5 października 2014

Muffinki morelowo-kokosowe

Kolejna propozycja na wykorzystanie suszonych moreli. Tym razem na słodko.
Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com jednak mój jest nieco zmodyfikowany. Muffinki są chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie. Według mnie nie są za słodkie, ale to już kwestia smaku.

Do przygotowania będą potrzebne 2 miski jedna większa na składniki mokre, druga mniejsza na składniki suche i papilotki*

Oto moja wersja muffinek ( na 12 sztuk)

Składniki suche :

1 szklanka mąki pszennej 550
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki drobnego cukru
opakowanie cukru waniliowego
5 średniej wielkości suszonych moreli ( ok.1/4 szklanki) drobno pokrojonych

Składniki mokre :

1 jajko
3/4 szklanki jogurtu greckiego
2 łyżki oleju lub oliwy
łyżka soku z cytryny

Wykonanie - bardzo proste i szybkie

Do malej miski przesiałam mąkę z proszkiem i sodą oczyszczoną, wsypałam oba cukry, wiórki kokosowe i suszone morele - wymieszałam

Do dużej miski wbiłam jajko, wlałam jogurt, olej i sok z cytryny

Suche składniki przesypałam do dużej miski - wymieszałam bardzo krótko tylko do połączenia składników**. Gotową masę przekładałam do papilotek - po łyżce na każdą foremkę. Jeśli włożysz ciasto po sam brzeg  może ono podczas pieczenia "uciec" z papilotki.


Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut










* papierowe lub silikonowe foremki
** zbyt długie mieszanie spowoduje, że muffinki będą twarde

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz