blaszki o wymiarach 31x12x8  posmarowanej olejem. Odstawiłam ciasto do wyrastania na noc. Chleb nie urósł za bardzo pomimo, że wyrastał 8 godzin. Po upieczeniu miąższ był raczej zbity, ale chleb w smaku ok.

Zrobiłam powtórkę i dolałam tym razem więcej wody. Proporcje mąk i pozostałych składników pozostawiłam bez zmian. Wyszło lepiej, dużo lepiej.

Przepis ostateczny jest taki :

Mąka żytnia typ 720 : szklanka
Mąka żytnia razowa typ 2000 : 1/2 szklanki
Mąka gryczana ( lub zmielona kasza gryczana) : 2/3 szklanki
1 i 1/3 szklanki wody
3 łyżki gęstego zakwasu razowego żytniego
łyżka soli
łyżka miodu

Wykonanie tak jak powyżej

Miąższ wyszedł mniej zbity, lekko wilgotny, w smaku bez zmian




Chlebek na pewno utrzyma świeżość do 2 - 3 dni 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz