Ja rozłożyłam to na dwa dni, bo pesto pomidorowo- bazyliowe zrobiłam dzień wcześniej - ale nie jest to konieczne.
Pesto :
Szklanka liści świeżej bazylii
nieduży pomidor - pozbawiony skóry i pestek
2 duże ząbki czosnku
4 łyżki oliwy ( ja użyłam oliwę pozostałą po suszonych pomidorach)
łyżeczka koncentratu pomidorowego
Całość zmiksowałam w blenderze
Ciasto :
1 małe jajko
1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka drożdży instant
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki drobnej soli
2 i 3/4 - 3 szklanki mąki pszennej typ 650
pesto pomidorowo-bazyliowe
Wykonanie :
Mąkę przesiałam, wsypałam drożdże, cukier, sól, dodałam jajko, wlałam wodę i pesto. Całość zagniatałam na blacie przez około 10 minut (jeśli ciasto się klei do rąk wystarczy oprószyć je mąką). Kiedy ciasto było już elastyczne odłożyłam je do miski, przykryłam i odstawiłam na 40 minut - w tym czasie podwoiło swoją objętość. Następnie wyjęłam je na blat, rozpłaszczyłam i podzieliłam nożem na 10 części. Uformowałam z nich kulki i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Wierzchy bułek ponacinałam nożyczkami i odstawiłam na 20 minut do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem posmarowałam mlekiem
Piekłam 20 minut w temperaturze 190 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz