27 lipca 2014

Bułki pomidorowo-bazyliowe

Aromatyczne, miękkie, całkiem smaczne. Wykonanie dość proste.
Ja rozłożyłam to na dwa dni, bo pesto pomidorowo- bazyliowe zrobiłam dzień wcześniej - ale nie jest to konieczne.

Pesto :

Szklanka liści świeżej bazylii
nieduży pomidor - pozbawiony skóry i pestek
2 duże ząbki czosnku
4 łyżki oliwy ( ja użyłam oliwę pozostałą po suszonych pomidorach)
łyżeczka koncentratu pomidorowego

Całość zmiksowałam w blenderze

Ciasto :

1 małe jajko
1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka drożdży instant
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki drobnej soli
2 i 3/4 - 3 szklanki mąki pszennej typ 650
pesto pomidorowo-bazyliowe

Wykonanie :

Mąkę przesiałam, wsypałam drożdże, cukier, sól, dodałam jajko, wlałam wodę i pesto. Całość zagniatałam na blacie przez około 10 minut (jeśli ciasto się klei do rąk wystarczy oprószyć je mąką). Kiedy ciasto było już elastyczne odłożyłam je do miski, przykryłam i odstawiłam na 40 minut - w tym czasie podwoiło swoją objętość. Następnie wyjęłam je na blat, rozpłaszczyłam i podzieliłam nożem na 10 części. Uformowałam z nich kulki i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Wierzchy bułek ponacinałam nożyczkami i odstawiłam na 20 minut do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem posmarowałam mlekiem

Piekłam 20 minut w temperaturze 190 stopni







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz