2 szklanki mąki pszennej typ 650
1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
1/3 szklanki mąki gryczanej ( u mnie zmielona kasza gryczana)
2/3 szklanki płatków jęczmiennych
1/3 szklanki otrąb pszennych
Powyższe składniki umieściłam w misce i zalałam 1 i 2/3 szklanki ciepłej wody. Przykryłam całość i odstawiłam na 20 minut. Ciasto jest raczej luźne.
Po tym czasie dodałam płaską łyżeczkę drobnej soli i 4 łyżki zakwasu razowego żytniego
( zakwas konsystencji jogurtu naturalnego)
Całość wyrobiłam krótko w misce. Tylko do połączenia składników. Odstawiłam pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie chwilę wyrobiłam i ponownie odstawiłam na 10 minut.
Długą keksówkę o wymiarach 31x12x8 posmarowałam olejem i przełożyłam do niej ciasto.
Odstawiłam na noc do wyrastania - zajęło to około 12 godzin w chłodnym miejscu.
Rano piekłam najpierw w temperaturze 230 stopni przez 20 minut i kolejne 30 minut w 210
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz