28 maja 2014

Bułki z masłem czosnkowym

Pomysł na te bułki podpowiedziała mi koleżanka, która uwielbia czosnek.
Najlepiej byłoby dodać świeży czosnek, ale niestety nie miałam go w dniu pieczenia, więc zastąpiłam go granulowanym.
Masło czosnkowe zrobiłam dzień wcześniej, żeby zaoszczędzić czas na zrobienie bułek.

Masło czosnkowe :

50 gram miękkiego masła
2 łyżki granulowanego czosnku
łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
szczypta pieprzu ( ja dodałam syczuański)

Masło i przyprawy dokładnie wymieszałam w misce

Bułki ( ok 10 sztuk):

2 szklanki mąki pszennej typ 650
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki stopionego i przestudzonego masła
łyżeczka drożdży instant
łyżeczka cukru
1 duże jajko
3/4 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli

Mąkę pszenną przesiałam do miski, dodałam mąkę kukurydzianą, drożdże, cukier, sól, dolałam mleko, jajko i wymieszałam, dodałam stopione masło i wyrabiałam na podsypanym mąką blacie . Ciasto może się kleić - ale jeśli oprószysz ręce mąką będzie łatwe do wyrabiania. Po około 10 minutach zagniatania ciasto było elastyczne i gładkie, więc odłożyłam je do miski, przykryłam folią aluminiową i zostawiłam do wyrastania na godzinę
( powinno widocznie podwoić swoją objętość). Po tym czasie odgazowałam wbijając pięść w ciasto, chwilę wyrabiałam i nożem odcinałam nieduże kawałki, z których formowałam kulki. Ułożyłam je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Za pomocą trzonka drewnianej łyżki robiłam podłużne wgłębienia, w które wyciskałam masło czosnkowe ( masło włożyłam do foliowego woreczka i odcięłam końcówkę, można też użyć do tego rękawa cukierniczego - jak ktoś posiada ).
Odstawiłam do napuszenia na około 20 minut.
Przed pieczeniem bułki posmarowałam rozmąconym jajkiem

Piekłam w 180 stopniach przez 25 minut














1 komentarz: