9 czerwca 2014

Chleb mieszany z płatkami jęczmiennymi

Jakiś czas temu kupiłam płatki jęczmienne i nie miałam okazji ich do niczego wykorzystać, więc pomyślałam o chlebie. Pomysł dobry. Użyłam do przepisu zmielonej kaszy gryczanej, która choć jest w małej ilości zdominowała całkiem smak chleba. W środku miękki i najlepszy pierwszego dnia po upieczeniu.


2 szklanki mąki pszennej typ 650
1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
1/3 szklanki mąki gryczanej ( u mnie zmielona kasza gryczana)
2/3 szklanki płatków jęczmiennych
1/3 szklanki otrąb pszennych

Powyższe składniki umieściłam w misce i zalałam 1 i 2/3 szklanki ciepłej wody. Przykryłam całość i odstawiłam na 20 minut. Ciasto jest raczej luźne.

Po tym czasie dodałam płaską łyżeczkę drobnej soli i  4 łyżki zakwasu razowego żytniego
 ( zakwas konsystencji jogurtu naturalnego)

Całość wyrobiłam krótko w misce. Tylko do połączenia składników. Odstawiłam pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie chwilę wyrobiłam i ponownie odstawiłam na 10 minut.

Długą keksówkę o wymiarach 31x12x8 posmarowałam olejem i przełożyłam do niej ciasto.

Odstawiłam na noc do wyrastania - zajęło to około 12 godzin w chłodnym miejscu.

Rano piekłam najpierw w temperaturze 230 stopni przez 20 minut i kolejne 30 minut w 210







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz